mięso - 63110 przepisów (strona:2547/4208)

Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 279

cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem

Szczęśliwa kuchnia
Gotowane piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-warzywnym z makaronem i warzywami na parze 220

Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa

Szczęśliwa kuchnia
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 246

tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz w ziołach z folii 233

Piątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego lubczyku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Zioła siekamy Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekana pierś z kurczaka w sosie ziołowo-paprykowym 224

jogurt i posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i zblendować Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut Podawałam z kasza jaglaną i naprawdę było to bardzo udane połączenie :) Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa jarzynowa 213

spojrzy i powie: "o, zupa! Jak dawno nie było jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra

Szczęśliwa kuchnia
Zupa klopsikowa 245

Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się podczas gotowania Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę

Szczęśliwa kuchnia
Szaszłyki drobiowe z ananasem w marynacie słodko-ostrej 212

Powrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili

Szczęśliwa kuchnia
Żurawina do mięs 228

żurawinę. Słodzimy.  Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak na soli - pieczony w całości 255

Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy

Szczęśliwa kuchnia
Pasztet warzywno-jaglany 217

listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 244

Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce.  Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Porządnie mieszamy. Na patelni podsmażamy

Kuchnia po mojemu
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 247

indyka łączymy z jajkiem, musztardą, majerankiem, oraz suszonym czosnkiem z cebulą. Doprawiamy klopsiki dodatkowo ostrą papryką, oraz solą i pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista a mieso dobrze formowało. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości piłeczki do pink ponga 😉 i obtaczamy w mące pszennej. Zagotowujemy bulion w rondelku, na wrzący bulion wrzucamy klopsiki i dusimy je na małym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Finał BlogerChef 2016 170

godzinę. Musiałam się porządnie przyłożyć aby wyrobić się w tym czasie, gdyż wymyśliłam sobie dosyć złożone i ambitne danie. Danie konkursowe, które przygotowałam połączyło kuchnię wschodu (Kofta z mięsa indyka w pietruszkowej panierce z orientalnymi przyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem. 177

koniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego

Radość kipiąca uśmiechem.