mięso - 63110 przepisów (strona:573/4208)

Domowe tacos z wołowiną i dodatkami 85

mniejsze kawałki.   Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę – smażymy, często mieszając, rozdrabniając duże kawałki na mniejsze łyżką czy łopatką. Mniej więcej w połowie smażenia jak mięso będzie upieczone ale nie podpieczone, dodajemy wszystkie przyprawy – paprykę słodką, ostrą, kumin, czosnek, pieprz – całość mieszamy i smażymy aż będzie ładnie zrumienione. Na sam koniec solimy do smaku(...)macie jakieś lepsze patenty na zawinięcie to napiszcie w komentarzu. Nagrzewamy drugą patelnie, najlepiej teflonową. Każdy z placków tortilli, zanim wrzucimy je na patelnie do podgrzania, ,,moczę” w mięsie czyli wykładam na rozłożone na patelni mięso, lekko dociskam aby złapało trochę tego tłuszczu, z obu stron. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie do lekkie zagrzania, zrumienienia po czym gorące układam

Smaczna Strona
Pierożki na parze z mięsem drobiowym 89

Ciasto pierogowe ok 300 g  nadzienie z cukinią  200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g cukinii  sól pieprz ząbek czosnku szczypta bazylii szczypta oregano   nadzienie z marchewką 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 marchewka pół małej cebuli sól pieprz łyżka sosu sojowego  papryka słodka  szczypta chili  Nadzienie z cukinią(...)Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach , solimy i odstawiamy by puściła sok. Na sicie odcedzamy dokładnie. Mieszamy cukinię z mięsem i przyprawami. Nadzienie z marchewką: Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy mięso i drobno posiekaną cebulkę i przyprawy . Dobrze mieszamy. Ciasto wałkujemy dość cienko , wykrawamy kółeczka szklanką i lepimy pierożki z dziurką na górze.  Układamy

Gotowanie jest łatwe
Bigos z wieprzowiną 66

Jedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe. Tym razem w bigosie oczywiście także wylądowały suszone grzyby i suszone śliwki. Zrezygnowałam też z wina i piwa. Taki bigos lubię najbardziej. Chodzi za mną obecnie jeszcze

Kardamonovy
Obiad wegetariański - pomysły na dania 72

potrzebujesz mięsa, aby zjeść pyszny i sycący obiad. I to nawet wówczas, kiedy uwielbiasz smak mięsa mielonego, sznycla i soczystych burgerów. Sprawdź trzy propozycje nieziemsko smacznych obiadów z roślinnymi zamiennikami Garden Gourmet.   Zdjęcie autorstwa timolina Freepik     Sznycel ze świeżymi ziemniaczkami i mizerią Pierwszy pomysł na wegetariański obiad to klasyka. Takie tradycyjne danie pojawia się choć(...)niewielkiej ilości oleju lub podpiecz w piekarniku. Całość przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Na wierzch ułożonych ziemniaków i mizerii nasyp posiekany koperek.     Spaghetti bolognese z mięsem mielonym Kolejna propozycja na wegetariański obiad to danie włoskie. Oczywiście w zmienionej formie, tak abyś nie musiał(a) do jego wykonania używać ani grama produktów zwierzęcych. Będziesz potrzebować 1 opakowania

Gotowanie...to proste !
Karkówka w sosie keczupowym 86

Karkówka w sosie z keczupem jest delikatnie pikantna i słodka. Warto zakwasić ją odrobiną soku z cytryny, by przełamać słodki smak - wtedy sos będzie pyszny i słodko-kwaśny. Do mięsa możecie użyć Waszych ulubionych ziół, oprócz majeranku dobrze sprawdzi się na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich. Karczek w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi(...)prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie keczupowym, składniki: 500 - 600 g piersi karkówki, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek na sos:  do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: ok. 3-4 szklanek wody, ok. 8 czubatych łyżek pikantnego keczupu, ok. 2-3 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego

