mięso - 63110 przepisów (strona:561/4208)

Pierś kurczaka z ananasem i ryżem jaśminowym z parowaru 286

oliwek Przyprawy :  curry  pieprz czarny  papryka słodka  Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż(...)się później, zrobić z niego sałatkę , o której wcześniej wspominałem, albo wykorzystać do deseru czy zjeść po prostu samego :) Listki bazylii tajskiej myjemy.  Kiedy parowar się wyłączy, przekładamy mięso i ryż jaśminowy na talerz. Kosteczki ananasa układamy na mięso, a bazylie tajską na ryż. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało

Parowar Faceta
Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 160

Przepis na pyszne, mięciutkie pierogi z farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Dawno takich dobrych nie jadłam. Często mogłabym takie jeść, niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta(...)soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie Przygotowujemy farsz: pieczarki oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i również drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy mięso mielone. Od czasu do czasu mieszamy. Po jakiś pięciu minutach dodajemy pieczarki i podsmażamy, aż odparuje

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 362

soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz(...)wysmarowania foremki Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Królik w sosie pomidorowym 217

czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna. Po tym czasie obsmażam kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze(...)obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami.  Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam

Takie tam pichcenie
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 154

Pyszne, chrupiące sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami. Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne!  Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić

Ugotować
Zrazy wieprzowe z boczkiem, ogórkiem i cebulą 177

duży kawałek karkówki (ja użyłam 700 g) kilka plasterków boczku ogórki konserwowe 1 cebula musztarda sarepska sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć i posmarować odrobiną musztardy. 2. Następnie dodać plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli. Przygotowane mięso(...)rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. 3. Na rozgrzanej patelni bądź w garnku rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec dodać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie to wyjąć je z garnka, a sos zagęścić

Ugotować
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 384

bardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji  Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki(...)sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać

Ugotować
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 194

Kawałki mięsa z kurczaka ugotowane w sosie porowo-śmietanowym podane z ryżem - idealny pomysł na szybki obiad. Poniższe danie zasmakuje smakoszom piersi z kurczaka, jak również osobom, które cenią swój czas. Składniki na 2 porcje: 1 dosyć duża pierś z kurczaka 1,5 kawałka pora (biała część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną(...)szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz pieprz kolorowy zmielony posiekany koperek do dekoracji 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki. 2. Do garnka wlać odrobinę oleju i gdy rozgrzeje się - dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć

Ugotować
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowo-czereśniowym 181

Aromatyczny sos brzoskwiniowo-czereśniowy i lekko słodkie kawałki piersi z kurczaka.  Jeżeli lubicie połączenie mięsa z kurczaka i owoców - to poniższe danie na pewno Wam zasmakuje.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 3 małe brzoskwinie (lub 1 bardzo duża) garść czereśni sól, pieprz przyprawa curry olej do smażenia 150 g śmietany(...)radzę zastępować jogurtem naturalnym, ponieważ sos może się zważyć)  ewentualnie miód do smaku Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie brzoskwinie pozbawić skórki i pociąć na mniejsze kawałki (kostki

Ugotować
Schab w sosie koperkowym 185

Pyszne, aromatyczne i miękkie kawałki schabu otulone sosem kremowo-koperkowym. Po za tym poniższe danie idealnie komponuje się z serkiem naturalnym. Pycha! Warto dodać, że duszone mięso jest naprawdę pyszne, ponieważ podczas jedzenia  rozpływa się w ustach. Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 5 kawałków schabu bez kości 1 cebula 100 g serka kremowego naturalnego Apetina(...)śmietany kremówki mąka pszenna do obtoczenia sól, pieprz świeży koperek Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać garnek wraz z niewielką ilością oleju. Mięso obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka wlać wodę (tyle, aby przykryła mięso). Dusić na małym ogniu

Ugotować
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 346

może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze idealne rozwiązanie kiedy na obiad przychodzi większa grupa osób. Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami(...)każdej strony mieszanką przypraw; ułożyć warstwą tłuszczu do góry i szczelnie zawinąć w folię aluminiową; odstawić do lodówki na ok. 24 godziny (lub dłużej) . Odwinąć delikatnie folię z mięsem i ostrożnie przenieć ją do brytfanny lub na blachę, zawijając brzegi folii do góry (tak, żeby utworzyła ona brytfannę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut

Jem więc Jestem
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 180

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z  tej  strony  składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Stare Gary
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem 391

Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli(...)porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości

Kto ugości moich gości?
Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru 221

rzymski  Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem czarnym, estragonem, papryką słodką i imbirem i odstawiamy na godzinę.  Kiedy mija prawie godzina od zamarynowania mięsa, można zabrać się za resztę składników :) Ziemniaki obieramy, myjemy(...)kroimy w plastry, po czym posypujemy kminem rzymskim. Boczniaka królewskiego myjemy i kroimy na małe kawałki. Winogrona myjemy.  Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej na 1 poziom parowaru, obok układamy ziemniaki również na folii. Drugiego ziemniaka jak się nie zmieści na dole układamy na 2 poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Natkę

Parowar Faceta
Pasztet staropolski 249

Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty(...)bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule

Pyry na Gaz