Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekana) 1 jajko 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć) 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Świeża natka pietruszki i koperek (wedle uznania ) Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawą(...)mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii
The Sweet Damselmasła 1 łyżka śmietany 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody Przygotowanie: Pierś oczyścić i pokroić w dużą kostkę, natrzeć czosnkiem i cebulą oraz obsypać przyprawami. Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso(...)warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać do tego kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać dokładnie i dolać do mięsa cały czas mieszając) Smacznego
The Sweet DamselSkładniki: Makaron penne 0,5 kg mięsa mielonego Kawałek żółtego sera Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka) 1 duża cebula Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego
The Sweet DamselSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej+ troszkę do obtoczenia kotletów 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku Natka pietruszki Koperek Sól i pieprz Kawałek żółtego sera Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek. Następnie dodać przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Lepiąc kotlety włożyć do środka kawałek żółtego sera, dokładnie zalepić, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na blaszce, skropić delikatnie olejem i piec w temperaturze ok. 200*C przez ok. 30-40 minut
The Sweet Damselpapryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam gniazda z nasionkami. Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na oleju, dodaję pomidory suszone. Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam razem, przyprawiam i duszę aż mięso zmieni kolor. Na koniec dodaję żółty
Takie tam pichceniePyszna, rozgrzewająca zupa z cebulą, pieczarkami i mięsem mielonym. Najlepiej smakuje podana z grzankami. Składniki: 200 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 3 duże cebule 200 g serka topionego ziołowego ok litr bulionu sól, pieprz, papryka ostra 150 g sera żółtego Przygotowanie W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy(...)bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Na innej patelni podsmażamy na sucho pokrojone w plasterki pieczarki. Bulion z cebulą miksujemy (niekoniecznie), dodajemy mięso, pieczarki, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i przyprawy. Całość gotujemy aż ser topiony się rozpuści. Zupę przed podaniem posypujemy serem żółtym
e-PrzepisyKulinarneszaszłyki to jedyne danie, które przygotowuje mój mąż (no, przy mojej małej pomocy). Sam kiedyś wymyślił, że zjadłby takie, z czerwonego mięsa a nie z drobiu, z dużą ilością warzyw. Choć ja osobiście wolę szaszłyki z mięsa drobiowego, to chętnie raz na jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni(...)SKŁADNIKI: (ok 20-22 szt) 80 dag kg szynki (po oczyszczeniu z błonek itp) 2 czerwone papryki 50 dag pieczarek (najlepiej małych) 2 małe cukinie 3 cebule 1. Mięso pokroić w kostkę (ok 2-3 cm). Obficie posypać przyprawami (u mnie Przyprawa Cygańska Rafex ). Dolać tyle oleju, żeby przyprawy ładnie się przykleiły. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą
Kto ugości moich gości?gości na naszym stole. Niby nic takiego- kawał mięsa, trochę czosnku, garść ziół i przypraw, pięć minut i zrobiona, a później niekończące się oczekiwanie. Zapach mami i zniewala, domownicy krążą wokół piekarnika wpatrując się w skwierczące mięsko, głośno przełykają ślinę, badawczo spoglądając mi w oczy z nadzieją, że to już. Tak naprawdę nie trwa to aż tak długo, raptem godzinkę(...)dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i przecinamy wzdłuż na dwie części. Tymianek dzielimy na 2 cm kawałki. Mięsko wykładamy na deskę i przygotowujemy nóż z ostrym szpicem. Nóż wbijamy w mięso na głębokość około 2-3 cm tworząc kieszonkę, w którą wciskamy kawałek tymianku i czosnku. Czynność tę powtarzamy, aż do skończenia czosnku. Staramy się nacinać mięso w jednakowych odległościach
Rozpustne gotowaniechyba z dziesięć lat temu od znajomej i przeleżał wciśnięty w jakąś książkę kucharską ładnych parę lat. W tamtych czasach, gdy dopiero nabierałam doświadczenia w kuchni, połączenie smakowitych kąsków mięsa z cynamonem jakoś do mnie nie przemawiały. Odnalazłam go przez przypadek ubiegłej wiosny i postanowiłam go wypróbować. Wyobrażałam sobie raczej, że cynamon i goździki zdominują smak potrawy i jakoś(...)bardzo byłam przekonana, ale czekała mnie miła niespodzianka. Danie wyszło obłędne!!! Soczyste kawałki mięsa rozpadające się w ustach, otulone pysznym sosem z delikatną nutą korzennych przypraw, smaki się uzupełniają tworząc harmonijną całość. Istna rozpusta!!! Składniki na wieprzowinę z cynamonem dla 6 osób 1 kg chudej wieprzowiny 0,5 szklanki wina 12 ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku
Rozpustne gotowanieRazem z mężem zajadaliśmy się takimi świeżutkimi, prosto z patelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne(...)Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cząbru (ewentualnie tymianku lub majeranku) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny(...)słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli
Rozpustne gotowanieJest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama się robi. Ja miałam dużego kurczaka (2,3 kg), więc piekłam go około 2 godzin (mniejszemu ptaszkowi wystarczy 1,5 godziny) i przez te dwie godziny mąż przechodził katusze :-) Zapach był na tyle intensywny i smakowity(...)pomocą nożyc do kurczaka, bądź ostrego noża przecinamy go wzdłuż kręgosłupa. Blachę na której będziemy piekli kurczaka wykładamy folią aluminiową, a na niej układamy umyte gałązki tymianku. Mięso oprószamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i układamy na blasze, tak żeby wewnętrzna strona ptaka leżała na blasze, a filety były na górze. Teraz posypujemy wierzch mięsa ziołami do drobiu, papryką
Rozpustne gotowaniemożna przygotować na wiele apetycznych sposobów i to jest właśnie jeden z nich. Polecam wszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane) 1 żółtko 3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki tymianku(...)smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około
Rozpustne gotowaniechoć to nie łatwa sprawa. Ja smażę je na patelni, a później mąż dopieka je na grillu i są pyszne!!! Polecam! Składniki na Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki 70 dag mięsa wołowego (wieprzowego lub mieszanego) mielonego (najlepiej samemu) 3 duże drobniutko pokrojone cebule 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego (ewentualnie(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody olej do smażenia W kubeczku mieszamy proszek do pieczenia z 3 łyżkami wody. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebule, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozpuszczony proszek do pieczenia, sól, i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej masę
Rozpustne gotowaniePyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE(...)ugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z połową porcji ciepłego mleka, następnie wlewamy
Rozpustne gotowanie