byłam na studiach. Gotowałam od razu więcej porcji, aby po przyjściu z zajęć tylko ją podgrzać i mieć gotowy, ciepły posiłek. Gotowałam ją częściej w wersji wegańskiej, nie używałam mięsa, bo nie czułam takiej potrzeby. Tutaj jednak pokusiłam się na ten dodatek, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Zupa wychodzi przepyszna! Jest bardzo treściwa, bo ja wkrajam do niej duże(...)ząbki czosnku 3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wstaw wodę z mięsem i zielem angielskim i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut
Zdrowie na języku :Pprzygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę(...)pierwsze brzydkie warstwy liści. Gotujemy 25-35 min- zrywamy wierzchnie ugotowane liście (16 sztuk- 771g). Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalec (60g) i smażymy drobno pocięty boczek i cebulę. Dodajemy mięso i rozbijamy powstałe zbite kawałki mięsa. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojone pieczarki i przyprawiamy. W małym rondelku topimy masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy cebulę i szklimy. Wrzucamy zmiażdżony czosnek
serzmiesemodrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół. Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego obsmażenia na patelni - wystarczy krótkie smażenie ze wszystkich stron, białko mięsa powinno się ściąć z wierzchu. To gwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić(...)łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie, szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju Przepis na schab pieczony na kanapki, przygotowanie: Schab ponakłuwać widelcem z każdej strony. Wymieszać olej z przyprawami, dokładnie natrzeć mięso. Marynować kilka godzin lub całą noc (albo smażyć od razu). Zamarynowany schab obsmażyć krótko z każdej strony. Przełożyć do naczynia lub blaszki, nie zakrywać, piec w 170 stopniach około
Lekcje w kuchnipieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie soków spod pieczeni - zastygnie i stworzy galaretkę. W zależności od użytego rodzaju mięsa taka pieczeń kanapkowa (albo jak wolą niektórzy kiełbasa z foremki ) może być chuda lub tłustsza. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie. Jeśli dodacie do niej jajka i bułkę, otrzymacie(...)klasyczną pieczeń z mięsa mielonego. Mielonka z piekarnika dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na kanapce możecie podawać ją z dodatkiem warzyw, pasuje do niej musztarda, ćwikła i chrzan. Smacznego:) Do kanapek i obiadu wypróbujcie też moją pyszną pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami : Przepis na mielonkę z piekarnika na kanapki, składniki: 1 kg mięsa mielonego, duża
Lekcje w kuchnikostki masła 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii przyprawa do gyrosa sól i pieprz olej do smażenia/masło klarowane Oczyszczone mięso kroimy na dosyć cienkie paseczki (grubsze ciężko będzie umieścić w bagietce) . Oprószamy przyprawą do gyrosa, delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut(...)najlepiej na całą noc). Na jeden talerz sypiemy bułkę tartą. Do drugiego wybijamy jajko, mieszamy widelcem. Zamarynowane mięso obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Osączamy na ręczniku papierowym. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Posypujemy niewielką ilością soli oraz
Smaki Na TalerzuDzisiaj ugotowałam tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem. Jest nasz letni przysmak, zwłaszcza, że gołąbki ugotowałam z młodej kapusty. Piszę tradycyjne gołąbki, a więc takie z ryżem, grzybami i mielonym mięsem. Uwielbiam gołąbki i stworzyłam sporo przepisów. To danie można przygotować w wersji jarskiej jak gołąbki z soczewicą . Przyrządzam to danie również z rybą . Często zamiast ryżu często przyrządzam gołąbki(...)myśli również młodą włoską kapustę. Główki kapusty nie są zbyt zbite, liście są kruche i łatwiej je oddzielić. Tradycyjne gołąbki w moim mniemaniu to gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami polane domowym sosem pomidorowym. Oczywiście każdy przyrządza to danie na swój sposób. Ja lubię dodać więcej mięsa i grzybów. Wczoraj wybraliśmy się do lasu. Liczyłam, że do farszu dodam kurki
codojedzeniamarchewką. Makaron, kapustę, marchew, cukinię wymieszać razem. Sos do warzyw – sos sojowy i sos chili wymieszać razem i polać nim warzywa. Ponownie wymieszać. Lekko obsypać pieprzem. Przygotowanie mięsa – Mięso pokroić w ciemnie paski. Sos sojowy i chili wymieszać razem, następnie dodać go do mięsa. Doprawić delikatnie solą, dodać paprykę, obsypać płatkami chili. Wymieszać. Mięso usmażyć na patelni grillowej
