niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina 1 szklanka(...)cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut. -Umyte mięso osuszyć , pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami oraz mąką. -Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć
Zakamarki mojej kuchniVegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek śmietana wiejska lub śmietanka 100 ml mąka gryczana 2-3 łyżki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Mięso myję, kroję na kawałki lub kotlety i nacieram solą, pieprzem. Odkładam do lodówki na 1h. W tym czasie obieram i kroję w plastry pieczarki, cebulę oraz czosnek w niewielką kostkę(...)duszę do miękkości pod przykryciem. Wyjmuję karkówkę z lodówki, każdy z kawałków obsmażam przez kilka sekund na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki. W garnku układam warstwami karkówkę i pieczarki z cebulą (razem z uzyskanym sosem z duszenia). Zalewam wodą do poziomu mięsa, wody ma być niewiele. Dodaję czosnek
IzaGotujeNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto(...)folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. FARSZ: pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry około 1,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/4 pora Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Ściągamy łyżką cedzakową burzyny z mięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy. Gotujemy
MamaOskarka190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem. Następnie nacieramy z obu stron majerankiem. Nagrzewamy patelnię [bez tłuszczu]! Smażymy mięso od strony skóry. Pozwoli to wytopić znaczną ilość tłuszczu. Po około 2 minutach obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około(...)zależności od grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę. Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty
Mama Gotujeobiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać(...)mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne. Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec
Mama Gotujeświetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne(...)oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość
Mama Gotujesmalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3 średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski
Mama Gotujełyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Piekarnik rozgrzać(...)st.C. 5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło. 6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Anibyć nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół, zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi(...)nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy. 4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym mięsem tworząc
Apetyczna babeczkazjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 kg karkówki bez kości 1 puszka pomidorów 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony(...)naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać
O kuchni z uczuciemoliwek Przyprawy : curry pieprz czarny papryka słodka Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż(...)się później, zrobić z niego sałatkę , o której wcześniej wspominałem, albo wykorzystać do deseru czy zjeść po prostu samego :) Listki bazylii tajskiej myjemy. Kiedy parowar się wyłączy, przekładamy mięso i ryż jaśminowy na talerz. Kosteczki ananasa układamy na mięso, a bazylie tajską na ryż. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało
Parowar FacetaPrzepis na pyszne, mięciutkie pierogi z farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Dawno takich dobrych nie jadłam. Często mogłabym takie jeść, niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta(...)soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie Przygotowujemy farsz: pieczarki oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i również drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy mięso mielone. Od czasu do czasu mieszamy. Po jakiś pięciu minutach dodajemy pieczarki i podsmażamy, aż odparuje
e-PrzepisyKulinarnesoczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz(...)wysmarowania foremki Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogród