jeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko.Składniki:4 pojedyncze piersi z kurczaka1 cebulaliść laurowyziele angielskiewodamały pęczek koperku2 łyżki śmietany2 łyżki mąkisól, pieprz, cukierSposób wykonania:1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony.2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy liść laurowy(...)ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony(...)majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku.2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące.3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć
Kuchnia domowa AniSzukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej(...)wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko, nacieramy przyprawami, musztardą i olejem. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku.Wstawiamy
Czerwona Porzeczkabulionu z jagnięciny lub warzywnego1 kg ziemniaków200 ml mleka2 - 3 łyżki masła + łyżka do obsmażenia rozmarynu50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnieprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190st.CO zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść mielone(...)mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać.Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć
Stare GarySzybkie i smaczne! Pod warunkiem, że mięso pierwsza klasa :)składniki3 steki z rostbefu z kostką - niezbyt grube3 - 4 ząbki czosnkuoliwasól, pieprzprzygotowanieMięso umyć i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Mięso skropić oliwą, obłożyć plasterkami czosnku, posypać pieprzem, zawinąć w folię i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed smażeniem steki doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać mocno patelnię(...)grillową, z mięsa zdjąć czosnek, smażyć po ok 5 min z każdej strony. Posolić po usmażeniu . Smacznego
Stare GaryDawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się(...)minutę. Dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać
Stare Garystanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego mięsa. A bywały w naszym domu inne kotlety, więc wiem, że można.składniki (na 2 porcje)4 jagnięce kotleciki z kością 2 ząbki czosnku, posiekane2 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełkioliwa(...)oliweksól, pieprzprzygotowanieKotleciki umyć i osuszyć. W miseczce rozmieszać czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, dodać oliwę i otoczyć w tej mieszance mięso. Zawinąć miskę z mięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa)Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu
Stare Garybrązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru(...)nałożyć cebulę, na nią mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Garywszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina(...)wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze sie piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas schabu. Na koniec dodajemy pietruszkę. Sos można doprawić śmietaną, ale ja lubię taki czysty. Smacznego
Stare GaryRobiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone(...)namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych
Stare Garypłaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku1/2 płaska łyżeczka czarnego pieprzupieprz zielony, marynowany - wg uznania3 ząbki czosnku- posiekanego drobno1,5 płaskie łyżeczki żelatynyłyżka majeranku1/2 szklanki wodyprzygotowanieUmyte mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso z dodatkiem(...)wody i żelatyny oraz wszystkich przypraw. Nałożyć do wymytych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić mięso aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć
Stare Garyosuszyć, dokładnie oczyścić z błon. Odkroić końcówki tak aby kawałek który pozostanie, był mniej więcej jednakowej grubości. Końcówki można zamrozić i zużyć do innego dania. Mięso przekroić w poprzek na cztery części. Każdy kawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką. Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot. W kieszonkę(...)włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garymałym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.Piec około 30 minut w temp. 180st.Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz(...)śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje. Sosem polać mięso. Smacznego
Z miłości do słodkościczasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką.Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron.Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby je tylko zakryć. Pieczarki myję, obieram, kroję na grubsze plastry i podsmażam – z pokrojonym
UgotujmyTo.plmoja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik(...)pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć i wstawić na noc do lodówki.2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra gorącej wody.3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić
UgotujmyTo.pl