kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony(...)pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki
Wylizany RondelPoznaniu na ulicy Wrocławskiej była bardzo fajna restauracja, która podawała pierogi z pieca. Ostatnio przechodząc tamtędy stwierdziłam, że chętnie bym do niej zajrzała na pierogi z mięsem. Okazało się to jednak niemożliwe, bo restauracji tej już nie ma :( Postanowiłam zatem sama je zrobić. Znalazłam przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około
Kolizje Smakówplastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy. 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. 3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie
Szefowa kuchnigotujemy wodę z solą i cukrem. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy do gotującej się wody na 5-7 minut. Odcedzamy. Z kurczaka ściągamy skórę i obieramy z mięsa. Kroimy w kostkę lub mniejsze części. Cebulę drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. Majonez i jogurt ze sobą mieszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce
Kuchnia Paulettespieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kasz ą gryczan ą , mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki maj ą niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku. Sos z borowików, uważam ż e jest jeszcze bardziej smaczniejszy, wi ę c w sezonie szczerze polecam pieczarki wymienić
kulinarne odsłony patimieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik. Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki. Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka. pieczarki z cebulą i kawałki mozzarelli . Upiecz pizzę
Gotuj Sam!Łazanki postne to bo tak nazywała je moja Mama przygotowywane u nas są zazwyczaj na piątkowy obiad. Wiem, że wielu już nie uznaje tego dnia jako dnia bez mięsa ale jednak jeszcze takie domy się zdarzają. Łazanki te są szybkie i bardzo smaczne, lubię doprawić je bardzo pikantnie ale to już na swoim talerzu gdyż rodzina za ostrością
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól,pieprz do smaku łyżka masła kawałek startego sera do posypania ( leicester lub natan ) Udo obieramy z mięsa ,nie zdejmujemy skóry – to ona da smak ,kroimy w kawałeczki . Pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle , po chwili ,dodajemy wyciśnięty praską czosnek,cukier ,gałkę , szpinak i szybko
Ogrodnik w podróżyDodaj do kurczaka wraz z liściem laurowym, porem i cebulą i czosnkiem. Wlej wrzątek, wsyp łyżkę soli i gotuj bulion przez godzinę. Wyjmij cebulę, liście pora i liść laurowy. Mięso obierz z kości i skóry i włóż z powrotem do garnka. Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw
codojedzeniaPiersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie to nożem do siekania ziół. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać posiekane mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dołożyć kaszę jaglaną . Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować male kotleciki z przygotowanej masy. Smażyć kotlety na rozgrzanym
w mojej kuchniJakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu
karmelowyprzez ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni. Ważne, żeby polędwiczki nie przeciągnąć. Choć i tak wiadomo, że efekt końcowy w dużej mierze będzie zależał od jakości mięsa. Po pieczeniu - dajemy chwilę odpocząć mięsku. Kroimy w plastry. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym zrobionym w tzw. międzyczasie. No rewelka. Prosto, smacznie i lekko, a przy okazji odrobinkę inaczej
Kuchnia po mojemuwysmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryż ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać
Passions hobbies lifeNigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka. Składniki: -1 kg ryby
Kulinarne przemysleniagarście żółtego sera dymka do przybrania Przygotowanie zupy ziemniaczanej : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przyrumienione. Gdy powstaną ładne skwareczki należy je odłowić, najlepiej łyżką cedzakową, tak aby tłuszcz, który się z niego wytopił został w garnku. Do rozgrzanego tłuszczu dodać cebulę pokrojoną
Codzienne Gotowanie