mięso - 63110 przepisów (strona:2532/4208)

Grillowany kurczak z parmezanem, pomidorem i bazylią 155

przyprawach i oliwie. Nie podaję ilości przypraw, ponieważ wszystko to zależy od tego czy ktoś lubi ostre, słone etc. Grillować około 5 minut z każdej strony. Kiedy widać, że mięso jest już praktycznie gotowe posypać parmezanem i odczekać około 2 minuty aż się zacznie rozpuszczać. Na talerzu udekorować pomidorem, pozostałymi wiórkami parmezanu i bazylią

Karola gotuje
Sałatka z kurczakiem i ryżem Basmati 232

jajek 5 ogórków konserwowych łyżka śmietany 18% 3 łyżki majonezu sól pieprz papryka słodka Ugotować ryż w osolonej wodzie, ostudzić. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, a następnie usmażyć na patelni. Ugotować jajka. Pozostawić składniki do ostudzenia. Oczyścić i drobno pokroić paprykę w kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i zimne

Karola gotuje
Restauracja Mięta 185

sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i kaparami. Zastanawiałam się czy to dobry pomysł, ale makaron okazał się być wspaniały. Świetna konsystencja samego tagliatelle, wyczuwalny aromat przypraw, dobrze przygotowane mięso. Z chęcią spróbuję kolejnego makaronowego dania z karty menu. Nie zawiodłam się. Dodatkowy plus za szybką obsługę i kocyk na chłodniejsze dni, który mi się przydał. Bez cienia wątpliwości polecam

Karola gotuje
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 637

czasie odcedzić mak na drobnym sitku lub gazie. Odstawić do odsączenia. Można również docisnąć aby jak najlepiej odcisnąć masę z nadmiaru wody. Odciśnięty mak zmielić w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko. Mielenie powtórzyć 2-3 razy aby uzyskać jak najbardziej gładką masę. Masę można przechowywać w lodówce do 5 dni oraz mrozić. Można również użyć suchego mielonego maku, który

Ola la LCHF
Zeberka z wolnowaru 176

pory takie potrawy jak pulled prok czy wolno pieczoną łopatkę albo golonko piekłam po prostu w piekarniku przez całą noc. Teraz mam od tego urządzenie . Wkładam zamarynowane mięso do naczynia, ustawiam gos na wolne pieczenie i już . N ie muszę myśleć o temperaturze , czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść z domu na kilka godzin albo po prostu pójść spać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makrela w panierce 211

gotowy ☺ Składniki: -dowolna ilość filetów z makreli -składniki do panierki: mąka, jajko zmiksowane z dwiema łyżkami  śmietany oraz świeża bułka tarta. Ja zawsze mielę w maszynce do  mięsa suche bułki tuż przed przygotowaniem potrawy. Taka bułka  daje chrupkość po usmażeniu.  -olej rzepakowy Do rozmąconego jajka ze śmietaną dodaję dowolne przyprawy, np. czosnek, suszony tymianek, sól, pieprz

Kulinarne przemyslenia
domowa masa makowa z bakaliami 476

łyżeczka aromatu migdałowego wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do mielonego maku dodajemy posiekane orzechy i migdały, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Do takiej

Domowy Smak Jedzenia
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 289

znajdziecie też tutaj białej mąki, białego ryżu i produktów wysokoprzetworzonych.  Jako dietetyk mogę szczerze polecić Wam te ponad 80 zdrowych, roślinnych przepisów. Nie musicie od razu rzucać mięsa i zostawać weganami, ale na pewno warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców! P.S. Zbliżają się Święta - ta książka na pewno będzie świetnym prezentem dla waszych bliskich :)  Tytuł

Moje Kuchenne Rewelacje
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 236

dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka

cool and minty
Burrito z kurczakiem. 321

smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz Śmietankę podgrzewamy w garnku i kruszymy do niej ser ,mieszamy ,aż się rozpuści ,doprawiamy. Nie gotować!!. Kurczaka umyć

Ladylaura.
Pasztet drobiowy z bazylią i karmelizowanym jabłkiem 254

piekarniku w 160 C przez około godziny. W między czasie na patelni wrzucić masło następnie dodać jabłko pokrojone w kotkę, chwilę przesmażyć, następnie dodać cukier i skarmelizować jabłko. Mięso z rosołu i pieczone obrać z kości, wrzucić do miksera dodać karmelizowane jabłko, rosół, upieczony czosnek (pozbywając się łupin). Wszytko zmiksować na gładko. Doprawić solą i pierzem znowu zmiksować gdy pasztet

Delicious Titbits
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 168

jego smakami.   Oprócz umiejętności kucharskich (które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów

Ugotowane pozamiatane
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 198

bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka

Ugotowane pozamiatane
Pieczony kurczak miodowo-musztardowy 218

Połączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso.   Składniki: 1 kurczak ok. 2 kg 4 łyżki musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól, czarny pieprz ½ cytryny ½ cebuli glazura: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Kurczaka umyć

Pyry na Gaz
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 219

nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie

Karo in the Kitchen