miseczkę, bo przyda nam się sok z owoców, który łączymy z olejem, solą i pieprzem. Do owoców dodajemy sos, posiekany szczypiorek i pokrojone rzodkiewki. Podajemy jako dodatek do mięsa. Artykuł Sałatka z cytrusów pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a . Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki i boczek. Myślę
Ugotowane pozamiataneprzyprawą, odstawić na kilkanaście minut, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, aż woda odparuje. Mięso ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. Ryż ugotować, ostudzić. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu
Obiad gotowyKotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki
Kulinarne PrzebojeJest pięknie wydana, potrawy i zdjęcia są obłędne ! To książka zdecydowanie dla mięsożerców. Podarowałabym ją na prezent chłopakowi lub kobiecie, która lubi zjeść od czasu do czasu porządny kawał mięsa. Paweł Suwała jest szefem kuchni Butchery & Wine, Aleksander Baron zaś – szefem kuchni restauracjio-baru Solec 44. Dla mnie oboje są mega utalentowani. Dlatego zamawiając książkę, wiedziałam, że trafi(...)miodem, kasztanami i sosem z jabłek lub comber jagnięcy z pietruszkową kruszonką i pieczoną pietruszką. Jestem przekonana, że dzięki tej książce można stać się mistrzem w przyrządzaniu różnego rodzaju mięs. Olia Hercules: Mamuszka. Od Lwowa po Baku Kolejna książka kupiona w ciemno. Na początku zauroczyła mnie piękna okładka – bardzo przyciąga wzrok. Olia w swojej książce odkrywa kulinarne oblicze Ukrainy
Moja pasja smakuszybko znikały z talerzyka. Faktura ciasta jest taka, że nie wykroicie z niego ciastek, ale doskonale nadadzą się właśnie do formowania w dłoniach, czy wyciskania przez maszynkę do mięsa, wyposażoną w specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki
Mieszam w Garnkuodkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland. WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie użyć mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku, mielonym imbirem
Karo in the Kitchenpieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego! Przepis znaleziony
kuchnia doskiulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos). Podawać z ulubionymi dodatkami
Zrób to smacznieimbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego według mnie powinno być ciut więcej. Drugie w moim zamówieniu znalazło się azjatyckie danie Stir Fry z wieprzowiną, warzywami i makaronem Chow Mein i zdecydowanie był to strzał
Bez CebuliCzasem mam takie okresy w roku, że odczuwam całkowity wstręt do mięsa. A ponieważ, jak większość z Was, stałych Czytelników wie, że jestem propagatorką holistycznego podejścia do człowieka i słuchania własnego organizmu to, kolokwialnie mówiąc większe ilości mięcha, poszły chwilowo w kąt. No ale przy moim trybie życia i ilości treningów jakoś tego białka jednak muszę dostarczać i starać się
Kate's Kitchenwywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się kysełycia. Przygotowuje się ją na wywarze wołowym, z kwasem z kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną
Trzeci talerzkiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy
Moje-pitraszeniepęczek kolendry pęczek dymki Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Smażyć, aż mięso się zrumieni. Zetrzeć na tarce imbir, dodać do kurczaka razem ze skórką z cytryny, kminem, kolendrą i karry. Smażyć jeszcze chwilę. Zalać całość bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać liście kaffiru
Pożeraczka, czyli raz adobrze