mięso - 63110 przepisów (strona:2527/4208)

Kurczak po chińsku 287

sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym

Mama z miasta
Jajecznica na kurkach 308

Kurki lubiłam od dawna, a to w formie sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek

Mama z miasta
Wegańskie leczo 315

czasu do czasu dobrze jest zjeść obiad bez mięsa. Zaczynam dopiero czytać o dietach wegetariańskich, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się dojść do 3-4 wegetariańskich obiadów w tygodniu. To leczo robiłam już kilka razy i smakuje nawet mojemu mężowi - zdeklarowanemu mięsożercy. Oczywiście, można dodać kiełbasę, jeśli komuś bardzo brakuje jej smaku, jednak w tej formie leczo

Mama z Motylem
Wegańskie spaghetti bolognese 303

Dziś na obiad miałam spaghetti bolognese. W roli mięsa wystąpiła czerwona soczewica. Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica

Mama z Motylem
Burgery buraczane, czyli wegetariański pomysł obiad 187

nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego.  Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus

Receptura smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu z puree cukiniowym 191

strony. Polędwiczka po usmażeniu powinna poleżeć parę minut.  Sos z zielonego pieprzu: -3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego -250 ml śmietanki kremówki -kieliszek brandy Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać kieliszek brandy i dodać pieprz, podgrzewać minutę. Następnie wlać śmietankę i chwilkę gotować od czasu do czasu mieszając.  Polędwiczki polać sosem z zielonego pieprzu, dodać puree cukiniowe

Receptura smaku
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 258

Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło

Codziennik Kuchenny
Pierogi z karpiem 245

pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu.  Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej

kolorowotorcikowo
Daktylowe trufle 142

szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych

Smaki Na Talerzu
Pasta z wędzoną makrelą, serem feta i oliwkami 193

Składniki: 1 wędzona makrela 14 dag sera feta 10 zielonych oliwek (nadziewanych papryką) 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz Sposób wykonania: Mięso makreli oddzielamy od ości. Oliwki kroimy w drobne krążki. Cebulę szatkujemy w małą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ugniatając widelcem. Dodajemy pieprz do smaku

Qchnia po prostu
Kotleciki z mintaja 204

było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna

Trzeci talerz
Krokiety z wołowiną i pieczarkowym sosem 189

cebulę w drobną kostkę i namoczone grzyby. Zeszklij cebulę na maśle, po czym dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut. Dopraw pieprzem i sherry. Smaż jeszcze przez minutę. Dodaj do mięsa i kapusty. Dopraw farsz solą i wymieszaj. Naleśniki z jarmużem 180 g mąki 4 jajka 500 ml mleka 250 ml wody sól do smaku 3 czubate łyżki jarmużu drobno pokrojonego

codojedzenia
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 222

tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu,  nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca życia. Polecam Wam taki zakup, jednorazowy duży wydatek ale na prawdę warto

SMYKWKUCHNI
Makowce japońskie 196

skórki pomarańczowej   Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz

Cynamonowe szczęście
Kurczak w piwie 252

wytopionym tłuszczu obsmażyć umyte i wysuszone udka (bez skóry!!) Obsmażonego kurczaka zalać piwem, po czym dodać kostki rosołowe. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki a następnie dorzucić do mięsa wraz z wyjętymi wcześniej skwarkami. Dodać śliwki i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i bazylię. Dusić do miękkości w rondlu bez przykrycia aby piwo wyparowało tworząc "konfiturę". Mam nadzieję

EterycznyŚwiat