mięso - 63110 przepisów (strona:574/4208)

Dietetyczna pierś z kurczaka pieczona w folii 330

osób: 2 podwójne piersi kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku Kilka listków świeżej bazylii 4 liście laurowe Pieprz, sól do smaku 1 łyżka oleju Rękaw do pieczenia Sposób wykonania: Mięso umyć,   nasmarować olejem, natrzeć solą, pieprzem i włożyć do foliowego rękawa. Przed zamknięciem rękawa posypać piersi suszonym majerankiem, pokrojoną bazylią i na wierzch położyć liście laurowe. Rękaw z mięsem zamknąć(...)wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeżeli mięso jest mrożone to pieczemy 1 godzinę 35 minut, jeżeli świeże, 1 godzinę 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika mięso jeszcze trzymać w środku piekarnika ok 15 minut. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 189

zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części   i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego,   liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić(...)wody i wystudzić. Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną

Na słodko lub wytrawnie
Lasagne drobiowa 621

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki(...)mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając

Bullio
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 156

łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać(...)posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
Kotlety schabowe z kostką z serem i pesto 191

Kotlety schabowe nie są u nas w domu zbyt lubiane. Ale niewątpliwie  jest to mięso szybkie do zrobienia w sytuacji awaryjnej, czyli wtedy, kiedy zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Staram się więc nieco tradycyjne kotlety urozmaicić.  Tym razem maja w  środku  nieco pesto i sera, a jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem(...)małe łyżeczki Pesto Monini  Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać mięsa. Do każdej kieszonki włożyć łyżeczkę pesto i kawałek sera  . Kotlety spiąć na brzegu wykałaczką - w miejscu nacinania kieszonki , aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Jajko roztrzepać

Stare Gary
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 381

różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około 1-1,5 cm.) lub rozbijam delikatnie tłuczkiem. Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam na około 15-30 minut do lodówki. Można ten etap pominąć i mięso będzie również dobre. Mięso kładę na folię aluminiową, a na mięso gałązki tymianku

Anielska Kuchnia Ani
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 179

dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki(...)małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy

Kolizje Smaków
Tarta z dynią 176

macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać wszystko, na co w danej chwili macie ochotę, lub to co w danej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko(...)kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę

Taste Of My Day
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 181

mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni. 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić(...)wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Schab pieczony 204

ziela angielskiego 3 listki laurowe  folia aluminiowa  Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.                  Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone(...)Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy by mięso było przypieczone , to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło

Kuchcik gotuje
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 169

wołowiny zrazowej 60 ml zimnej wody sól, czarny pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko olej słonecznikowy lub inny do obsmażenia wytrawne, czerwone wino - opcjonalnie Przygotowanie mięso wołowe zmiel dwukrotnie, aby kotlety było bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz uformuj jeden malutki kotlecik(...)usmaż na patelni, skosztuj i w razie potrzeby dopraw mięso przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj ok. jedną łyżeczkę farszu, następnie zamykaj farsz

Szybko Szybkowar
KULKI DROBIOWE 451

Dzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać  je z kaszą gryczaną w moim przypadku(...)będzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-) Składniki:50 dag mięsa drobiowego z indyka cebulamarchewka seler por2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki masłaSposób

pieprzny smaczek
Schab pieczony w szynce w sosie z boczniaków 176

Zawsze uważałam, że upieczenie porządnej sztuki mięsa do niemałe wyzwanie. Zdania nie zmieniłam do tej pory, ale teraz przynajmniej wiem, na co należy zwrócić uwagę, planując obiad z mięsem w roli głównej. Nigdy nie zapomnę, kiedy jakiś czas temu uparłam się, że na obiad muszę mieć cielęcinę, a że zbliżał się długi weekend, to szanse dostania dobrej sztuki mięsa malały(...)przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa i za obiad, którego praktycznie nie było, bo nie dało się wykroić sensownego nieprzerośniętego kawałka.Czytaj więcej

bistro mama
Klops z mięsa mielonego 546

Składniki: około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego) 3 jajka cebula, 3 ząbki czosnku bułka tarta, kasza manna sól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranek Przygotowanie : Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobić Cebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej ręką Jeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać(...)kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny. Doprawione mięso przełożyć do keksówki   (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz. Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka

Proste Potrawy
Jagnięce kotleciki bez kości 177

kością . Wyszły smaczne ale były  bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było(...)patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą oliwę. Położyć  jagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić  patelnię z mięsem  do piekarnika  (lub blaszkę z przełożonym na nią   mięsem )  i piec jeszcze ok  około 10 minut  - mięso średnio wysmażone.  Przełożyć kotleciki

Stare Gary