Zupa z soczewicy najprostsza 163Zupa z soczewicy kojarzy mi się zawsze z Włochami! W Nowy Rok jedzona na szczęście i na pieniądze. U nas jedzona rzadko, a szkoda, gdyż zupa z soczewicy zastępuje mięso i daje sytość obiadu z dwóch dań! Jest prosta w obsłudze. Soczewicę należy moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy
Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 446Kupiłam główkę brokuła i chwila namysłu… Co z niego przyrządzić? Wpadłam na pomysł zapiekanki ryżowej z kilkoma rodzajami serów, której bohaterem był właśnie brokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego
Jaglusia
Polska kuchnia bezglutenowa - Agata Lewandowska - recenzja 183Przepisy te podzielone są wg poszczególnych kategorii: Na śniadanie i kolację: - pieczywo bezglutenowe i zamienniki pieczywa - dodatki do pieczywa - na ciepło - na słodko Na obiad: - zupy - dania z mięsem i rybami - dania bezmięsne i wegetariańskie - surówki Przekąski: Sałatki na lekki lunch lub kolację: Desery i wypieki: Każdy przepis jest starannie opracowany , a wszystkie proponowane potrawy są bardzo proste
Di gotuje
Fasola w sosie serowym 208sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula 400 g pieczarek sól i czarny
codojedzenia
Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-madziarskim 340zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone (w paseczki lub kostkę) mięso z wędzonej ćwiartki z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojony por, a następnie ugotowany makaron kokardki. Na koniec do naszych składników dodajemy przygotowany wcześniej sos (ja wykorzystuję około 2 łyżki
Słodkie okruszki
Zupa z czerwonej soczewicy 203zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę bardzo, prawie
ladykitchen
Chrupiące pieczone ziemniaki 470gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem
Poezja smaku
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 193ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Podawać na ciepło z ulubionym sosem
Kolorowa kuchnia Elki
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 227jednoczesnym ograniczeniu produktów zawierających białko, lecz bogatych w węglowodany. Tym samym zabronione są m.in. jogurty i mleko, a jajka jeść można w liczbie nieprzekraczającej 5 sztuk tygodniowo. Dozwolone są mięsa praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem ograniczenia tłuszczów zwierzęcych (czyli odkrawamy paski tłuszczu na szyneczce, unikamy kiełbas czy karkówki) oraz wszystkie ryby. Dopuszczalne są również sery, najlepiej takie o obniżonej zawartości
Proste-przepisy.pl
Pieczona makrela z warzywami 299piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez
Kulinarna Pokusa
Kaczka pieczona 200Mięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą. Składniki: - wypatroszona kaczka ( u mnie waga wynosiła 1,5 kg ) -ziemniaki, ilość wg.uznania -kilka cebul -majeranek -rozmaryn
Kulinarne przemyslenia
Klopsiki duszone w cebuli 200pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać
Tradycyjna Kuchnia
Curry z soczewicą i warzywami 230świetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula
Fabryka pomysłów
Królik duszony w ziołowej śmietanie 182kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany
Smaki Ewy
Burger z kaczki 167tarta 4 bułki z sezamem tymianek majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól Przygotowanie Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem
R'n'G Kitchen