mięso - 63110 przepisów (strona:561/4208)

Obiad w kapuścianym liściu 136

Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad.     Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy(...)zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą

Maminek kulinarny
Pikantne "Pałki"z Woreczka 155

łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka Oleju rzepakowego 2 łyżki Wody  Worek do pieczenia Sposób przygotowania:   Mięso myjemy nie obieramy ze skórki  Mięso władamy do woreczka Do Kubeczka wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie ze sobą Całość wysypujemy na kurczaki w woreczku Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy(...)woreczka wlewamy olej oraz wodę Woreczek związujemy zapinką.     Woreczek z mięsem wkładam do piekarnika Piekę ok 60 minut - 180 stopni - piekarnik góra- dół Mięso podaję z ryżem i surówką --przepis  TU KLIK  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami 165

prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać mięso, wmasować i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni (termoobieg). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe ogonki

Kraina Miodem Płynąca
Kruche pierogi z mięsem 221

Kruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi(...)ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa  1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego) 2 jajka sól pieprz

na moim stole...
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 192

teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowane mięso smażyć na niewielkiej ilości(...)tłuszczu. Usmażone mięso odłożyć na 3 minuty. Po tym czasie kroić skośnie w plastry i ukłąaać na porcji risotto. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szwedzkie klopsiki w sosie 235

było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany

Poezja smaku
Domowa mielonka ze słoika na kanapki 2342

głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:)  Składniki:   2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta),  5 ząbków czosnku,  20g soli peklowej,  1/2 łyżki czarnego pieprzu,  1/2 łyżki(...)pieprzu ziołowego,  1/2 łyżeczki majeranku. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.  Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić

Z miłości do słodkości
Udka z indyka pod pierzynką z pora 211

udka z indyka i mamy obiad dla czterech osób. Lubicie mięso z indyka? Jedni mówią, że jest suche, inni się nim zachwycają. Ja uważam , że dobrze zrobiony indyk wcale nie jest suchy. Przekonać się możecie pod warunkiem , że wypróbujecie ten przepis. Nie wymaga wiele pracy. Ja kupiłam już udka indycze bez kości, ale można w łatwy sposób kość usunąć sami(...)Inny mój przepis na mięso z indyka  znajdziecie Tutaj Składniki: 2 udka indycze 4 łyżki majonezu 2 duże pory 3 łyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem

O kuchni z uczuciem
Curry z wołowiny KARI GOSHT 151

Wołowina to mięso, które najbardziej lubię.  Uwielbiam też kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 . Curry z wołowiny po hindusku. Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie. Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis)  równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu(...)rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać. Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Podawać z ryżem inspiracja książka "Kuchnia hinduska" curry

O kuchni z uczuciem
Mielone paluszki z brokułem 144

Mielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się . Skladniki na 6 porcji 1/2 kilograma mięsa ( może być(...)smaku olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny) Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić  ok, 4 min  Do mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko. Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma) Z wymieszanej

Eli Gotowanie
Zrazy - zaproszenie do akcji 159

dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł(...)wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki  4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych  sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie  Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części

Eli Gotowanie
Klopsiki 138

pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku   Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu(...)bulionu  1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól  do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną

Eli Gotowanie
Włochy: Spaghetti alla bolognese 146

powstało połączenie boczku, żółtek, parmezanu, owczego sera, oliwy i przypraw. Drugi sos natomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego(...)przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotleciki mięsno-soczewicowe 181

zaskoczyła - głównie dlatego, że wspaniale łączy składniki, dodając przy tym smaku, a więc często można zrezygnować z jajka czy mąki w potrawie. Dzisiaj przepis dla tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr(...)ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem na kilka godzin) Do miski/rondla wrzuć ziemniaki, na to soczewicę na sam wierzch mięso - zblenduj przede wszystkim mięso i część soczewicy - ziemniaków (zostaw część ziaren i ziemniaków w całości). Uformuj kotleciki na blasze i do piekarnika - 180 stopni - naście minut (zależy jak bardzo podpieczone chcemy). Ja podaję z warzywami i ziemniakami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 164

debiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu. Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie(...)rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya