mięso - 63110 przepisów (strona:2528/4208)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 260

chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność

ClauditteMissCooking
Kluski z makiem 182

skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki).  Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane orzechy i skórkę

Bon appetit mon amie
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 234

poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone

Grunt to przepis!
Świąteczna rolada z kurczaka 200

kąpieli wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia

Gotowanie i blogowanie
Drobiowe roladki na zimno z serem korycińskim i suszonymi pomidorami 230

folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut

Aga w kuchni
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 293

około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się

Karola gotuje
Uszka z grzybami 281

dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego

W kuchni Katie
Pieczone polędwiczki z indyka z sosem żurawinowym 202

Polędwiczki przygotowałam na niedzielny obiad, wyszły bardzo smaczne i soczyste. Sos żurawinowy doskonale się łączy z mięsem, najlepiej smakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Pasztet sojowy z grzybami 193

wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić. 4. Masa pasztetowa: Wstępnie wystudzoną soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli

Pij soki wyciskane
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 236

moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków z tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka

Kulinarne przemyslenia
DZISIAJ CO? MOŻE JAJKO? 304

Mięso już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól

kuchniabellissima.wordpress.com
Torcik kapuściany 208

liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem

To co kocham
Staropolska ściągawka wigilijna 206

Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony

Tradycyjna Kuchnia
Błyskawiczny piątek - Polędwiczka duszona w cebuli 191

kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa  Przygotowanie :  Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na złoty kolo r. Do dać cebulę posiekaną w piórka, przyprawić i dusić całość około

Magiczne Życie Marty