PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 191pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Polecam! Smacznego
potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 213wody, której picie jest wskazane podczas odchudzania. Owoc ten : wywołuje uczucie sytości, reguluję pracę przewodu pokarmowego,ułatwia trawienie. Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także do dań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi
potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 259świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również
potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 199Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam sałatkę z wędzonym rekinem pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem
potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 205Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, ciastami, wędlinami i sałatkami. Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce, zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku. Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI
potrawyregionalne
SMALEC DOMOWY 209Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok? A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś
potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 202zaliczany do rodziny selerowatych. Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna
potrawyregionalne
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 214słoiczka jest wspaniały do kanapek. Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe
potrawyregionalne
GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY 270odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje do nich sałatka i sos czosnkowy na bazie jogurtowej. Smacznego
potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I BUNDZEM 213Chrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem
potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 233Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia
potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 238naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną
potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 213Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe
potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 484Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego
potrawyregionalne
ZAPIEKANA CIABATA Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM 218Wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Najlepiej na kratkę. Piekłam około 5 minut. Można włączyć termoobieg, żeby bułeczka pięknie się cała zapiekła. Kroimy i chrupiemy ;-) Idealna do sałatek jak i pieczonych mięs. Smacznego
potrawyregionalne