Czerwona kapusta duszona z żurawiną 198surówek a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych dań. Szczególnie pasuje do gęsi . Idealnie komponuje się także z mięsem kaczki . Jak kapusta to muszą i być pyzy . Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 2 garście żurawiny 1 duża cebula 3 kwaśne jabłka
Pobite gary Barbary
Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami 221dziś wiadomo, że sałatka to jest idealne rozwiązanie na imprezę czy na domówkę. Z reguły robię sałatki, które są wytrawne i takie które w swoim składzie mają też mięso lub ryby, natomiast dziś zapraszam Was na sałatkę owocową z dodatkiem selera naciowego i curry. Słodkie owoce i charakterystyczny smak curry to pyszne połączenie. Będzie idealnym dodatkiem do wędlin, które
Kulinarne przygody Gatity
Sos czosnkowy – jak przygotować 480czosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe , tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI 210piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊 Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki
Kuchnia MagdaLeny
Grillowane steki z piersi indyka na słodko 233cytryny 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek obrać, rozetrzeć z solą.Wymieszać z ketchupem, sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Mięso rozbić i zalać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny
Menu Zdrowia
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 241Gołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc ,że będą się krzywić
Ogrodnik w podróży
Piernik marokański z ras el hanout 195przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem i kawą zbożową. Dodaję też
Ugotowane pozamiatane
Zupa z cukini 229lekko strawne posiłki które rozgrzewają i potrafią odchudzać :) Odpowiednio przygotowane są zdrowe i lekkostrawne Składniki: 2-3 cukinie starte na grubych oczkach Domowa Vegeta lub bulion 500 g mięsa z udek (mogą byc zwykłe udka) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody pieprz ew ząbek
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pałki pieczone 181cebulę suszoną, cukier trzcinowy, imbir, olej. Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj suszone pomidory, olej i wszystkie przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pałki. Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełóż do woreczka. Woreczek dobrze zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz
blog.moje-pasje.info
potrawka z kury rosołowej... 181łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno pokroić na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną, wsypać mrożoną fasolkę zieloną i podsmażać z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z szynki i jajek 200Bardzo szybko i smacznie. Szynkę zmielić maszynką do mięsa lub blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zmiksować na papkę. Dodać jajka do zmiksowanej szynki, wymieszać. Dodać keczup, musztardę, gęstą śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokrojoną w kawłki szynkę, zmiksować
Kuchnia Pokoleń
Ciasto gryczane 190płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 150 g masła Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać oba rodzaje czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę
Moja Galeria Smaku
Sos pomidorowy na mleku kokosowym 313chilli, słodka i ostra papryka, imbir, kurkuma jako dodatek ryż brązowy Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do lodówki na około 30 minut mięso smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy kurczak nie będzie surowy dodajemy pomidory i koncentrat dusimy na małym ogniu aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje dodajemy mleko kokosowe, mieszamy jeszcze chwilkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet kapuściano-fasolowy 169wystudzoną odcisnąć przez gazę. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, odcedzoną fasolę i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać nasiona sezamu, słonecznika, mielony len i posiekaną natkę pietruszki. – Doprawić solą, pieprzem
To co kocham