stole rozłożyć folię aluminiową, na niej układać filety jeden obok drugiego aby się na siebie zachodziły. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać
Smakołyki Asiwsypać zrumienione pieczarki i całość rozprowadzić sosem musztardowym ze śmietanką i miodem. Dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać pozostałości mięsa, które ewentualnie przywarły podczas smażenia. Na koniec doprawić sos solą lub jasnym sosem sojowym. Po kilku minutach potrawę zdjąć z ognia i podawać. Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie
Moja Książka Kucharskacebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić do smaku
Smaki Arminefasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto
Dorota SmakujeDelikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko. Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1kg fileta z indyka 2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego
Wanilia i Kardamonsoku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem: Krok 1 . Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i odkroić białą błonkę z boku. Następnie mięso pokroić w poprzek na około 2cm kotleciki, rozklepać je delikatnie dłonią. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić
Moja Książka Kucharskaobieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki
Kuchnia MagdaLenyprababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje
Kuchnia MagdaLenywołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć
Przepisy Mikołajadodatkowi marynowanego buraczka, choć w całym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać
Przepisy Mikołajałyżki słonecznika, - 3 łyżki sezamu, - 3 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziół prowansalskich. Wykonanie : Filet pociąć na plastry, opruszyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia do zapiekania, obsypać mieszanką ziarenek i zapiekać około 10 minut. Po tym czasie na wierzchu ułożyć ser. Całość zapiekać do rozpuszczenia sera. Najpierw chciałem zrobić sam mieszankę ziół
Przepisy MikołajaRoladki drobiowe są wbrew pozorom proste, szybkie w wykonaniu, a do tego efektowne. Tym razem nadziałem je rukolą i pomidorami suszonymi. Właściwie to mięsa nawet nie rozklepywałem, tylko rozciąłem na płat i spiąłem wykałaczkami :) Składniki : - filety z kurczaka, - rukola, - suszone pomidory z oleju, - ser salami o smaku pomidor - bazylia, - sól, pieprz kolorowy, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - zioła prowansalskie, - olej
Przepisy Mikołajaziół prowansalskich, - sól, pieprz, - 1 - 2 jajka. Wykonanie : Filet z kurczaka pokroić w plastry. W misce rozbełtać jajka, doprawić solą i pieprzem. W płaskim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mięso maczać w jajku i panierować w przygotowanej mieszance. Smażyć w większej ilości rozgrzanego oleju na rumiano
Przepisy Mikołajakolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować tradycyjnie, na powietrzu lub w domu na suchej patelni. Przestudzony filet pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić i pokroić w plasterki, natomiast rzodkiewki
Przepisy Mikołajalekko rozbić, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Miód, musztardę, sok z cytryny i rozmaryn wymieszać, przyprawić solą. Powstałą glazurą posmarować mięso i zapiec w piekarniku przez około 15 minut
Przepisy Mikołaja