Zielone tajskie curry z krewetkami 227jego ostrość może być dostosowana do indywidualnych gustów, jednak zwykle jest bardziej pikantne od czerwonego curry. W zielonym tajskim curry, oprócz podstawowego składniki proteinowego (zwykle owoce morza lub mięso), zawsze znajduje się mleko kokosowe, zielona pasta curry, sos rybny i cukier, najlepiej kokosowy. Można do niego dodać bakłażana, zieloną paprykę lub inne zielone albo białe warzywa. W zależności od tego
Pociąg Do Kuchni
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 166odfiltrowujemy i z powrotem przelewamy nasączony rozmarynem olej do butelki. Ale rozmaryn pieczony roztacza tyle aromatu w kuchni, że chociażby warto go od czasu do czasu dorzucić do pieczenia mięsa czy warzyw dla rozbudzenia apetutu (to też dla zdrowia). Prosty przepis na bakłażany zapiekane z czosnkiem i rozmarynem. Składniki : 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu Dodatki do smaku
MODA NA BIO
Golonka wędzona 243przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz. w temperaturze 55 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI LUB PIEKARNIKU Temperatura 85 stopni czas godzina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 959jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było dla mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy
Delusional Trine
Pasta z makreli i ogórka 245ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki curry w proszku sól i pieprz Mięso z makreli obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy go razem z rybą widelcem, aby konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego
Trzeci talerz
Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem 430cebule 1 jabłko 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor
Smak mojego domu
Łosoś w galarecie 408Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości
Kuchnia w czekoladzie
Leniwe risotto 183pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna) Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż, posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy winem i dolewamy tyle wody, aby sięgała ok. 2 cm ponad składniki risotta. Pieczemy w 190 st. C. Przez 30 minut
Kucharzyca
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem i brokułem 201szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso, przesmażamy. Następnie dokładamy pokrojone różyczki brokułu oraz kostki szpinaku (mrożonego). Całość podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie i ładnie się połączą
VioletoweKucharzenie
Pierś z kurczaka z warzywami. 145plastry. Piersi myjemy i kroimy w kostkę wielkości 2 x 2 cm. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Smażymy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy i ściągamy mięso z gazu. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Smacznego
Magia jedzenia.
Chrupiące krakersy i pasta z gotowanych buraczków. 208ogólnie czujemy się jakoś tak ponuro. Na takie dni najlepiej nadają sie chrupiące krakersy, a do tego przepyszna pasta z buraczków. Znajoma, której dorastające dzieci nie jedzą miesa, robi zawsze
dolcevitainmykitchen
Placki-Pancakes z truskawkami. 181Pancakes z truskawkami. Edyta Guhl. Moje normalne śniadanie jest raczej minimalistyczne- kubek czarnej kawy wypity najchętniej przed komputerem. Nie bez powodu nazywam sama siebie kawowym yunkie. Potrafię zrezygnować z mięsa, ryb, alkoholu, czasami nawet ciasta, ale nie z kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kofeiny. I nawet fakt, ze dostaję od niej silnej migreny, nie pozwala
dolcevitainmykitchen
Terrine z kozim serem. 196ciotka" się tutaj nie sprawdza. Nigdy nie zapomnę naszego pierwszego spotkania. Podróżowałam wtedy z koleżanką autostopem po Europie. Z plecakiem wypchanym herbatnikami i dżemem, ponieważ obydwie nie jadłyśmy mięsa, bez pieniedzy, ale tak bardzo chciało się
dolcevitainmykitchen
Mini Quiche z warzywami 192nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki, orzeszkami piniowymi, szalotką, czerwoną cebulą. ( Jeśli nie jecie mięsa, szynkę pomijamy). Polane delikatnym sosem serowo-jajecznym wprost rozpływają się na języku. W przepisie podaje
dolcevitainmykitchen
Zapiekanka z chleba i warzyw. 260Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu, ponieważ
dolcevitainmykitchen