sałatka - 52158 przepisów (strona:2527/3478)

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 151

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą Składniki: - 100g ryżu basmati                                  - sól himalajska - 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 167

wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;) Składniki: - 100g ryżu czerwonego                 SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli                 - mały koper włoski - ½ czerwonej

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 216

LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z  cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 204

Buraczki przełożyć do miseczki, dodać ocet i przyprawy; wymieszać - Do kaszy dodać awokado, wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek. Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy. Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:) Dodałam też kilka orzechów nerkowca

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 186

porwać na kawałki do miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 203

Sałatka z buraków,   selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek 188

Sałatka z kaszy jaglanej,   brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej                              - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 156

LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                           - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 194

sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Masło orzechowe crunchy z sezamem 203

Masło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 212

Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki  i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego         - sól himalajska - 2 buraczki

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 201

imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana kapusta i ziemniaki 194

Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z cukinią… 262

Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 245

ochładzamy się. Wilgotne ciało od potu = przyjemne orzeźwienie, choć niekoniecznie komfortowe. Fakt pocenia się bywa dla wielu dość wstydliwy. Jednak przy takich upałach, wstyd warto odsunąć na bok ;) 6. Sałatki warzywne, chłodniki to podstawa!     Tłuste i ciężkie jedzenie nie sprzyja upalnym dniom. Procesy trawienne zabierają nam dużo energii, gdzie i tak jesteśmy już wystarczająco zmęczeni panującymi temperaturami

W kuchni Karmel-itki