FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 175tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa. Składniki na 20 kotelcików: 250 g ciecierzycy, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 5 dużych liści szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kolendry
Jeść, by żyć w zdrowiu
SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW) 180Zakochałam się w surowych makaronach i będę Was często namawiać do spróbowania. Ta wersja jest jeszcze pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie
Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 173Pizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę
Jeść, by żyć w zdrowiu
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 185brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu
Jeść, by żyć w zdrowiu
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 241wygląda naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin
Czarnawisienka
rożki drożdżowe z masą orzechową 222ciasto nie będzie się kleić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Orzechy do nadzienia zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać żółtko, orzechy i rum. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Każdy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MIELONA PIERŚ Z GĘSI 342danie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez żuławski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Cedrach Wielkich. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny. Można powiedzieć, że warsztaty dały mnie szansę na spróbowanie tego mięsa, a tym samym na eksperymentowanie z nim. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandry
ZIEMNIAKI PIECZONE Z MARCHEWKĄ I BURAKAMI 205uwielbiam ziemniaczki w takiej postaci, prawie w każdą niedzielę pieczone ziemniaki goszczą u mnie na obiad z różnymi warzywami i mięsem SKŁADNIKI 6 ziemniaków, 4 marchewki, 4 małe buraczki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków , 1 łyżeczka majeranku sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, koperek WYKONANIE Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w ćwiartki albo
słodki bratek
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 215zaproszonych przez niego gości. Foto Kuchenne wairiacje Jak się domyślacie, w trakcie sobotnich warsztatów przygotowaliśmy dania, które znajdują się w tej przepiękniej książce. Po krótkim pokazie wędzenia i opalania mięsa sianem zestaliliśmy podzieleni na grupy. Każda z grup przygotowywała inne danie, a potem zasiedliśmy wszyscy przy przepięknie udekorowanym stole i biesiadowaliśmy próbując, tego co ugotowaliśmy
Kulinarne przygody Gatity
Ziołowe schabowe z wkładką 201piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą
VioletoweKucharzenie
Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem – Dr Greger 200oznacza, że odżywiamy się zdrowo. Książka jest tak na prawdę kierowana do każdego, kto chce poprawić stan swojego zdrowia i przedłużyć życie w zdrowiu. Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa, to Dr Greger wcale Cię do tego nie zmusza. Oczywiście uważa to za najlepszy krok (maksymalnie dużo produktów roślinnych), ale nawet zostawiając je w diecie możesz zrobić coś dobrego
Blendman
Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 218Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy
Smaczna Pyza
Flaczki z kani 230Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami. Całość lekko posolić i smażyć do miękkości. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć
Di gotuje
Sałatka z selerem naciowym,ananasem i gotowanym kurczakiem 265ugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasy i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler naciowy i ananasy pokroić na kawałki. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić
Kolorowa kuchnia Elki
Książki kucharskie 199początek będą wpisy zbiorowe o książkach idealnych na prezent. Każdy znajdzie coś dla siebie, przynajmniej mam taką nadzieję. Będą książki polskie, zagraniczne, dla początkujących, zaawansowanych, dla tych, co lubią mięso i dla tych, co jedzą tylko rośliny. O każdej postaram się napisać parę słów, żebyście widzieli, dlaczego wybrałam tak, a nie inaczej. Książki będą się pojawiać w przypadkowej kolejności
ladykitchen