Lekcje w kuchni
Klopsiki w sosie porowo-koperkowym 111

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym Dziś polecam przepis na prosty obiad z mięsa mielonego , czyli klopsiki w sosie porowo-koperkowym . Przygotujecie je szybko z tanich i łatwo dostępnych składników. Klopsiki w sosie porowym z koperkiem mogą być przygotowane z wybranego rodzaju mięsa. Sprawdzi się wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Sos najlepiej zabielić tłustą słodką śmietanką, taki jest najsmaczniejszy, ale w wersji(...)odchudzonej dobrze sprawdzi się też mleko.  Klopsiki w sosie śmietanowym z porem pasują do ziemniaków, kaszy i innych dodatków. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiady z mięsem mielonym :) Klopsiki w sosie porowo-koperkowym, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka

Lekcje w kuchni
Meksykańskie Flautas z kurczakiem, pycha 86

Wytworzy się pyszny sok który można zlać i wypić. Samo dobro Wykonanie kurczakowe flautas – piersi kurze wrzucić do garnuszka zalać wodą. Ja w takim wypadku jak potrzebuję ugotowanego mięsa zawsze przygotowuję jak rosół. Mam potem wywar do zup. Nic nie będzie zmarnowane. Wodę dosolić do smaku, dodać marchewkę, kawałek pora, kawałek selera, korzeń pietruszki i 2 ziarenka ziela angielskiego(...)trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu 20 minut. Mięso musi być miękkie. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Doprawić solą i białym pieprzem. Smażyć na małym ogniu aż wszystko zmięknie ale nie zbrązowieje. Zdjąć wszystko z patelni do głębokiej miski. Dodać pokruszoną fetę. Jak mięso jest miękkie za pomocą dwóch widelców całkowicie rozdrobnić

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wołowy zabielany 86

Gulasz wołowy zabielany  Dzisiejszy gulasz wołowy zabielany to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. Gulasz wołowy zabielany , czyli gulasz z wołowiny ze śmietaną , jest banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujecie tylko mięsa, cebuli i czosnku, wody lub bulionu, przypraw i śmietany - moim zdaniem gulasz wychodzi najlepszy(...)bulionem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia).  Dodać listek laurowy i ziele. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać sól, musztardę do smaku i śmietankę. Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną

Lekcje w kuchni
Co jeść po zawale 89

Unikaj: pieczywa jasnego oraz pieczywa cukierniczego (np. chałka, słodkie bułki), białego ryżu makaronów z mąki pszennej i drobnych makaronów, płatków błyskawicznych, gotowych słodzonych mieszanek musli, gotowych ciast i ciasteczek. Mięso, wędliny i ryby po zawale - co jeść po zawale Tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla serca. Wskazany jest też w umiarkowanych(...)pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk. W umiarkowanych ilościach: chuda wieprzowina np. schab, polędwica, szynka bez tłuszczu, Unikaj: tłustego mięsa takiego jak żeberka wieprzowe, boczek, karkówka, baranina, kaczka, gęś oraz podrobów. Zrezygnuj też z parówek, pasztetowej i gotowych pasztetów, tłustych wędlin i konserw mięsnych. Nabiał - co jeść po zawale serca

Cztery Fajery
Szarpana wołowina 109

Szarpana wołowina i od razu należy się małe wyjaśnienie, to danie, jak i szarpana wieprzowina powinny być robione na grillu. Ale…bo zawsze jest jakieś, samo rzucenie mięsa na grill, nie jest grillem, przynajmniej w dosłownym znaczeniu. Prawdziwy grill to gotowanie na pośrednim ogniu, najczęściej na ogniu z drewna, naprawdę przez długi czas, nawet do 18 godzin. Powstały smak(...)powolnie gotowali wieprzowinę, która była powszechną i łatwo dostępna w tych rejonach. Ja niestety nie mam platformy drewnianej, by zrobić taką wołowinę. Więc użyłem pradziadka Termomixu i powiem, że mięso wyszło delikatne i miękkie. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, szarpana wołowina i ja, życzymy Ci smacznego. A jeśli szukasz przepisu na Szarpaną wieprzowinę, znajdziesz go tutaj

