mięso - 63110 przepisów (strona:568/4208)

Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 179

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka(...)smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 235

mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :)Składniki:około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa),20 dkg pieczarek,średnia cebula,puszka pomidorów,sól, ostra papryka - do smaku,3-4 liście laurowe,8-10 ziaren ziela angielskiego,4-5 łyżek oleju(...)łyżki mąki pszennej.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką i podsmażyć na rumiano na oleju.Podsmażone mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 197

równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...)  ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija, nie klei się do tłuczka, ani nie pryska po kuchni(...)Marchew obrać i pokroić w niezbyt grube słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość. Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

czystym sumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby nie było zmielone na "papkę". Dodać wszystkie przyprawy i wodę. Dobrze wszystko wyrobić. Mięso odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 180

Dzisiejszy obiad powstał niejako z przypadku i w wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się(...)własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :) Składniki: około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego , 2 średnie czerwone papryki , średnia cebula , 3-4 łyżki zimnej wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 884

domownikowi coś innego, ale zawsze będzie to lepsze niż zamówienie jedzenia na telefon czy podawanie czegoś z marketowej zamrażarki. Nie uważacie?Dzisiaj pokaże Wam co można zrobić z kawałka mięsa z rosołu. U mnie zostaje ono dość często, więc sposobów na to mam kilka. Kiedyś pokazywałam Wam zapiekankę z gotowanego indyka czy też zapiekankę a'la tarta(...)naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody,sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka mąki pszennej,2 łyżki masła.Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka Świąteczna z żurawiną 330

Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku(...)pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z pieca 199

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania.  Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy:  -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów    Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko(...)mielimy.    Do zmielonego mięsa dodajemy -jedno jajko -pieprz -przyprawę barbecue i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.    Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką. Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki.    Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Możemy

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 174

lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy  -dwie marchewki -opaloną cebulę -3 ząbki czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -sól -kilka suszonych grzybków -1 opakowanie żelatyny ( 50g )    Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.    Marchewkę kroimy w plasterki, mięso(...)małe kawałki. Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę. Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu.  Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.    Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.    Bardzo dobrze smakuje z marynatami. Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 218

mielonych, bo bez jajek i bułki. Za to z pieczarkami lub marchewką. Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.    Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem. Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę. Posypujemy warzywkiem. Jeśli ktoś(...)cebulkę a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia. Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.    Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 180

Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.    Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ), skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.    Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne(...)dzielimy na kawałki.    Przyprawione mięso układamy na blaszce i podlewamy olejem pozostałym z marynaty. Między części mięsa wkładamy jabłka, na wierzch układamy gałązki rozmarynu.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50-60 minut.    Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.    Możemy podać

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 181

Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule -3 marchewki -2 duże ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -1 jajko -sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej    Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.    Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu. Studzimy.    Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.    Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 173

kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek    W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy(...)mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.    W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz.    Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.    Rozwałkowujemy cienko

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 369

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni.    Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.     Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wyrabiamy.    Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.    Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.    Obtaczamy

Maminek kulinarny
Schab duszony 190

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku    Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę(...)czosnek. Mieszamy, uzyskując marynatę.    Nacieramy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Od czasu do czasu mięso obracamy.    Przygotowujemy również warzywa: -3 marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem

Maminek kulinarny