mięso - 63110 przepisów (strona:2543/4208)

Indyk pieczony w worku z pomarańczami 176

dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób

To co kocham
Pierogi ruskie 153

ugotować w posolonej wodzie, po czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie

To co kocham
Kotleciki kurczakowe z cukinią i marchewką 198

chrupiącymi warzywami powstały na bazie przepisu na  kotleciki kurczakowe z pieczarkami i żółtym serem. Cukinia i marchewka nadaje im ładnego koloru a mięso kurczaka jest aromatyczne i kruche. Bardzo smaczne kotleciki na szybki obiadek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 2 małe cukinie – 300 g cukini • 1 mała marchewka • 3 jajka

To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami 152

jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek • 8 jabłek • 3 łyżki masła

To co kocham
Okoń morski w pesto z cytryną 145

smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby, pobudzał naze kubki smakowe. Koniecznie musicie wypróbować mój autorski

To co kocham
Sałatka makaronowa z kurczakiem curry 248

Makaronowe sałatki zawsze wszystkim smakują, szczególnie z dodatkiem mięsa. Kurczak o smaku curry i kukurydza razem z makaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: • 250 g makaronu w kształcie ryżu • 2 piersi kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 3 łyżki majonezu • 2 łyżeczki curry • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 162

kolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka

To co kocham
Rozmarynowy łosoś w papilotach 186

danie, podane w nietuzinkowy sposób. Jest to rozmarynowy łosoś ze szpinakiem, cukinią, marchewką i groszkiem, zawinięty w pergamin jak cukierek, i tak upieczony. Mięso łososia jest mięciutkie i wilgotne, a całe danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki: • 4 porcje z filetu

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 179

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często

To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 224

wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 165

odlać wodę, przepłukać zimną wodą i czynność powtórzyć ponownie. • Do ugotowanego wywaru wrzucić obgotowane wcześniej flaczki i gotować dalej 30 minut. • Po tym czasie obrać mięso z korpusów kurczaka i dodać do flaczków. • Wrzucić również groszek zielony, przyprawić gałką muszkatołową i gotować 10 minut. • Do gotowych flaczków wsypać natkę pietruszki. • Podawać

To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 282

krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać

To co kocham
Szynka domowa 158

saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają

To co kocham
Szaszłyki z polędwiczek, papryki i ananasa 206

ananasa usunąć zewnętrzną warstwę, przekroić na ćwiartki, usunąć twardy rdzeń ze środka i pokroić również w kostkę. • Na szpadki drewniane nabijać na przemian mięso, paprykę i ananas. • Grilliować z każdej strony, ułożone na tacce aluminiowej

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 130

białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy

To co kocham