RafalCook
Gulasz drobiowy z marchewką 87

Gulasz drobiowy z marchewką  Gulasz drobiowy z marchewką to świetny pomysł na bardzo prosty obiad z piersią kurczaka . Zawsze się udaje, a mięso wychodzi delikatne i soczyste. Gulasz z piersi kurczaka może być przygotowany ze słodką śmietanką, ale możecie zupełnie ją pominąć, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos z marchewką jest bardzo delikatny, ale pasują też do niego(...)mieszanką przypraw do drobiu) opcjonalnie posiekana natka pietruszki Gulasz drobiowy z marchewką, przygotowanie: Piersi pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę lub por oraz startą marchewkę, smażyć kilka minut i opcjonalnie dodać drobno posiekany czosnek

Lekcje w kuchni
Klopsiki po meksykańsku 121

Klopsiki po meksykańsku  Dziś polecam pyszny obiad z mięsa mielonego , czyli pikantne klopsiki po meksykańsku . Są inne niż wszystkie, pożywne, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu. Klopsiki w sosie pomidorowym po meksykańsku mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.  Pulpety po meksykańsku świetnie smakują z ryżem(...)zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na klopsiki :) Klopsiki po meksykańsku, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek

Lekcje w kuchni
Przepis na zdrowy obiad – test patelni Woll 77

suszonego tymianku i płatków chilli, 0,5 szklanki wywaru warzywnego (ja używam mieszanki suszonych warzyw wymieszanych z gorącą wodą). Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy mięso do miski. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką suszonego tymianku. Dokładnie mieszamy by przyprawy pokryły równomiernie kawałki mięsa. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmażamy(...)mięso do zarumienienia. Kawałki kurczaka podsmażane na patelni Woll W tym czasie obieramy bataty i kroimy je w kostkę. Szparagi przekrawamy na pół (wcześniej pozbywamy się twardych końców). Później podsmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce wrzucamy warzywa wraz z płatkami chilli. Zalewamy je wywarem warzywnym i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Przepis na zdrowy

Natka Pietruszki
Soczysty schab z grilla 90

Kolejnym daniem z grilla jakie proponuję wam na ten sezon jest schab. Chyba większości z nas ta część wieprzowiny kojarzy się z mięsem suchym, mocno zwartym. Piekąc schaby owijamy je boczkiem lub słoniną, wszystko po to, aby mięso było soczyste. A tymczasem wystarczy piec je krócej Oto przepis na soczysty schab z grilla. Składniki: Schab w całości Sól, pieprz, papryka(...)pozostanie soczysty. Teraz macie trzy możliwości wykończenia tego dania. Pierwsza: kawałki schabu, tak jak są, wrzucacie na dobrze rozpalony grill i smażycie ok 10- 15 min, do zrumienienia mięsa. Druga: z mięsem postępujecie tak jak w pierwszej opcji, ale robicie do niego sos. Ja robiłam ostatnio musztardowo-miodowy. 0,5 l śmietany do zup i sosów (12 lub 18) podgrzewacie

Kulinarna Patilogia
Flaczki z kurczaka. 118

flaków wołowych i uważane są za jedną z  najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał ten przepis . Czym by były zupy bez dodatku chudego mięsa i aromatycznych ziół ? Ten przepis na zupę łączy w sobie marchewkę , pietruszkę(...)tarce jarzynowej. Do MutliGrilla Kuvings wlej wodę, dodaj pierś z kurczaka. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i wsyp starte warzywa. Gotuj na niskiej temperaturze. Ugotowane mięso wyciągnij i pokrój w cienkie paski. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do gotujących się flaczków. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj kolejne 5 – 10 minut. Większość

Zdrowy Styl Joanny