mięso - 63110 przepisów (strona:2531/4208)

KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 324

czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają. Cebulę

Ola la LCHF
Karp po żydowsku 247

wielkości półmisków – tnę go na proste kawałki (wtedy należy go ułożyć na półmisku skórą do góry, żeby po zalaniu galaretą miał ładny połysk); jeszcze innym sposobem jest zmielenie mięsa ryby z dodatkami warzywnymi i ułożenie jej w skórze karpia, tak by danie przypominało wyglądem rybę w całości. Niektórzy dekorują karpia po żydowsku marchewką, jajkami, cebulą (zwykle stosuje się wtedy

Pociąg Do Kuchni
Kurczak w chrupiącej panierce 177

płatki kukurydziane 200 g Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać marynatą złożoną z jogurtu, ziół, przypraw i posiekanego czosnku. Trzymać w niej mięso przez 3 godziny. Ściągnąć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę i rozdrobnione płatki kukurydziane. Panierować. Smażyć po 20 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka można na koniec ewentualnie poddusić

Karola gotuje
Penne w sosie śmietanowym z kurczakiem 140

młode cebulki zielona część obu cebulek 6 pomidorków koktajlowych łyżka posiekanej pietruszki połowa małej śmietany 18% 1,5 łyżki mąki sól pieprz przyprawa do kurczaka Cebulkę pokroić i podsmażyć. Mięso z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć 4 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać na patelnię. Dodać

Karola gotuje
Grillowane pieczarki faszerowane szynką i serem 151

Inna propozycja grillowa pieczarek. Wakacje tuż tuż, a więc trzeba odpoczywać między innymi grillując. Ważne, aby grill nie był nudny. Kiełbasy można zastąpić grillowanymi owocami, warzywami oraz mięsami przyrządzanymi na wiele ciekawych sposobów. Składniki na grillowane pieczarki faszerowane szynką i serem (4 sztuki): 4 duże pieczarki 2 - 3 plasterki szynki (wieprzowej) 3 plasterki sera żółtego Gouda zielona pietruszka szczypiorek

Karola gotuje
Kurczak rozpływający się w ustach 184

porcje): 4 udka z kurczaka sól pieprz papryka słodka i ostra Gotować posolone udka z kurczaka przez godzinę. Najlepiej wykorzystać je w celu zrobienia rosołu lub zupy na bazie mięsa. Wyłowić udka i doprawić je pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć na rozgrzanej patelni na skórce przez kilka minut

Karola gotuje
Smaki Austrii Alpejskiej 188

owczym serem. Pychota, a przy tym porcja duża i niedroga. Dawno nie jadłam nic równie dobrego. Restauracja pod Glossglocknerem. Kotlet po wiedeńsku. Brawa za fantazyjne podanie i miłą obsługę. Mięso można byłoby dopracować, ale wybaczam :) Restauracja w Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo!   A na koniec moje

Karola gotuje
Zupa pomidorowa 154

garnek około 7 litrów): 6 skrzydełek z kurczaka (lub inne części kurczaka albo kość) 2 małe przeciery pomidorowe 4 marchewki 1/2 pęczka pietruszki kostka warzywna Vegeta duża śmietana 12 % Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, gotować 10 - 15 minut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo

Karola gotuje
Mój wrocławski obiad 175

teraz rozłożę mój obiad na czynniki pierwsze :) kasza jęczmienna - dobra, ale niczym się nie wyróżniała brokuły - mięciutkie, fantazyjnie doprawione gulasz - nie, ale to moja fanaberia; nie lubię ciągnącego się mięsa (tłuszczu) panierowana panga - super, nic dodać nic ująć kulka z kurczaka z serem mozzarella w środku - ciekawy pomysł i oryginalny smak, choć kurczaka nie mieliłabym aż tak drobno pierogi - rewelacja

Karola gotuje
Penne w sosie serowym z kurczakiem na ostro 176

danie od zera to filety należy umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić dużą ilością ostrej papryki, chili, pieprzu, posolić. Ja dodałam także oregano. Smażyć tak, by mięso się ścięło, ale było soczyste - kilka minut. Składniki na penne w sosie serowym z kurczakiem na ostro (3 porcje): 3 pojedyncze filety z kurczaka (z papryką, chili, pieprzem, solą

Karola gotuje
Penne w sosie pomidorowo - paprykowym 214

Makaron w wersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę

Karola gotuje
Kluski śląskie 176

Moja wczorajsza zachcianka. Zastanawiałam się co ugotować i trafiłam na kluski śląskie, których dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie

Karola gotuje
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 236

czosnkowym (4 porcje): 4 kotlety schabowe (około 500 - 600 g) sól pieprz 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego Mięso cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, czosnek granulowany, sól i pieprz. Zmiksować na masę gęstszą od ciasta

Karola gotuje
Penne w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami 232

wielkości kostkę i posolić, wrzucić na patelnię, a następnie doprawić pieprzem, ostrą papryką i oregano. Ja użyłam sporych ilości tych przypraw, ponieważ chciałam, aby danie było pikantne. Smażyć, aż mięso będzie gotowe, ale nadal soczyste. Wlać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie się gotować, zetrzeć ser żółty na tarce o średnich oczkach i intensywnie mieszać. Jeśli sos jest zbyt mało gęsty dodać

Karola gotuje
Meksykańska potrawka z kurczaka 138

łyżka soli szczypta pieprzu czarnego łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki i posypać solą oraz pieprzem. Podsmażyć do ścięcia się mięsa (wtedy też smażyć drobno posiekany czosnek). Dodać pokrojoną w słupki paprykę i wlać pomidory. Chwilę dusić, a następnie przelać do garnka. Dodać po uprzednim odsączeniu czerwoną fasolę i kukurydzę. Gotować

Karola gotuje