mięso - 63110 przepisów (strona:572/4208)

Super pomidorowa 63

dodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso wyłożyć na półmisek.  Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera(...)wolnym ogniu.  Doprawić do smaku sosem pomidorowym   lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.  Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Bigos odchudzony 57

Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa,  z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.                                                                  Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska"  "Warto wspomnieć, że jeszcze w XVII(...)XVIII wieku na szlacheckie stoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie  pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki  i dusiło się

Kulinarne przemyslenia
Zupa z mieszanki chińskiej – błyskawiczna i rozgrzewająca 84

przepis na zupę z mieszanki chińskiej: Wszystkie składniki przygotujesz szybko, a zupa będzie gotować się sama. Bogactwo smaków i aromatów działa rozgrzewająco. Do zupy z mieszanki chińskiej możesz dodać mięso, ale nie jest to konieczne. Z łatwością przygotujesz wersję wegetariańską. Jedna paczka gotowej mieszanki warzyw chińskich wystarczy Ci na dwie zupy. Zobacz też: Ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami – przepis(...)pasty curry (bez niej zupa z mieszanki chińskiej może być dość mdła, dlatego warto ją dodać; ewentualnie można zamienić na pastę paprykową) odrobina soku z limonki (opcjonalnie) przyprawy do mięsa: 1 łyżka gyrosa, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku przyprawy do zupy: gotowa mieszanka do potraw chińskich (około 2-3 płaskich łyżek), curry, papryka

Rozdomowiona
Sałatki na weekend, które musisz zrobić! | 20 PRZEPISÓW 147

wegańska sałatka jarzynowa Wegańska sałatka jarzynowa to warzywna sałatka bez jajek. Smak jajek doskonale zastępuje czarna sól, czyli sól Kala Namak. Jeśli natomiast… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka bez mięsa z marynowanymi pieczarkami – przepis na gyrosa Sałatka bez mięsa z kotletami sojowymi i marynowanymi pieczarkami to wyrazista sałatka, którą warto spróbować! Głównym składnikiem jest wegański gyros… ZOBACZ PRZEPIS Wegańska(...)sałatka gyros z kotletami sojowymi – wersja bez mięsa Wegańska sałatka gyros – warstwowa sałatka w wersji z kotletami sojowymi i wegańskim majonezem. Jak zrobić sałatkę gyros bez mięsa?… ZOBACZ PRZEPIS Lekka warstwowa sałatka z łososiem Warstwowa sałatka z łososiem, kukurydzą, pomidorem i mozzarellą. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik. Bądź na bieżąco – odwiedź… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami 78

zupę, czy inne płynne posiłki – nic nie przecieka. Więcej szczegółów o tym termosie sprawdzisz na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-470-ml-tb930-green-shine/ Jak zrobić jednogarnkowe danie bez mięsa? Aby przygotować sycące danie bez mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g. Dodatkowo, ważne jest odpowiednie(...)doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa. PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ Potrawka z ziemniakami i soczewicą Via Gusto Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego

Via Gusto
Kanapka z mortadelą cytryną i Parmigiano Reggiano 90

składniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka i ser Parmigiano Reggiano. Mortadela to rodzaj włoskiego wędzonego mięsa w kształcie kiełbasy. Jej historia sięga starożytnego Rzymu, choć dzisiejsza mortadela jest mniej pikantna i wytwarzana z dokładnie wyselekcjonowanych składników. Mięso jest starannie mieszane i mielone, a następnie mieszane(...)tradycyjnymi przyprawami takimi jak czarny pieprz gorczyca i gałka muszkatołowa. Następnie mięso jest włożone do naturalnych osłonek takich jak jelita i gotowane na parze lub pieczone. Efektem jest delikatne aromatyczne i bogate w smak mięso, które doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami panino. Limonka, czyli cytryna jest obecna w panino, aby dodać świeżości i lekkości. Soczysty sok cytryny dodaje wyrazistości

RafalCook
Mielona klasyka 68

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował  z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊 Składniki: -500 g mielonej łopatki wieprzowej -1 bułka czerstwa kajzerka  -1 jajko -3-4 łyżki zimnej wody(...)papryki  -sól, pieprz do smaku -2 spore cebule -mąka  pszenna do obtaczania  -olej do smażenia   Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia.  Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu  powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzin

Kulinarne przemyslenia
Hiszpańskie Klopsy Albondigas 69

sięga starożytności, ponieważ wywodzi się z kultury rzymskiej. Hiszpańskie Klopsy Albondigas Słowo — albondigas — pochodzi od łacińskiego słowa — albula, które oznacza białawy kolor. W tym okresie zaczęto formować kuleczki z mięsa, by zachować delikatność i aromat podczas gotowania. Albóndigas stały się także popularne w średniowieczu, kiedy podróżnicy i kucharze wprowadzali różne smaki i techniki gotowania do Hiszpanii. Początkowo albondigas były przygotowywane(...)mięsa wołowego lub wieprzowego, ale z czasem różne regiony wprowadziły własne modyfikacje. Na przykład w hiszpańskiej Katalonii preferuje się dodatek ryżu wewnątrz mięsnych kulek, podczas gdy w regionie Andaluzji kule przygotowywane są z ryby. Natomiast w Meksyku albondigas są popularne jako gęsta zupa mięsna z dodatkiem warzyw. Istnieje wiele różnych rodzajów albondigas a każdy region ma swoje charakterystyczne przepisy. Oprócz

