mięso - 63110 przepisów (strona:1924/4208)

Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem 145

stole rozłożyć folię aluminiową, na niej układać filety jeden obok drugiego aby się na siebie zachodziły. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać

Smakołyki Asi
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI, SZAŁWIĄ I CHILI 133

wsypać zrumienione pieczarki i całość rozprowadzić sosem musztardowym ze śmietanką i miodem. Dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać pozostałości mięsa, które ewentualnie przywarły podczas smażenia. Na koniec doprawić sos solą lub jasnym sosem sojowym.  Po kilku minutach potrawę zdjąć z ognia i podawać. Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem 152

cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić do smaku

Smaki Armine
Tanie dania Marzec 148

fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto

Dorota Smakuje
Filet z indyka duszony w sosie porowo-koperkowym 230

Delikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko. Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1kg fileta z indyka 2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego

Wanilia i Kardamon
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ZE SZPINAKIEM, CZOSNKIEM I CHILI 132

soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem: Krok 1 . Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i odkroić białą błonkę z boku. Następnie mięso pokroić w poprzek na około 2cm kotleciki, rozklepać je delikatnie dłonią. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić

Moja Książka Kucharska
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 146

obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir.  Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki

Kuchnia MagdaLeny
MACZANKA KRAKOWSKA 137

prababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki z wołowymi klopsikami 81

wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć

Przepisy Mikołaja
Kotlety mielone po szwedzku 93

dodatkowi marynowanego buraczka, choć w całym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać

Przepisy Mikołaja
Pierś zapiekana z ziarnami i serem 84

łyżki słonecznika, - 3 łyżki sezamu, - 3 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziół prowansalskich. Wykonanie : Filet pociąć na plastry, opruszyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia do zapiekania, obsypać mieszanką ziarenek i zapiekać około 10 minut. Po tym czasie na wierzchu ułożyć ser. Całość zapiekać do rozpuszczenia sera. Najpierw chciałem zrobić sam mieszankę ziół

Przepisy Mikołaja
Roladki drobiowe z rukolą 84

Roladki drobiowe są wbrew pozorom proste, szybkie w wykonaniu, a do tego efektowne. Tym razem nadziałem je rukolą i pomidorami suszonymi. Właściwie to mięsa nawet nie rozklepywałem, tylko rozciąłem na płat i spiąłem wykałaczkami :) Składniki : - filety z kurczaka, - rukola, - suszone pomidory z oleju, - ser salami o smaku pomidor - bazylia, - sól, pieprz kolorowy, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - zioła prowansalskie, - olej

Przepisy Mikołaja
Kurczak w panierce owsianej 107

ziół prowansalskich, - sól, pieprz, - 1 - 2 jajka. Wykonanie : Filet z kurczaka pokroić w plastry. W misce rozbełtać jajka, doprawić solą i pieprzem. W płaskim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mięso maczać w jajku i panierować w przygotowanej mieszance. Smażyć w większej ilości rozgrzanego oleju na rumiano

Przepisy Mikołaja
Sałatka z grillowanym kurczakiem 129

kolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować tradycyjnie, na powietrzu lub w domu na suchej patelni. Przestudzony filet pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić i pokroić w plasterki, natomiast rzodkiewki

Przepisy Mikołaja
Schab z musztardową glazurą 78

lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Miód, musztardę, sok z cytryny i rozmaryn wymieszać, przyprawić solą. Powstałą glazurą posmarować mięso i zapiec w piekarniku przez około 15 minut

Przepisy Mikołaja