Wiejski kisz z karkówką 185Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut . Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy . Składniki na masę jajeczną umieszczamy
Ogrodnik w podróży
Kurczak z mozzarellą,suszonymi pomidorami szpinakiem 479kilka listków szpinaku kilka listków bazylii sól pieprz, łyżka oleju Przygotowanie: piersi nacinamy co ok 2 cm w poprzek dość głęboko ale nie do końca żeby nie przeciąć całkiem mięsa, w każde nacięte miejsce wkładamy plaster mozzarelli,suszonego pomidora,liść szpinaku,liść bazylii, do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką oleju-wkładamy piersi, oprószamy solą i pieprzem,i polewamy odrobiną oleju
Swojskie jedzonko
Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów 404pesto z suszonych pomidorów. Pomysł na szybki do wykonania obiad. Kurczaka zapiekam z dodatkiem pomidorów koktajlowych i zielonych oliwek, a po upieczeniu posypuję świeżą bazylią. 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 200 g jogurtu greckiego 80 g pesto z suszonych pomidorów kilka pomidorów koktajlowych kilka zielonych oliwek garść świeżej bazylii łyżeczka soli Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić
Bullio
Czerwona kapusta na ciepło 203uważać, ponieważ kapusta już wcześniej była solona. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia ok. 20 minut. Czerwoną kapustę na ciepło podajemy jako dodatek do dania głównego, np. sztuki mięsa lub warzywnych burgerów. Warto wiedzieć, że za wyjątkowy kolor tej kapusty odpowiedzialne są antocyjany. Są to naturalne barwniki roślinne, które są przeciwutleniaczami i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Mają działanie
My Chcemy Jeść
Młode ziemniaczki z pulled pork i wiosenną sałatką 246Przepis na PULLED PORK znajdziecie tu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Jednym ze sposobów podania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól
Kocham Czekoladę
Grillowana pierś z morelami 187porównaniu do mojego Męża- ja zawsze lubiłam połączenie mięsa z owocami. Postanowiłam więc na grilla przygotować dla siebie porcję kurczaka z suszonymi morelami. Składniki: 1 pierś z kurczaka ok 8 suszonych moreli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek
Kuchnia w czekoladzie
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 194yśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się
Food Square
Pizza libańska. 244samej patelni podsmażyć do zbrązowienia wołowinę (na większym ogniu) i dodać do cebuli. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i cebuli. Dodać przepołowione pistacje, kumin, paprykę, tymianek, natkę, passatę i sól do smaku. Dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę
zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony w majonezie 228wyłożyć pokrojoną cebulę w piórka. Każdy kotlet nasmarować z dwóch stron majonezem (dość grubo) i ułożyć na cebuli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C aż mięso będzie upieczone przyrumienione. kurczak pieczony w majonezie
O kuchni z uczuciem
Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :) 307kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach... 5. Piec około 2 godziny w 180 stopniach. 6. Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Warzywny jeż :) 177wygląd potrawy przypomina do złudzenia jeża, więc na palce mi się cisnęło Szybka, zdrowa, warzywna propozycja na obiad. Dzieci me ostentacyjnie wzgardziły SAMYMI warzywami. Szanowny Mąż węchem szukał mięsa. Ja oczywiście byłam w pełni usatysfakcjonowana. Czyli norma Składniki: 1 świeży bakłażan 1 świeża cukinia cebula czerwona pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry pokrojone pieczarki ser żółty w plastrach oliwa
gutfut
Tort…ziemniaczany 268masz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować
gutfut
Pesto z jarmużu 197Idąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli . Smakowo fajnie będzie pasował z mięsami, których raczej nie jadam, no ale reszta rodziny i owszem. Ale znając mnie na pewno wymyślę z czym, dla mnie jadalnym będzie pasować idealnie i nie zapomnę się podzielić pomysłem Składniki na słoi
gutfut
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 315Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera
Radość kipiąca uśmiechem.
Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's 347wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik