mięso - 63110 przepisów (strona:2511/4208)

Golonka wędzona 227

przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz. w temperaturze 55 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI LUB PIEKARNIKU Temperatura 85 stopni czas godzina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 947

jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było dla mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy

Delusional Trine
Pasta z makreli i ogórka 232

ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki curry w proszku sól i pieprz Mięso z makreli obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy go razem z rybą widelcem, aby konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego

Trzeci talerz
Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem 418

cebule 1 jabłko 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor

Smak mojego domu
Łosoś w galarecie 390

Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości

Kuchnia w czekoladzie
Leniwe risotto 165

pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna) Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż, posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy winem i dolewamy tyle wody, aby sięgała ok. 2 cm ponad składniki risotta. Pieczemy w 190 st. C. Przez 30 minut

Kucharzyca
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem i brokułem 187

szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso, przesmażamy. Następnie dokładamy pokrojone różyczki brokułu oraz kostki szpinaku (mrożonego). Całość podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie i ładnie się połączą

VioletoweKucharzenie
Pierś z kurczaka z warzywami. 136

plastry. Piersi myjemy i kroimy w kostkę wielkości 2 x 2 cm. Dodajemy przyprawy i mieszamy.  Smażymy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy i ściągamy mięso z gazu. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Smacznego

Magia jedzenia.
Chrupiące krakersy i pasta z gotowanych buraczków. 190

ogólnie czujemy się jakoś tak ponuro. Na takie dni najlepiej nadają sie chrupiące krakersy, a do tego przepyszna pasta z buraczków. Znajoma, której dorastające dzieci nie jedzą miesa, robi zawsze

dolcevitainmykitchen
Placki-Pancakes z truskawkami. 170

Pancakes z truskawkami. Edyta Guhl. Moje normalne śniadanie jest raczej minimalistyczne- kubek czarnej kawy wypity najchętniej przed komputerem. Nie bez powodu nazywam sama siebie kawowym yunkie. Potrafię zrezygnować z mięsa, ryb, alkoholu, czasami nawet ciasta, ale nie z kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kofeiny. I nawet fakt, ze dostaję od niej silnej migreny, nie pozwala

dolcevitainmykitchen
Terrine z kozim serem. 183

ciotka" się tutaj nie sprawdza. Nigdy nie zapomnę naszego pierwszego spotkania. Podróżowałam wtedy z koleżanką autostopem po Europie. Z plecakiem wypchanym herbatnikami i dżemem, ponieważ obydwie nie jadłyśmy mięsa, bez pieniedzy, ale tak bardzo chciało się

dolcevitainmykitchen
Mini Quiche z warzywami 177

nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki, orzeszkami piniowymi, szalotką, czerwoną cebulą. ( Jeśli nie jecie mięsa, szynkę pomijamy). Polane delikatnym sosem serowo-jajecznym wprost rozpływają się na języku. W przepisie podaje

dolcevitainmykitchen
Zapiekanka z chleba i warzyw. 211

Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu, ponieważ

dolcevitainmykitchen
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 200

cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na… kolorowy obiad 291

marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę i paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam wykałaczką. Marchewki, ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora

Kucharzyca