lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, bo potrawa lubi przywrzeć
Państwo Wojtczuk gotująpodczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć
Państwo Wojtczuk gotująrobiła go moja babcia. Składniki: 1 kg sera białego, 10 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, zapach waniliowy lub cytrynowy, rodzynki. Przygotowanie: Ser biały zmielić w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do sera. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do sera, do tego dołożyć zapach i wymieszać. Na koniec dodajemy ubita pianę z białek. Piec
Państwo Wojtczuk gotująkiełbasy, 2 kg cukini, 5 marchewek, 1 cebula, sól, koperek. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy troche oleju. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej żeby się zeszkliła. Pokrojone mieso i kiełbasę dokładamy do cebuli i razem dalej smażymy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy, żeby puściła sok. W miedzy czasie ścieramy marchewkę. Do garnka wkładamy marchewkę
Państwo Wojtczuk gotująrazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty
Państwo Wojtczuk gotująZainspirowana kupnym sosem, który był dodany do łososia postanowiłam sama zrobić sos musztardowo miodowy. sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Idealny zarówno do sałatek jak i do mięsa. W przepisie nie podaję proporcji, bo smak będzie zależał od produktów które dodamy, jeden miód będzie słodszy inny mniej, musztardy tez mają różne smaki ostrości i kwasowości, więc najlepiej samemu dorobić
Państwo Wojtczuk gotujązrolowany. Bez problemu pomiędzy sznureczkami się dało to zrobić. Boczek z zewnątrz został natarty solą peklową, pieprzem i majerankiem, natomiast do środka napakowałam całe ząbki czosnku oraz powyższe przyprawy. Mięso leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie piekłam je w rękawie ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Państwo Wojtczuk gotującukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja gęstej papki (nie można dać za dużo żeby ryba była delikatna
Państwo Wojtczuk gotująkosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy będzie szklista dodajemy wieprzowinę i smażymy często mieszając ok. 15 min w głębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem. Do tego dania bardzo
Państwo Wojtczuk gotująklopsików: W tym samym czasie w dużej misce delikatnie wymieszaj mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajko, czosnek, sól i pieprz. Z masy uformuj około 18 okrągłych klopsików, biorąc 2 łyżki mięsa na jeden klopsik. Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki i smaż je 4-6 minut, często obracając, by zbrązowiały z każdej strony. Usmażone klopsiki przenieś łyżką
Państwo Wojtczuk gotująprostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedomowej roboty bajaderki będą miłym prezentem dla ukochanej osoby, zwłaszcza jeśli lubi ona słodycze. Nie są one przesłodzone dlatego, że zamiast dżemu użyłam kwaskowatej żurawiny, którą najczęściej podaję do mięs. W słodkim wydaniu też świetnie się sprawdziła . Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki żurawiny ze słoiczka Stovit(...)masy jajecznej. Delikatnie wymieszac i przełożyć do foremki (wielkość blaszki nie ma znaczenia), piec w 17%*C około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ciasta dodać namoczoną żurawinę i żurawinę ze słoiczka. Z masy formować kulki (jeśli będzie zbyt sucha to dolać alkoholu lub dołożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiem, że dla ortodoksyjnych wielbicieli falafela jest to nie do przyjęcia (chyba tak samo jak pieczenie go w piekarniku), ale dzięki temu zabiegowi nie potrzeba nam „maszynki do mięsa” , którą w domach młodych ludzi ze świecą szukać. Dodatkowym atutem użycia ciecierzycy już ugotowanej jest fakt, że falafela możesz zrobić wtedy, kiedy tylko masz na niego ochotę. Tradycyjnie musisz
BlendmanŁosoś macerowany to pyszne mięso rybie, które długo leżakowało w soli i soku z pomarańczy. Nadaje się na kanapki, do sałatek, koreczków itp. Ja przygotowałam pyszną sałatkę z roszpunką, serem feta, jajkami, oliwkami i łososiem. Wyszła pyszna i lekka a w dodatku efektowna
Kulinarne Fantazje Marioli