mięso - 63110 przepisów (strona:579/4208)

Sałatki na weekend, które musisz zrobić! | 20 PRZEPISÓW 108

wegańska sałatka jarzynowa Wegańska sałatka jarzynowa to warzywna sałatka bez jajek. Smak jajek doskonale zastępuje czarna sól, czyli sól Kala Namak. Jeśli natomiast… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka bez mięsa z marynowanymi pieczarkami – przepis na gyrosa Sałatka bez mięsa z kotletami sojowymi i marynowanymi pieczarkami to wyrazista sałatka, którą warto spróbować! Głównym składnikiem jest wegański gyros… ZOBACZ PRZEPIS Wegańska(...)sałatka gyros z kotletami sojowymi – wersja bez mięsa Wegańska sałatka gyros – warstwowa sałatka w wersji z kotletami sojowymi i wegańskim majonezem. Jak zrobić sałatkę gyros bez mięsa?… ZOBACZ PRZEPIS Lekka warstwowa sałatka z łososiem Warstwowa sałatka z łososiem, kukurydzą, pomidorem i mozzarellą. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik. Bądź na bieżąco – odwiedź… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami 53

zupę, czy inne płynne posiłki – nic nie przecieka. Więcej szczegółów o tym termosie sprawdzisz na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-470-ml-tb930-green-shine/ Jak zrobić jednogarnkowe danie bez mięsa? Aby przygotować sycące danie bez mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g. Dodatkowo, ważne jest odpowiednie(...)doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa. PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ Potrawka z ziemniakami i soczewicą Via Gusto Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego

Via Gusto
Kanapka z mortadelą cytryną i Parmigiano Reggiano 61

składniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka i ser Parmigiano Reggiano. Mortadela to rodzaj włoskiego wędzonego mięsa w kształcie kiełbasy. Jej historia sięga starożytnego Rzymu, choć dzisiejsza mortadela jest mniej pikantna i wytwarzana z dokładnie wyselekcjonowanych składników. Mięso jest starannie mieszane i mielone, a następnie mieszane(...)tradycyjnymi przyprawami takimi jak czarny pieprz gorczyca i gałka muszkatołowa. Następnie mięso jest włożone do naturalnych osłonek takich jak jelita i gotowane na parze lub pieczone. Efektem jest delikatne aromatyczne i bogate w smak mięso, które doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami panino. Limonka, czyli cytryna jest obecna w panino, aby dodać świeżości i lekkości. Soczysty sok cytryny dodaje wyrazistości

RafalCook
Mielona klasyka 46

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował  z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊 Składniki: -500 g mielonej łopatki wieprzowej -1 bułka czerstwa kajzerka  -1 jajko -3-4 łyżki zimnej wody(...)papryki  -sól, pieprz do smaku -2 spore cebule -mąka  pszenna do obtaczania  -olej do smażenia   Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia.  Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu  powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzin

Kulinarne przemyslenia
Hiszpańskie Klopsy Albondigas 49

sięga starożytności, ponieważ wywodzi się z kultury rzymskiej. Hiszpańskie Klopsy Albondigas Słowo — albondigas — pochodzi od łacińskiego słowa — albula, które oznacza białawy kolor. W tym okresie zaczęto formować kuleczki z mięsa, by zachować delikatność i aromat podczas gotowania. Albóndigas stały się także popularne w średniowieczu, kiedy podróżnicy i kucharze wprowadzali różne smaki i techniki gotowania do Hiszpanii. Początkowo albondigas były przygotowywane(...)mięsa wołowego lub wieprzowego, ale z czasem różne regiony wprowadziły własne modyfikacje. Na przykład w hiszpańskiej Katalonii preferuje się dodatek ryżu wewnątrz mięsnych kulek, podczas gdy w regionie Andaluzji kule przygotowywane są z ryby. Natomiast w Meksyku albondigas są popularne jako gęsta zupa mięsna z dodatkiem warzyw. Istnieje wiele różnych rodzajów albondigas a każdy region ma swoje charakterystyczne przepisy. Oprócz

RafalCook
Polędwiczki z kurkami 50

Klasyczny przepis na pyszne danie mięsne, idealne na weekendowy obiad lub na wizytę znajomych czy rodziny. Dzięki wyborowi polędwicy i odpowiedniemu krótkiemu smażeniu macie praktycznie 100% gwarancję, że mięso wyjdzie pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Danie przygotowałam z polędwicy wieprzowej, choć jeśli macie wołową to jeszcze lepiej Do tego rodzaju mięsa idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane lub kasze, które także(...)subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad, polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem: – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik z winie – żeberka barbecue – kotlet schabowy – pulled pork – gulasz z wołowiny w piwie – kurczak na butelce piwa

nietylkopasta.pl
Szczupak jak smażyć ? 50

przeprowadzić na patelni, w głębokim oleju lub na grillu. Każda z tych technik ma swoje zalety i pozwala uzyskać inny efekt smażenia. Smażąc na patelni, skóra nabierze chrupkości, a mięso pozostanie soczyste. W oleju uzyskasz chrupiącą skórkę i delikatne mięso, natomiast na grillu osiągniesz subtelny aromat i lekką chrupkość. Przepis na Smażonego Szczupaka z Ziołami Składniki: 2 świeże filety(...)filety ze szczupaka skórą w dół. Smaż rybę przez około 3-4 minuty, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Delikatnie odwróć filety i smaż kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie miękkie i dobrze wysmażone. Podawaj smażonego szczupaka od razu, udekorowany świeżymi ziołami i plastrami cytryny. Szczupak jak smażyć- podsumowanie Smażenie szczupaka to sposób na uzyskanie wyjątkowej chrupkości i smaku

