Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku. Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem. Polecam Wam jest bardzo smaczny. Składniki: 1 tuszka z królika 2 szklanki mleka 400 ml śmietany 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać(...)mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor. Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody. Śmietanę wymieszać w kubeczku
O kuchni z uczuciemRoladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę(...)minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej
Pyry na Gazpieczenia odbywały się z przepisów, które już tu dodałam (łącznie z tym). A to dlatego nie próbowałam nic nowego, bo bardzo nam smakowało :) ale niestety - potem piekłam już z mięsa kupowanego w małych sklepikach. Nie przysiądę jednak, nie poprzestanę na tym :) z kolejnej porcji świeżego swojskiego mięsa upichcę jakieś nowości - nie wiem jeszcze co, bo i mięso nie wiem kiedy(...)szczypta papryki ostrej (Prymat) szczypta pieprzu ziołowego (Prymat) Sposób przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy w ok. 3l wody i całkowicie studzimy. Szynkę dokładnie myjemy i zanurzamy w chłodnym płynie, aby mięso było pod powierzchnią. Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu - może być w lodówce. Podczas marynowania warto kilka razy obrócić, aby naszło smakiem w każdym zakamarku. Zamarynowaną szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem
Kolorowy Przepisownikangielskiego 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego 2 łyżki maggi 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego majeranek lubczyk bazylia tymianek zioła prowansalskie pieprz Zasmażka: 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy(...)dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami. Zasmażka: masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy
Kolorowy Przepisownikcieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych(...)łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie usmażone (około 10 minut). Dodajemy przyprawy i 1/2 łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej
Kolorowy PrzepisownikUdoskonalona wersja zawijanych, mięso mielone sprawia, że karkówka nie jest taka sucha. Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromatyosobnej stronie i opatrzono zdjęciem. Słowem książka zachęca formatem do lektury. Tak też zrobiłam na pierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:) Składniki 0,5 kg mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 bułka zwykła 2 jajka brokuł(...)kostki rosołowe 1,5 dużej gęstej śmietany 2 średnie cebule pieprz majeranek bułka tarta kula sera mozzarella Sposób Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę
Kuchenne aromatyBardzo lubię połączenie mięsa mielonego z papryką, takowe tradycyjne kotlety mielone gościły dziś na moim stole. Papryka świetnie się sprawdziła, puściła aromatyczny sok, dzięki któremu mięso nie wyszło przesuszone. Pycha! Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 papryka 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia majeranek sól pieprz Sposób Mięso doprawić
Kuchenne aromatyUlubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Moja wariacja na temat klasycznej zapiekanki gyros, którą robi się z mięsem, papryką i ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona(...)papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone
Kto ugości moich gości?Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo! Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody
Pyry na GazSkładniki: 300 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 300 g tartego sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju(...)wrzucamy mięso i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy odstawiamy na bok. 2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien
My Culinary ArtPrzepis na idealne żeberka - lekko słodkie, mocno przyprawione i bardzo soczyste. Idealne na weekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek(...)miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec
UgotowaćGulasz wieprzowy na pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia. Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka smalcu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich woda PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz mąką - mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół plastry, w rondlu podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwiatów, rozmarynem i pieprzem świeży rozmaryn świeży koperek Plaster Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnymi, czosnkiem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i świeżym rozmarynem. Następnie zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie(...)była cała godzina bo byłem bardzo głodny :) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i posypujemy przyprawą do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem. Mięso wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze na 1 poziomie. Połówki ziemniaków również na folii układamy na 2 poziom urządzenia. Włączamy parowar na 40 minut. Ziemniaki
Parowar FacetaLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki(...)mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając
Bullio