Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju. Zostawiłam na 2 godziny żeby się przegryzło. Sałatkę nakładałam do półl... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...