Ryba zapiekana z warzywami 203Nigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka. Składniki: -1 kg ryby
Kulinarne przemyslenia
Kremowa zupa ziemniaczana 207garście żółtego sera dymka do przybrania Przygotowanie zupy ziemniaczanej : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przyrumienione. Gdy powstaną ładne skwareczki należy je odłowić, najlepiej łyżką cedzakową, tak aby tłuszcz, który się z niego wytopił został w garnku. Do rozgrzanego tłuszczu dodać cebulę pokrojoną
Codzienne Gotowanie
delikatne kopytka okraszone cebulą... 201pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi dzień zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku zmielone ziemniaki w misce przyklepać, przekroić na cztery części, jedną wyjąć i w to miejsce do pełna wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać sól, jajko i wszystko
W Mojej Kuchni Lubię
Galareta rybna 332wigilię galaretę robi mój tatuś, tym razem i ja chciałam spróbować. Wyszła super jestem z siebie dumna . Tym samym sposobem robiłam również drobiową, oczywiście zamiast ryby z dodatkiem mięsa z indyka i kurczaka. Na wywar : 2 średnie cebule 1 por 1/2 średniego selera 1 pietruszka 2 marchwie liść laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego ząbek czosnku
Mam apetyt na ...
Schab ze śliwką z szynkowaru 418Przepis zaczerpnięty z blogu Gotowanie jest łatwe . Trochę zmodyfikowałam, nie miałam aż tyle czasu żeby dobrze zamarynować więc naszprycowałam tą marynatą mięso. Myślę, że jakby poleżało w marynacie to było by bardziej słone ale mi i takie smakowało. Składniki na marynatę: 2 litry wody 0,5 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarnka
Mam apetyt na ...
Schabowe po rusku 215ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu i kroimy na plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy przyprawami, układamy w naczyniu do zapiekania skropionym olejem kokosowym, posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy
mojewypiekiinietylko
Najlepsza grochówka 279smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka. Grochówkę najlepiej smakuje z ciemnym chlebem. Smacznego
Obiad gotowy
Sałatka z kaszą Quinoa, pieczonym burakiem, prażonym słonecznikiem, serem feta i rukolą 286nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(. Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą mięsa), zawiera również zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy takie jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, wit B6, A, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, dużo magnezu, fosfor, potas, sód, cynk. Fajnie sprawdza się dla dzieci
kruche babeczki
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 236całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki tartej bułki i cztery łyżki oliwy. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek
Miód i pieprz
Tortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! 5394Tortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini
Kulinarne Przeboje
KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z PURE Z BATATA 237gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree. Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 208Studzimy i kroimy w cienkie plasterki grubości około 5 mm . Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę
Trzeci talerz
CURRY Z KURCZAKIEM I MAKARONEM CHOW MEIN 228PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę na oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu
Gotowanie Patki
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 191odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy B9 (80 proc.), manganu
Z Kuchni Do Kuchni
Indyjski kurczak słodko - kwaśny 205głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wlać na nią jogurt z przyprawami i chwilę przesmażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa. Dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem, dodać wodę i gotować do czasu aż kurczak będzie usmażony. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy
Codzienne Gotowanie