WĘDZONE RYBY W JAMIE (SŁOWIANIE TAK ROBILI) 221jutowym, co jakiś czas zaglądaj i dorzucaj zrębek. Czas wędzenia jest trudny do określenia- zależy od pogody, wilgotności, juty... i mnóstwa innych spraw z którymi Słowianie robiący tak mięso musieli się mierzyć. Ale uwierzcie mi- GRA JEST WARTA ŚWIECZKI. GOTOWE RYBY MOŻESZ jeść na ciepło, zimno, w pastach... Jak tylko chcesz :) Smacznego. Aaa ważna sprawa, pamiętaj o zabezpieczeniu
Kuchnia bezglutenowa Loli
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 229opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem i pieczarkami, dodać kucharka, pieprz, majeranek i wszystko dobrze wymieszać do misy robota wsypać mąkę z solą, wlać olej i w trakcie mieszania hakiem wlewać gorącą mocno wodę około
W Mojej Kuchni Lubię
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 197buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych
Kolizje Smaków
Mini roladki z polędwiczki 378smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry. Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy. Za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. Oprószamy solą (nie za dużo bo ser i dodatki są słone) i pieprzem
Moniki Smakołyki
Sałatka "Leśna polana" 609dowolnych składników. Ja oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka ale można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka
Monia miesza i gotuje
Podsumowanie roku 2016 - Najczęściej czytane posty 229nadziewany serem mozzarella. Polecamy na niedzielny obiad i nie tylko. Przepis znajdziecie tutaj. Tuż za podium znajdują się cudowne żeberka według przepisu pani Magdy Gessler z naszymi malutkimi modyfikacjami. Mięso jest kruche, aromatyczne i same rozpływa się w ustach. Zajrzycie po przepis i wypróbujcie koniecznie. Na trzecim miejscu znalazł się przepis na przepyszny makaron z kurczakim, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kolizje Smaków
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 207może być zbyt gęsta). Doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku w proszku. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni C. Na upieczonym i ostudzonym spodzie wyłożyć kawałki mięsa z łososia na przemian ze szpinakiem. Zalać całość masą jajeczno-twarogową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tarta
Kuchnia Ellie
Sałatka z dyni, orzechów i koziego sera 246Sałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie
codojedzenia
Tortilla z gyrosem 225złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę
Bajeczna Kuchnia
Sernik jaglany - bez pieczenia, bez glutenu, bez mleka, bez cukru, bez jajek. 328Zawiera również krzem, który pomaga utrzymać nasze stawy, paznokcie i włosy w dobrej kondycji. Krzem poprawia też mineralizację kości i zapobiega ich odwapnieniu. Duża ilość słodyczy, nabiały, czy mięsa w diecie zakwasza organizm - natomiast kasza jaglana, podobnie do gryczanej ma właściwości zasadotwórcze. Możemy więc bezkarnie sięgnąć po kolejny kawałek sernika :) Daktyle zawierają bardzo dużo potasu i pomagają utrzymać prawidłowe
Mama z Motylem
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 199Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników. Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Gyros- idealna na sylwestrową noc 957ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano pokrojone kawałki kurczaka posypane 2 łyżkami przyprawy gyros. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączamy kukurydzę. Po ostudzeniu mięsa, układamy warstwy sałatki gyros. W przeźroczystej misce układamy na dnie kawałki kurczaka, warstwę keczupu, warstwę ogórków, warstwę kukurydzy, warstwę jogurtu, warstwę keczupu, warstwę kapusty pekińskiej. Na środku smarujemy jogurtem. Polewamy
Aromatyczne Podróże
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 339czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka
Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka makaronowa w stylu włoskim. 231moje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad możecie wykonać również wtedy kiedy w lodówce nie posiadacie zbyt wielu składników. Najważniejszy w zapiekance jest dobrej jakości makaron. Ja postawiłam na makaron MALMA, który produkowany jest
SMYKWKUCHNI
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 353dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron. Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros i gotowe wykładamy na nasz makaron. Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie dodajemy nasze warzywa i dusimy wszystko razem przez
W Moim Magicznym Domu