GRUSZKI W SYROPIE 250Gruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru
Niespełnione zdolności kulinarne
Marynowana papryka na zimę 249Marynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:) Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych
na moim stole...
Risotto grzybowe. 188przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba Gotuje
Żeberka w sosie własnym z rozmarynem i pomidorami 153przepis na danie pyszne, aromatyczne i jak zwykle autorskie. Tak więc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek
Kuba Gotuje
sałatka z fig 179łyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Podałam
królestwo garów
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 217posiłek powinien trwać nie mniej niż dwie godziny. Składać się z : antipasti (małe przystawki) il primo (pierwsze danie, pasta) il secondo (drugie danie, mięso, ryby, bądź same warzywa) insalata (sałatka) formaggi e frutta (ser i świeże owoce sezonowe) dolce (deser) Klimat podczas jedzenia, szacunek do jedzenia, używanie wyłącznie świeżych i sezonowych produktów. Włosi bazują głównie na swoich regionalnych produktach
Blondynka Gotuje
Pierogi ruskie z... 199ruskimi! Znalazłam taki smak! To dressing Tysiąca Wysp FIRMY ROLESKI Dressing Tysiąca Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchni
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 217się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garów
Lunchbox #3 - sałatka makaronowa z cieciorką i jajkiem 270pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj. 4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 366 kcal
Powiedz dietom nie
Chimichurri 241Argentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka pietruszki, czosnek i oliwa wzbogacone o chili i ocet. Bardzo często dodaje się również oregano i kolendrę. Jeżeli chodzi o pozostałe przyprawy, to jak zawsze przy tradycyjnych daniach - ile domów tyle tradycji. Czasem pojawiają
Pełny talerz
Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi 220każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie. Gotowe kotleciki mielone z jajkami przepiórczymi podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
Zapiekanka z tortellini 265taki szybki obiad, z różnych składników, ale bardzo smaczna i syta. Przeglądając moją magiczną szufladę z zapasami kuchennymi , wynalazłam tortellini z serem. Pomyślałam i zrobiłam :) . Wcześniej z tortellini przygotowałam sałatkę, która od jakiegoś czasu jest już na blogu (przepis) Wypróbujcie , polecam Składniki: 250 g tortellini 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula
O kuchni z uczuciem
Drugie śniadanko na wynos czyli sałatka z gruszką,serem i...sałatą?! 179pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę na tarce. Polać sosem. 4.Pojemnik dokładnie zamknąć i do torby i w świat załatwiać dziwne sprawy dorosłych
Fiolka w kuchni
Zjedz Berlin. Currywurst. 193grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała na pomidorowej paście
Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 268dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową
Fiolka w kuchni