mięso - 63110 przepisów (strona:2544/4208)

Sangria truskawkowa 161

Nareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy w ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato

To co kocham
Szaszłyki z łososia z cytryną 149

Łosoś pachnący cytryną to bardzo zdrowe rozwiązanie na ucztę grillową. Chude, wręcz dietetyczne mięso nabiłam na ozdobne metalowe szaszłykarze, które kupiłam w Chicago, i nie mogłam się już doczekać, aby je Wam zaprezentować. Łosoś godnie podkreślił urodę szaszłyczków. Jedyny minus tej ozdoby to zajmowanie większej ilości miejsca na grillu niż proste patyczki

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 195

masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem i roztopionym masłem. • Tę mieszankę przełozyć do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i dokładnie ugnieść ręką, następnie odstawić do lodówki. Sernik

To co kocham
Sałatka ziemniaczana Amiszów 186

młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze i małoskładnikowa. Gwarantuję

To co kocham
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 186

wszyscy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Część konserwatystów nawet nie spróbuje, część skrzywi się na samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała

To co kocham
Ozorki na zimno w chrzanie 158

dość pracochłonne, szczególnie jeśli chodzi o obieranie. Zjada się je zdecydowanie za szybko w stosunku do czasu poświęconego na przygotowanie. Ale są pyszne. Mięso jest sprężyste i bardzo chude, bo to przecież czysty mięsień. Nie wyobrażam sobie innego dodatku niż sos chrzanowy, który dodaje im charakteru. Składniki: • 4 ozorki wieprzowe

To co kocham
Mus kalafiorowy 145

Puree z kalafiora lub mus to wyśmienity dodatek do mięsnego obiadu. Na tym puree można ułożyć mięso obiadowe. Mus jest aksamitny i maślany o aromacie gałki muszkatołowej, lekko cytrynowy. Ja jadłam go również jako samodzielne danie na kolację. Składniki: • 1 kalafior • 1 szklanka mleka • 50 g masła • 2 łyżki soku z cytryny

To co kocham
Sos pieczarkowo-musztardowy 135

towarzystwie kaszy jaglanej. Pieczarki pachną bazylią, a smaku dodaje im musztarda z cytryną. Takie danie jarskie może być samodzielną potrawą dla jaroszy lub dodatkiem do mięsa dla mięsożerców. Mnie osobiście sosik pieczarkowy z kaszą jaglaną bardzo smakował, ale chłopaki pytali, czy to wszystko na talerzu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki

To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 157

żołądków indyczych. Nie wszystkim niestety dobrze się kojarzą, bo większość moich znajomych, nawet blogerów kulinarnych, nie jada takich potraw. Mimo że podroby nie są objęte nazwą „mięso”, mają podobną budowę zbliżoną do tkanki mięśniowej i podobny skład chemiczny. Jednak słowo „podroby”, inaczej zwierzęce lub ptasie wnętrzności, w Polsce ma jeszcze pejoratywne zabarwienie i przywodzi

To co kocham
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym 126

Wszyscy lubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone

To co kocham
Ciastka Blondie 168

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę fasolową. Z tej porcji wyszło mi 16 ciastek. • Każdą porcję spłaszczyć uderzając tłuczkiem do mięsa, powstanie wtedy ozdobna kratka. • Piec 15 minut w temp. 180 st.C

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 163

wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz

To co kocham
Pierogi z jabłkami 193

Pierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane

To co kocham
Puree ziemniaczane z musztardą francuską 265

gładkim puree trafiają się strzelające między zębami ziarenka gorczycy, co nadaje im nowej struktury i stanowi niespodziankę dla degustatora dania. Takie ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego mięsa. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki musztardy ziarnistej • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku, biały pieprz Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej

To co kocham
Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem 152

danie obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka

To co kocham