PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 170Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto
Kuchnia Paulettes
AROMATYCZNY KURCZAK W OREGANO 171efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole. Po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie smakuje wyśmienicie :). Ten kurczak jest aromatyczny i idealnie zamarynowany, dzięki czemu mięso nie jest suche, tylko soczyste, a skórka idealnie wypieczona. Kurczaka natarłam pod skórką, dlatego nie tylko skórka ma smak, ale cały kurczak. Bardzo polecam ten sposób ! :) Jeżeli chcemy zachwycić bliską
Kuchnia Paulettes
DOMOWE HOT WINGS 214Zatem nie może zabraknąć przekąski po którą będziemy często sięgać ! Emocje robią swoje. Mam dla Was szybki przepis na pysznego domowego kurczaka w panierce jak z kfc. Mięso soczyste, całość chrupka. Mniam ! Musicie uważać, bo można uzależnić się od takiego jedzenia. Danie kaloryczne, ale czasem można zgrzeszyć :> SKŁADNIKI: skrzydełka z kurczaka 1 kg. mąka
Kuchnia Paulettes
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM 195danie to moja własna kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować. Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione. SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt. bulion
Kuchnia Paulettes
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 233Dorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki
Kuchnia Paulettes
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 758szkl. mąka ziemniaczana 3 łyżki olej 2 łyżki + 1 łyżeczka soli ( do wody ) METODA: Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze
Kuchnia Paulettes
Wigilijny groch z kapustą 303następnie dodać posiekany czosnek. – Do kapusty dodać połowę ugotowanego i odcedzonego grochu i cebulę. – Drugą połowę grochu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i również dodać do kapusty. – Doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje woda i danie zgęstnieje
To co kocham
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli 331wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy wszystko 3-4 minuty. Podajemy z kaszą, posypane
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pęczak znakomity 202przyrządzoną kaszę jeść jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub ryby. Można również potraktować ten przepis jako bazę i stosować dowolne dodatki w postaci warzyw, ryb, mięsa i wędlin
Kulinarne przemyslenia
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 245grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk pieczony w całości 359gotować" z 1930 roku: "Indykowi przed pieczeniem wyciągnąć ścięgna z udek. ...wyjdą wszystkie ścięgna, które po upieczeniu bardzo są twarde, niewyjęte obniżają wartość tej części mięsa" . Mocno naciskając od góry - złamać mostek. Masło zagotować w garnuszku razem z goździkami. Goździki, pieprz i ziele angielskie zemleć, wymieszać z łyżką soli. 3/4 mieszanki przypraw natrzeć indyka z wierzchu
królestwo garów
Sałatka buraczana z burgerami mięsnymi 233Sałatka pożywna i smakowita dziś na stole. Buraki mają w sobie dużo tego wszystkiego, czego organizm potrzebuje w grudniu a dodatek burgerów do sałatki zapewni jej
Moje Małe Czarowanie
Test noży Fiskars 199szerokim ostrzem, przeznaczony do krojenia i siekania. Jego ostrze ma długość 12 cm. Jest bardzo uniwersalny. Idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia warzyw i owoców oraz porcjowania mięsa i warzyw. Dla mnie niezastąpiony. Nóż z krótkim ostrzem do skrobania i krojenia drobnych warzyw - niezbędny w każdej kuchni. Po kilku dniach testów, a z czystym sumieniem polecam noże firmy
Smak mojego domu
Steki z tuńczyka z kolorowym pieprzem i rozmarynem 225Steki z tuńczyka to danie które robi się błyskawicznie a efekt jest nieziemski, pyszne, soczyste mięso z ryby i do tego ulubione dodatki. Polecam gorąco do wypróbowania. Steki z tuńczyka z kolorowym pieprzem i rozmarynem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 611koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie gotowe wlewamy sos i gotujemy jeszcze przez 3 minuty ( jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę z makaronu ). Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze
ale Pysznie