mięso - 63110 przepisów (strona:581/4208)

Domowa mielonka prasowana z galaretką 372

mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry(...)duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło

OstryKęs
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 225

może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki(...)łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki

Ratunku obiad
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 158

mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie(...)wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 157

mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie(...)wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia

Miksturownik
SCHAB DUSZONY W MLEKU 437

dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj . Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka(...)szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam) -sól i pieprz -3 łyżki oliwy -1,5 szklanki mleka 2% -1-2 łyżki soku z cytryny Mięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego). Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 448

własny, najbardziej nam odpowiadający smakowo. Co jest najistotniejsze przy ich przygotowywaniu to "uzbieranie" różnych, najlepiej urozmaiconych rodzajów i gatunków mięs. Najlepiej odkładać  sobie pozostające od obiadów różne kawałki mięsa (oczywiście czyste, niejedzone, to nie mają być resztki). Zawsze podchodziłam do takich pomysłów dość sceptycznie, wiem , że ludzie odkładają sobie kawałki mięs w celu przygotowania z nich bigosu, ja zawsze(...)bigosu smażę  mięso na świeżo. Tutaj przeprowadziłam eksperymentalny test i wyszedł mega pozytywny. Tak więc polecam: gdy zostaje kawałek, dwa, trzy lub więcej różnych mięs, a w planach mamy już następny obiad, te kawałki po prostu zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet

Smaczne Zdrowe
Pierożki z sosem grzybowym 161

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Faszerowany udziec z indyka 182

mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu ja, mając pierwszy raz do czynienia z takim mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam(...)natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około

Czerwona Porzeczka
Super pomidorowa 33

dodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso wyłożyć na półmisek.  Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera(...)wolnym ogniu.  Doprawić do smaku sosem pomidorowym   lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.  Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Bigos odchudzony 32

Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa,  z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.                                                                  Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska"  "Warto wspomnieć, że jeszcze w XVII(...)XVIII wieku na szlacheckie stoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie  pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki  i dusiło się

Kulinarne przemyslenia
Zupa z mieszanki chińskiej – błyskawiczna i rozgrzewająca 43

przepis na zupę z mieszanki chińskiej: Wszystkie składniki przygotujesz szybko, a zupa będzie gotować się sama. Bogactwo smaków i aromatów działa rozgrzewająco. Do zupy z mieszanki chińskiej możesz dodać mięso, ale nie jest to konieczne. Z łatwością przygotujesz wersję wegetariańską. Jedna paczka gotowej mieszanki warzyw chińskich wystarczy Ci na dwie zupy. Zobacz też: Ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami – przepis(...)pasty curry (bez niej zupa z mieszanki chińskiej może być dość mdła, dlatego warto ją dodać; ewentualnie można zamienić na pastę paprykową) odrobina soku z limonki (opcjonalnie) przyprawy do mięsa: 1 łyżka gyrosa, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku przyprawy do zupy: gotowa mieszanka do potraw chińskich (około 2-3 płaskich łyżek), curry, papryka

Rozdomowiona
Sałatki na weekend, które musisz zrobić! | 20 PRZEPISÓW 89

wegańska sałatka jarzynowa Wegańska sałatka jarzynowa to warzywna sałatka bez jajek. Smak jajek doskonale zastępuje czarna sól, czyli sól Kala Namak. Jeśli natomiast… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka bez mięsa z marynowanymi pieczarkami – przepis na gyrosa Sałatka bez mięsa z kotletami sojowymi i marynowanymi pieczarkami to wyrazista sałatka, którą warto spróbować! Głównym składnikiem jest wegański gyros… ZOBACZ PRZEPIS Wegańska(...)sałatka gyros z kotletami sojowymi – wersja bez mięsa Wegańska sałatka gyros – warstwowa sałatka w wersji z kotletami sojowymi i wegańskim majonezem. Jak zrobić sałatkę gyros bez mięsa?… ZOBACZ PRZEPIS Lekka warstwowa sałatka z łososiem Warstwowa sałatka z łososiem, kukurydzą, pomidorem i mozzarellą. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik. Bądź na bieżąco – odwiedź… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami 45

zupę, czy inne płynne posiłki – nic nie przecieka. Więcej szczegółów o tym termosie sprawdzisz na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-470-ml-tb930-green-shine/ Jak zrobić jednogarnkowe danie bez mięsa? Aby przygotować sycące danie bez mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g. Dodatkowo, ważne jest odpowiednie(...)doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa. PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ Potrawka z ziemniakami i soczewicą Via Gusto Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego

Via Gusto
Kanapka z mortadelą cytryną i Parmigiano Reggiano 51

składniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka i ser Parmigiano Reggiano. Mortadela to rodzaj włoskiego wędzonego mięsa w kształcie kiełbasy. Jej historia sięga starożytnego Rzymu, choć dzisiejsza mortadela jest mniej pikantna i wytwarzana z dokładnie wyselekcjonowanych składników. Mięso jest starannie mieszane i mielone, a następnie mieszane(...)tradycyjnymi przyprawami takimi jak czarny pieprz gorczyca i gałka muszkatołowa. Następnie mięso jest włożone do naturalnych osłonek takich jak jelita i gotowane na parze lub pieczone. Efektem jest delikatne aromatyczne i bogate w smak mięso, które doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami panino. Limonka, czyli cytryna jest obecna w panino, aby dodać świeżości i lekkości. Soczysty sok cytryny dodaje wyrazistości

RafalCook
Mielona klasyka 38

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował  z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊 Składniki: -500 g mielonej łopatki wieprzowej -1 bułka czerstwa kajzerka  -1 jajko -3-4 łyżki zimnej wody(...)papryki  -sól, pieprz do smaku -2 spore cebule -mąka  pszenna do obtaczania  -olej do smażenia   Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia.  Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu  powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzin

Kulinarne przemyslenia