Kuchnia Pokoleńpolecenia są różnego rodzaju ryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest bardzo cenione w gastronomi. Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry(...)jest błyszcząca. Świeżą rybę warto przyrządzić od razu. Należy posolić kawałki i wstawić do lodówki. Pstrągi posiadają delikatne, bladoróżowe i chude mięso. Pstrąga strumieniowego w 100 gramach posiada około stu kalorii. Pstrąg dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne. A także witaminę A, D, B, E. Oraz wiele cennych pierwiastków, jak magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor. Posiada najwięcej
ProstePesto.plPorcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Smażenie 12 min. Kalorie 215 kcal Zawinięty kotlet z piersi kurczaka z nadzieniem z szynki, masła ziołowego i ciągnącego się sera. Soczyste wnętrze mięsa w chrupiącej złotej panierce. Składniki: NADZIEWANE KOTLETY 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag sera żółtego mozzarella 10 dag szynki z indyka 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki(...)tartej 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA frytki sałata lodowa pomidorki koktajlowe sos miodowy vinegret Sposób przygotowania: Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem do kotletów. Oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Masło zagnieć widelcem z posiekaną natką zielonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli
ProstePesto.plkilku próbach w naszej kuchni wreszcie osiągnęliśmy ideał. I zakochaliśmy się w nim na nowo. Ten przepis zostaje z nami na stałe. Przepis na sos bolognese Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 4 łodygi selera naciowego, szklana wytrawnego czerwonego wina, 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,2 kilograma(...)świeżych dojrzałych pomidorów, 100 ml słodkiej śmietanki, oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić sos bolognese? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwią, dodaj mięso i przesmaż rozdrabniając mięso łopatką aż wszystko zacznie się rumienić. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, seler pokrój w bardzo drobną kosteczkę, dorzuć na patelnię, wymieszaj i smaż jeszcze kilka
Kulinarna Polskakulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy(...)mące *** *** Po obtoczeniu mięso ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady *** *** Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień
Blog z Apetytemdanie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. Do przygotowania tego dania wykorzystałam warzywa, które zalegały mi w lodówce, ale możecie je zmieniać według własnych upodobań. Podobnie jest z mięsem i możemy użyć innych części kurczaka, ale najlepiej sprawdzają się kawałki z kością i skórą, ponieważ mają więcej tłuszczu niż chude filety z piersi. Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami(...)ziemniaków 2 nieduże marchewki 2 czerwone cebule 1 por 1/2 świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego zioła prowansalskie 1 łyżeczka kurkumy sól 3-4 łyżki oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku (adsbygoogle
Danka Pichcidanie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą i pomidorami, czyli jest to kurczak zapiekany w sosie . Dzisiaj jednak przyrządziłam to danie zupełnie inaczej. Kawałki mięsa podpiekłam na patelni, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i przykryłam plastrami mozzarelli. Zawsze mam mozzarellę w domu. Jest to jeden z moich ulubionych serów, który bardzo często używam w mojej kuchni(...)dalej z kurczakiem caprese? Jak się domyślacie brakuje w nim pomidorów i ziół. Przyrządziłam z nich pomidorową salsę i wyłożyłam na mięso. Świeże pomidory są niezawodne w tym daniu. Dlatego przyrządzając to danie z kurczaka latem używam zawsze świeżych pomidorów i najczęściej koktajlowych. Dzisiaj jednak zadowoliłam się mieszanką pomidorów kiściowych i koktajlowych. Kurczak caprese na tym nie ucierpiał. Kurczak caprese
codojedzenianaturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek *** *** Mięso wkładamy do marynaty(...)Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień i smażymy polędwiczki z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ulubionymi sosami i dodatkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemjadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy
Czarnawisienka