mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry(...)duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło
OstryKęsmoże pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki(...)łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki
Ratunku obiadmąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie(...)wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia
Miksturownikmąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie(...)wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia
Miksturownikdzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj . Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka(...)szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam) -sól i pieprz -3 łyżki oliwy -1,5 szklanki mleka 2% -1-2 łyżki soku z cytryny Mięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego). Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić
Smaczne Zdrowewłasny, najbardziej nam odpowiadający smakowo. Co jest najistotniejsze przy ich przygotowywaniu to "uzbieranie" różnych, najlepiej urozmaiconych rodzajów i gatunków mięs. Najlepiej odkładać sobie pozostające od obiadów różne kawałki mięsa (oczywiście czyste, niejedzone, to nie mają być resztki). Zawsze podchodziłam do takich pomysłów dość sceptycznie, wiem , że ludzie odkładają sobie kawałki mięs w celu przygotowania z nich bigosu, ja zawsze(...)bigosu smażę mięso na świeżo. Tutaj przeprowadziłam eksperymentalny test i wyszedł mega pozytywny. Tak więc polecam: gdy zostaje kawałek, dwa, trzy lub więcej różnych mięs, a w planach mamy już następny obiad, te kawałki po prostu zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet
Smaczne Zdroweugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu ja, mając pierwszy raz do czynienia z takim mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam(...)natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około
Czerwona Porzeczkadodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso wyłożyć na półmisek. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera(...)wolnym ogniu. Doprawić do smaku sosem pomidorowym lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniaBigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek. Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska" "Warto wspomnieć, że jeszcze w XVII(...)XVIII wieku na szlacheckie stoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki i dusiło się
Kulinarne przemysleniaprzepis na zupę z mieszanki chińskiej: Wszystkie składniki przygotujesz szybko, a zupa będzie gotować się sama. Bogactwo smaków i aromatów działa rozgrzewająco. Do zupy z mieszanki chińskiej możesz dodać mięso, ale nie jest to konieczne. Z łatwością przygotujesz wersję wegetariańską. Jedna paczka gotowej mieszanki warzyw chińskich wystarczy Ci na dwie zupy. Zobacz też: Ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami – przepis(...)pasty curry (bez niej zupa z mieszanki chińskiej może być dość mdła, dlatego warto ją dodać; ewentualnie można zamienić na pastę paprykową) odrobina soku z limonki (opcjonalnie) przyprawy do mięsa: 1 łyżka gyrosa, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku przyprawy do zupy: gotowa mieszanka do potraw chińskich (około 2-3 płaskich łyżek), curry, papryka
Rozdomowionawegańska sałatka jarzynowa Wegańska sałatka jarzynowa to warzywna sałatka bez jajek. Smak jajek doskonale zastępuje czarna sól, czyli sól Kala Namak. Jeśli natomiast… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka bez mięsa z marynowanymi pieczarkami – przepis na gyrosa Sałatka bez mięsa z kotletami sojowymi i marynowanymi pieczarkami to wyrazista sałatka, którą warto spróbować! Głównym składnikiem jest wegański gyros… ZOBACZ PRZEPIS Wegańska(...)sałatka gyros z kotletami sojowymi – wersja bez mięsa Wegańska sałatka gyros – warstwowa sałatka w wersji z kotletami sojowymi i wegańskim majonezem. Jak zrobić sałatkę gyros bez mięsa?… ZOBACZ PRZEPIS Lekka warstwowa sałatka z łososiem Warstwowa sałatka z łososiem, kukurydzą, pomidorem i mozzarellą. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik. Bądź na bieżąco – odwiedź… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustozupę, czy inne płynne posiłki – nic nie przecieka. Więcej szczegółów o tym termosie sprawdzisz na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-470-ml-tb930-green-shine/ Jak zrobić jednogarnkowe danie bez mięsa? Aby przygotować sycące danie bez mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g. Dodatkowo, ważne jest odpowiednie(...)doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa. PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ Potrawka z ziemniakami i soczewicą Via Gusto Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego
Via Gustoskładniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka i ser Parmigiano Reggiano. Mortadela to rodzaj włoskiego wędzonego mięsa w kształcie kiełbasy. Jej historia sięga starożytnego Rzymu, choć dzisiejsza mortadela jest mniej pikantna i wytwarzana z dokładnie wyselekcjonowanych składników. Mięso jest starannie mieszane i mielone, a następnie mieszane(...)tradycyjnymi przyprawami takimi jak czarny pieprz gorczyca i gałka muszkatołowa. Następnie mięso jest włożone do naturalnych osłonek takich jak jelita i gotowane na parze lub pieczone. Efektem jest delikatne aromatyczne i bogate w smak mięso, które doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami panino. Limonka, czyli cytryna jest obecna w panino, aby dodać świeżości i lekkości. Soczysty sok cytryny dodaje wyrazistości
RafalCookJest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊 Składniki: -500 g mielonej łopatki wieprzowej -1 bułka czerstwa kajzerka -1 jajko -3-4 łyżki zimnej wody(...)papryki -sól, pieprz do smaku -2 spore cebule -mąka pszenna do obtaczania -olej do smażenia Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzin
Kulinarne przemyslenia