Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 283opcjonalnie dodatkowo: 1 cebula , pokrojona w plasterki ok. 500 ml mleka sól Płaty karpia dokładnie umyć, osuszyć. Cienkim, ostrym nożem zaczynając za częścią brzuszną, zacząć wycinać ości równolegle do mięsa. Rybę odwrócić skórą do góry i nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Następnie odciąć płetwy i wyrównać filety. Ze skóry usunąć pozostałe łuski. Rybę jeszcze
Pełny talerz
Leczo z kurczakiem 337niewielkiej ilości. A no i jeszcze troszkę marchewki z rosołu. Dziś pomyślałam że jak sam coś ugotuje to chętniej spróbuje. A że marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam tą jesienną potrawę, która w zimie smakuje jeszcze lepiej. Składniki: cukinia dwie papryki 20 dkg pieczarek cebula mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszka
Mama z miasta
Kurczak po chińsku 309sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym
Mama z miasta
Jajecznica na kurkach 335Kurki lubiłam od dawna, a to w formie sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek
Mama z miasta
Wegańskie leczo 344czasu do czasu dobrze jest zjeść obiad bez mięsa. Zaczynam dopiero czytać o dietach wegetariańskich, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się dojść do 3-4 wegetariańskich obiadów w tygodniu. To leczo robiłam już kilka razy i smakuje nawet mojemu mężowi - zdeklarowanemu mięsożercy. Oczywiście, można dodać kiełbasę, jeśli komuś bardzo brakuje jej smaku, jednak w tej formie leczo
Mama z Motylem
Wegańskie spaghetti bolognese 316Dziś na obiad miałam spaghetti bolognese. W roli mięsa wystąpiła czerwona soczewica. Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica
Mama z Motylem
Burgery buraczane, czyli wegetariański pomysł obiad 199nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego. Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus
Receptura smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu z puree cukiniowym 209strony. Polędwiczka po usmażeniu powinna poleżeć parę minut. Sos z zielonego pieprzu: -3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego -250 ml śmietanki kremówki -kieliszek brandy Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać kieliszek brandy i dodać pieprz, podgrzewać minutę. Następnie wlać śmietankę i chwilkę gotować od czasu do czasu mieszając. Polędwiczki polać sosem z zielonego pieprzu, dodać puree cukiniowe
Receptura smaku
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 276Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło
Codziennik Kuchenny
Pierogi z karpiem 255pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości. Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu. Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej
kolorowotorcikowo
Daktylowe trufle 167szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych
Smaki Na Talerzu
Pasta z wędzoną makrelą, serem feta i oliwkami 205Składniki: 1 wędzona makrela 14 dag sera feta 10 zielonych oliwek (nadziewanych papryką) 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz Sposób wykonania: Mięso makreli oddzielamy od ości. Oliwki kroimy w drobne krążki. Cebulę szatkujemy w małą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ugniatając widelcem. Dodajemy pieprz do smaku
Qchnia po prostu
Kotleciki z mintaja 220było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna
Trzeci talerz
Krokiety z wołowiną i pieczarkowym sosem 208cebulę w drobną kostkę i namoczone grzyby. Zeszklij cebulę na maśle, po czym dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut. Dopraw pieprzem i sherry. Smaż jeszcze przez minutę. Dodaj do mięsa i kapusty. Dopraw farsz solą i wymieszaj. Naleśniki z jarmużem 180 g mąki 4 jajka 500 ml mleka 250 ml wody sól do smaku 3 czubate łyżki jarmużu drobno pokrojonego
codojedzenia
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 233tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu, nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca życia. Polecam Wam taki zakup, jednorazowy duży wydatek ale na prawdę warto
SMYKWKUCHNI