RafalCook
Polędwiczki z kurkami 70

Klasyczny przepis na pyszne danie mięsne, idealne na weekendowy obiad lub na wizytę znajomych czy rodziny. Dzięki wyborowi polędwicy i odpowiedniemu krótkiemu smażeniu macie praktycznie 100% gwarancję, że mięso wyjdzie pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Danie przygotowałam z polędwicy wieprzowej, choć jeśli macie wołową to jeszcze lepiej Do tego rodzaju mięsa idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane lub kasze, które także(...)subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad, polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem: – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik z winie – żeberka barbecue – kotlet schabowy – pulled pork – gulasz z wołowiny w piwie – kurczak na butelce piwa

nietylkopasta.pl
Szczupak jak smażyć ? 71

przeprowadzić na patelni, w głębokim oleju lub na grillu. Każda z tych technik ma swoje zalety i pozwala uzyskać inny efekt smażenia. Smażąc na patelni, skóra nabierze chrupkości, a mięso pozostanie soczyste. W oleju uzyskasz chrupiącą skórkę i delikatne mięso, natomiast na grillu osiągniesz subtelny aromat i lekką chrupkość. Przepis na Smażonego Szczupaka z Ziołami Składniki: 2 świeże filety(...)filety ze szczupaka skórą w dół. Smaż rybę przez około 3-4 minuty, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Delikatnie odwróć filety i smaż kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie miękkie i dobrze wysmażone. Podawaj smażonego szczupaka od razu, udekorowany świeżymi ziołami i plastrami cytryny. Szczupak jak smażyć- podsumowanie Smażenie szczupaka to sposób na uzyskanie wyjątkowej chrupkości i smaku

Podstawy Gotowania
Ramen 98

Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej, można powiedzieć że to ich rodzimy przepis na rosół – wywar z mięsa i warzyw. Ostatnio stał się bardzo popularny w Polsce, dlatego też zachęcam was do przygotowania go w domu. Mam też dla was ciekawy cytat dotyczący rosołu w diecie z książki, która właśnie czytam „Pokonaj swoje lęki i odzyskaj(...)angielskiego sól pieprz makaron ramen jajka na twardo malutka kapusta pekińska miks sałat listki świeżych zioł Jak zrobić ramen: W dużym garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w ćwiartki. Mięso pokroić na części, umyć dokładnie. Mięso przełożyć do garnka, minutę podsmażyć z cebulą, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i obrane warzywa

Dorota Smakuje
Zupa koperkowa 534

ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła 4 łyżki śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zupy koperkowej: Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka. Wlać około 1 i 1/2 litra zimnej wody. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień. Zebrać szumowiny. Do gotującego się kurczaka dodać liść laurowy(...)ziele angielskie i około 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć i lekko uchylając pokrywkę gotować około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pietruszkę umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Selera umyć, pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać masło, rozpuścić, kolejno

Danka Pichci
O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 68

Włosi czy Hiszpanie. Nie mając tak wielu słonecznych dni w roku potrzebowaliśmy (i nadal potrzebujemy) dań sytych, które dadzą nam siłę na dłuższy czas pracy. Dlatego kuchnię polską zdominowały mięsa oraz węglowodany. Polska kuchnia nazywana jest kuchnią mączną, na co składają się liczne kluski, pierogi, zupy, sosy czy fermenty. Bogactwo naturalne sprawia, że na polskim talerzu często znajdziemy dobra prosto(...)Częstym gościem na talerzu jest śmietana. Występuje ona albo w formie dodatku do sałatki (np. ogórków – słynna mizeria), albo zup (do zagęszczenia pomidorowej czy botwinki), albo sosów (pieczeniowe do mięs). Nabiał stanowi ważne uzupełnienie diety Polaka. Staropolskie obyczaje Oczywiście z czasem kuchnia polska ewoluowała. W staropolskich czasach na stołach gościło przede wszystkim pieczyste, a królował prosiak w całości z jabłkami

ProstePesto.pl
Zapiekane tortille lub enchilady z indykiem 93

macie, nie martwcie się, naczynie żaroodporne też się nada – szczegóły w przepisie. Smacznego! Składniki (na 3 duże porcje): 6 sztuk dużych tortilli – użyłam pełnoziarnistych 500g mielonego mięsa z indyka – użyłam z udźca puszka czerwonej fasoli 2 żółte papryki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku szczypta chili(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i odstawiamy do odcieknięcia.   Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso – smażymy, aż będzie ścięte, ale nie zacznie się rumienić – często mieszamy i rozdrabniamy duże grudy na małe kawałki. Gdy mięso jest ścięte, dodajemy paprykę oraz cebulę – całość

Smaczna Strona