Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 158duet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: • 4 plastry schabu • 2 piersi kurczaka • 3 cebule • 100 g masła
To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 147wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. „Skórka” • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól
To co kocham
Indyk pieczony w worku z pomarańczami 190dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób
To co kocham
Pierogi ruskie 166ugotować w posolonej wodzie, po czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie
To co kocham
Kotleciki kurczakowe z cukinią i marchewką 215chrupiącymi warzywami powstały na bazie przepisu na kotleciki kurczakowe z pieczarkami i żółtym serem. Cukinia i marchewka nadaje im ładnego koloru a mięso kurczaka jest aromatyczne i kruche. Bardzo smaczne kotleciki na szybki obiadek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 2 małe cukinie – 300 g cukini • 1 mała marchewka • 3 jajka
To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami 171jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek • 8 jabłek • 3 łyżki masła
To co kocham
Okoń morski w pesto z cytryną 163smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby, pobudzał naze kubki smakowe. Koniecznie musicie wypróbować mój autorski
To co kocham
Sałatka makaronowa z kurczakiem curry 264Makaronowe sałatki zawsze wszystkim smakują, szczególnie z dodatkiem mięsa. Kurczak o smaku curry i kukurydza razem z makaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: • 250 g makaronu w kształcie ryżu • 2 piersi kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 3 łyżki majonezu • 2 łyżeczki curry • sól, pieprz do smaku
To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 173kolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka
To co kocham
Rozmarynowy łosoś w papilotach 196danie, podane w nietuzinkowy sposób. Jest to rozmarynowy łosoś ze szpinakiem, cukinią, marchewką i groszkiem, zawinięty w pergamin jak cukierek, i tak upieczony. Mięso łososia jest mięciutkie i wilgotne, a całe danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki: • 4 porcje z filetu
To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 187Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często
To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 239wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać
To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 181odlać wodę, przepłukać zimną wodą i czynność powtórzyć ponownie. • Do ugotowanego wywaru wrzucić obgotowane wcześniej flaczki i gotować dalej 30 minut. • Po tym czasie obrać mięso z korpusów kurczaka i dodać do flaczków. • Wrzucić również groszek zielony, przyprawić gałką muszkatołową i gotować 10 minut. • Do gotowych flaczków wsypać natkę pietruszki. • Podawać
To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 301krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać
To co kocham
Szynka domowa 178saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają
To co kocham