Podstawy Gotowania
Ramen 75

Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej, można powiedzieć że to ich rodzimy przepis na rosół – wywar z mięsa i warzyw. Ostatnio stał się bardzo popularny w Polsce, dlatego też zachęcam was do przygotowania go w domu. Mam też dla was ciekawy cytat dotyczący rosołu w diecie z książki, która właśnie czytam „Pokonaj swoje lęki i odzyskaj(...)angielskiego sól pieprz makaron ramen jajka na twardo malutka kapusta pekińska miks sałat listki świeżych zioł Jak zrobić ramen: W dużym garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w ćwiartki. Mięso pokroić na części, umyć dokładnie. Mięso przełożyć do garnka, minutę podsmażyć z cebulą, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i obrane warzywa

Dorota Smakuje
Zupa koperkowa 508

ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła 4 łyżki śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zupy koperkowej: Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka. Wlać około 1 i 1/2 litra zimnej wody. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień. Zebrać szumowiny. Do gotującego się kurczaka dodać liść laurowy(...)ziele angielskie i około 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć i lekko uchylając pokrywkę gotować około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pietruszkę umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Selera umyć, pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać masło, rozpuścić, kolejno

Danka Pichci
O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 54

Włosi czy Hiszpanie. Nie mając tak wielu słonecznych dni w roku potrzebowaliśmy (i nadal potrzebujemy) dań sytych, które dadzą nam siłę na dłuższy czas pracy. Dlatego kuchnię polską zdominowały mięsa oraz węglowodany. Polska kuchnia nazywana jest kuchnią mączną, na co składają się liczne kluski, pierogi, zupy, sosy czy fermenty. Bogactwo naturalne sprawia, że na polskim talerzu często znajdziemy dobra prosto(...)Częstym gościem na talerzu jest śmietana. Występuje ona albo w formie dodatku do sałatki (np. ogórków – słynna mizeria), albo zup (do zagęszczenia pomidorowej czy botwinki), albo sosów (pieczeniowe do mięs). Nabiał stanowi ważne uzupełnienie diety Polaka. Staropolskie obyczaje Oczywiście z czasem kuchnia polska ewoluowała. W staropolskich czasach na stołach gościło przede wszystkim pieczyste, a królował prosiak w całości z jabłkami

ProstePesto.pl
Zapiekane tortille lub enchilady z indykiem 58

macie, nie martwcie się, naczynie żaroodporne też się nada – szczegóły w przepisie. Smacznego! Składniki (na 3 duże porcje): 6 sztuk dużych tortilli – użyłam pełnoziarnistych 500g mielonego mięsa z indyka – użyłam z udźca puszka czerwonej fasoli 2 żółte papryki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku szczypta chili(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i odstawiamy do odcieknięcia.   Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso – smażymy, aż będzie ścięte, ale nie zacznie się rumienić – często mieszamy i rozdrabniamy duże grudy na małe kawałki. Gdy mięso jest ścięte, dodajemy paprykę oraz cebulę – całość

Smaczna Strona
Domowe tacos z wołowiną i dodatkami 54

mniejsze kawałki.   Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę – smażymy, często mieszając, rozdrabniając duże kawałki na mniejsze łyżką czy łopatką. Mniej więcej w połowie smażenia jak mięso będzie upieczone ale nie podpieczone, dodajemy wszystkie przyprawy – paprykę słodką, ostrą, kumin, czosnek, pieprz – całość mieszamy i smażymy aż będzie ładnie zrumienione. Na sam koniec solimy do smaku(...)macie jakieś lepsze patenty na zawinięcie to napiszcie w komentarzu. Nagrzewamy drugą patelnie, najlepiej teflonową. Każdy z placków tortilli, zanim wrzucimy je na patelnie do podgrzania, ,,moczę” w mięsie czyli wykładam na rozłożone na patelni mięso, lekko dociskam aby złapało trochę tego tłuszczu, z obu stron. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie do lekkie zagrzania, zrumienienia po czym gorące układam

Smaczna Strona
Pierożki na parze z mięsem drobiowym 60

Ciasto pierogowe ok 300 g  nadzienie z cukinią  200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g cukinii  sól pieprz ząbek czosnku szczypta bazylii szczypta oregano   nadzienie z marchewką 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 marchewka pół małej cebuli sól pieprz łyżka sosu sojowego  papryka słodka  szczypta chili  Nadzienie z cukinią(...)Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach , solimy i odstawiamy by puściła sok. Na sicie odcedzamy dokładnie. Mieszamy cukinię z mięsem i przyprawami. Nadzienie z marchewką: Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy mięso i drobno posiekaną cebulkę i przyprawy . Dobrze mieszamy. Ciasto wałkujemy dość cienko , wykrawamy kółeczka szklanką i lepimy pierożki z dziurką na górze.  Układamy

Gotowanie jest łatwe
Bigos z wieprzowiną 45

Jedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe. Tym razem w bigosie oczywiście także wylądowały suszone grzyby i suszone śliwki. Zrezygnowałam też z wina i piwa. Taki bigos lubię najbardziej. Chodzi za mną obecnie jeszcze

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania