Pierś z kaczki z batatami 276Mięso z kaczki jest delikatne i soczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami
czarrna od kuchni
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 192łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w nagrzanym piekarniku do 220 *C około 40-50 min. tj. do momentu, aż udka się zrumienią
Proste Potrawy
Pieczony, prasowany boczek 216czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry drugą
Ogrodnik w podróży
Klasyczny włoski sos pomidorowy 202zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać. 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez
Moja Delicja
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 257nożem) . Włożyć do rondla, zalać szklanką mleka. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i gotować ok. 5 minut bez przykrycia. Wyciągnąć łososia (nie będzie do końca ścięty) , mięso oddzielić od skóry, dzieląc je na małe kawałki. Wymieszać delikatnie (żeby pozostały kawałki łososia) z farszem pieczarkowo-cebulowym. Doprawić solą oraz pieprzem. Spróbować, w razie potrzeby znów doprawić. 250 ml mleka
Moja Delicja
Sałatka z brokułem, pomidorkami i udkami w przyprawie gyros 210gyros. Całość polecam posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie przed podaniem polać sosem czosnkowym. Składniki na porcje dla 4 osób: 2 małe brokuły (lub 1 duży) 0,5 mięsa z udek kurczaka (waga bez kości i skórek) 150 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki płatków migdałowych przyprawa gyros olej do smażenia sól, pieprz ewentualnie 1 mały jogurt
Ugotować
Nadziewane muszle makaronowe 292ricotta umieścić na sicie postawionym na misce i wyłożonym gazą lub pieluszką tetrową, aby odsączyć nadmiar płynu. 500 g sera ricotta Pomidory wraz zalewą zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nałożoną nakładką o jak najmniejszych oczkach. 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) Na dużą patelnię z grubym dnem wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek
Moja Delicja
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej! 315przyprawą do wieprzowiny i listkami rozmarynu. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i pieczarki. Wymieszaj je z kapustą kiszoną i całość dodaj do naczynia, przykrywając mięso. Wlej cały sok z kapusty, dodaj 5 łyżek wody. Posyp obficie, majerankiem, lubczykiem, dodaj listki laurowe. Całość przykryj. Wstaw do pieca, temp. 200 stopni C, czas 45 minut. Przed podaniem
SMYKWKUCHNI
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 295Ratatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem. Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej
Mój Smak na Życie
Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie 213wino i ocet balsamiczny. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy żeberka na brytfankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 80 min. Podajemy ciepłe
W kuchennej krainie
Kokosowy kurczak na sałatce ze szpinaku 214buzię skutecznie zapełniały mi chipsy. Postanowiłam wziąć się za siebie i udało mi się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów ;) Wszystko na rzecz szpinaku, owoców i chudego mięsa. Jak tak dalej pójdzie, to na blogu pojawią się przepisy na smaczne sałatki, koktajle i puddingi (i naprawdę mam nadzieję, że w końcu wezmę się za szykowanie tych zdrowych bomb
W poszukiwaniu inspiracji
Jesienny pieczony udziec z indyka 172Pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka – bardzo kruchy i delikatny. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska 315Składniki 0,5 kg mięsa mielonego ok. 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 20 dkg pieczarek 3 cebule 5 jajek 20 dkg sera żółtego … Czytaj dalej Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska
czarrna od kuchni
Zapiekane pulpeciki 319mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :) Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 1 kromka czerstwego chleba … Czytaj dalej Zapiekane pulpeciki
czarrna od kuchni
Pierś z kurczaka w płatkach owsianych 192Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w medaliony, umyć i osuszyć. Doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku, polać olejem z pomidorów suszonych. Zostawić na ok. 1 godzinę, aby mięso przeszło smakami. W misce rozkłócić jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach owsianych. Smażymy
Malinowo w kuchni