ściągawkę na sałatkowe menu. Wiadomo, że sałatka jest bardzo fajnym rozwiązaniem na domówkę czy większą imprezę. Zamieściłam tu różne pomysły na sałatki: z kaszą, z makaronem, z ryżem, z mięsem, z rybą... Do wyboru do koloru ! Serdecznie Was zapraszam, może znajdziecie u mnie kulinarną inspirację na nadchodzące dni ? 😊 Sałatkowe menu na Sylwestra Sałatka ze świeżym ananasem
Kulinarne przygody Gatitymożna sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki
karmelowykilka propozycji na pyszne przekąski na ten wieczór pizzerniki kliknij pizza twist kliknij tortilla z dodatkami kliknij chlebki z farszem kliknij pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami kliknij pizza na cienkim cieście kliknij krążki cebulowe kliknij hamburgery kliknij kebab w domowej picie kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNastępnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Masa sojowa z dodatkami: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa
Pij soki wyciskanejuż komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie życia. Każdy ma swój przepis. Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest chyba jabłko. Wiele osób twierdzi
Ugotowane pozamiataneBłyskawiczne danie a jakie smaczne. Przygotujcie je koniecznie teraz gdy w warzywniakach dostaniecie ładne, dojrzałe pory. Polędwiczki krótko obsmażamy, przygotowujemy sos na bazie porów i sera pleśniowego, zagotowujemy z mięsem - i już. Ten przepis przyda się gdy spodziewacie się większej ilości gości - będzie szybko, smacznie i efektownie a wszystko można przygotować z wyprzedzeniem
Milion Smakówmamy skąd jej nazwa, ale jakoś skojarzyłam, że prawdopodobnie stąd, że była wykonana z przypadkowych warzyw, które akurat mieliśmy pod ręką. Prawdziwa zupa z pozostałości warzyw i ze skrawków mięsa, które w innym wypadku mogłyby „iść do śmieci”. Zwykle składała się z podwiędniętej włoszczyzny, którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała
Jem więc Jestemnajmniejszą ilością cukru, najfajniej by było jeśli nie miałby go wcale. Ja miałam syrop z czarnego bzu z "Nasze Domowe". Sok z granatu nada mięsu delikatności i soczystości, spróbujcie koniecznie. Pomysł podsunął mi Tomek Jakubiak. Nogi gęsie duszone w syropie z czarnego bzu i granatu z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieporowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca
Codzienne GotowanieJeśli tak jak moja rodzina, jesteście fanami kurczaków, podawanych w każdej postaci, to dziś zapraszam na wykwintnie przygotowany drób z jabłkiem i pomarańczą. Owoce nadają mięsu niezwykłego aromatu i soczystości. Az się chce jeść! Na świątecznym stole nikt Nim nie pogardzi. Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 2 kg sól,pieprz, majeranek 2 pomarańcze+ sok z jednej pomarańczy 1 jabłko Wykonanie
Z Majeczką w kuchnicukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa :) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (żeby nie dotykało wody), włożyłam czekoladę, za 2 min. wlałam mleko i mieszałam
Alutka-GotujeDrodzy, a czy słodycze znajdują miejsce na Waszym wigilijnym stole? Są domy, gdzie tradycyjnie utrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie
Pichceniomaniaminut Składniki: 300 g świeżego łososia 1/2 dojrzałego mango sól świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy tłoczony na zimno koperek Wykonanie: Łososia obieramy ze skóry, usuwamy ciemne kawałki mięsa, drobno siekamy i mieszamy z solą i olejem. Mango obieramy ze skórki i również drobno siekamy. Przy pomocy metalowej obręczy formujemy porcje dla jednej osoby: na dole układamy łososia, dociskamy łyżeczką
Kulinarne przygody Gatitynapęcznienia lub podgotowujemy przez ok. 15 – 20 min i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaNastępnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję ok 1 godziny. Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam
Gotowanie Patki