Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki
Smaczna Pyzatowarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziecie tu —>KLIK. Druga natomiast to modyfikacja sałatki z avocado którą też polecam —>KLIK Tu zamiast avocado dodałam ser feta a dressing to musztarda z oliwą, limonką i szczypiorkiem. Upiekłam także pyszne bułeczki czosnkowe —>KLIK
Mienta blogDzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności
Kuchenne Wariacjesałatkę jadłam kilka lat temu u mojej szwagierki. Składniki są świetnie połączone i tworzą spójną całość, ciekawy smak, o którym nie można tak łatwo zapomnieć. Tak, przypomniałam sobie po jakimś czasie
Szybko Tanio Smaczniechwilę podgotować z przyprawami. Gorąca dynię przełożyć do wyparzonych słoików z zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Następnie przestudzić, przenieść do spiżarni i używać w zimie do sałatek, zimnych mięs i wędlin
Tradycyjna Kuchniapapryka czy szczypiorek. Zapraszam :) Składniki: kawałek pieczonego kurczaka pół pomidora garść sałaty lodowej 1/4 cebuli gruby plaster żółtego sera 3 łyżki sosu winegret lub oliwy wymieszanej z ulubionymi przyprawami Sałatkę posiekać, dodać pomidora i ser pokrojony w kostkę. Cebulę posiekać w krążki. Całość polać sosem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSałatka idealna na upały. U mnie z mięsem, ale z powodzeniem można je zastąpić tofu ( zwykłym lub wędzonym ). U mojego pana od cukinii na targu kupiłam sporo małych cukinii, nie wiem dlaczego, ale tylko w jednym miejscu na całym wielkim targowisku można kupić takie małe, a ja je właśnie lubię najbardziej
Polska Zupamięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymąkę ziemniaczaną. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy ją do fasoli. Wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Propozycja podania: z ziemniakami i sałatką
Weganka gotujemasy dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni. Propozycja podania: pieczone ziemniaki sałatka sos słonecznikowo-pieczarkowy
Weganka gotujekuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów. Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak. Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym
W SMAKgojenie się ran, są zbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku. Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym
SzczyptaSmaQMielone na patyku to taka moja propozycja mięsna na grilla lub do wykonania w domu na patelni grillowej tak jak zrobiłam to ja. Do tego mięska polecam również sałatkę (przepis) , która świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku
O kuchni z uczuciemZielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek
Taste Therapy