ryżem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą(...)minut. Po tym czasie obsmażamy je na rumiany kolor. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę i chili, a także rozdrobniony czosnek. Wszystko smażymy około 5 minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką. Artykuł Kurczak z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu
KardamonovySkładniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i cynamonem(...)minut. Po tym czasie obsmażamy je na rumiany kolor. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę i chili, a także rozdrobniony czosnek. Wszystko smażymy około 5 minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką
Kardamonovymasła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek mielony W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy czosnek oraz wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i po chwili duszenia dolewamy szklankę(...)dusimy pod przykryciem około godziny (czasami dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory
Kuchenne WariacjeZdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich. Czas : 30 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 4 Pulpety z cukinią, kasza i indykiem Klasyczny obiad: kotlet, ziemniaki i warzywa, można dość łatwo zamienić na danie zdrowsze i o bardziej złożonym smaku. Takie(...)lżejsze od zwykłej panierki a na dodatek ma swój smak, dzięki czemu dodatkowo aromatyzuje pulpety z cukinią. Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki tartego parmezanu 1 mała cukinia 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka tymianku Szczypta kminu rzymskiego 4 kromeczki chrupkiego żytniego pieczywa (typu Sonko) Pure 4 ziemniaki 1 łyżka masła
Niedzielny kucharzpoprzednim poście opisałam mięso duszone w wolnowarze podane na pierzynce z jarmużu. Jeśli ktoś miałby ochotę przygotować taki farsz czy też "pierzynkę" to krótko ją opiszę, bo robi się ją szybciutko, szczególnie gdy mamy to zdrowe warzywo w ogrodzie lekko zmrożone zimową aurą. Jarmuż jest wtedy najsmaczniejszy. Jarmuż na gęsto 2 dorodne jarmuże 1 duża cebula 1 marchewka(...)łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku mąka do oprószenia Umyłam i obrałam liście jarmużu z ogonków i grubszych nerwów liściowych. Pokroiłam je drobno. Obrałam czosnek, cebulę i marchewkę. Cebulę i czosnek posiekałam, a marchewkę starłam w łezkę na grubych oczkach. Na maśle zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i marchew. Podusiłam
Gotuj Sam!orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka(...)miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę
mecooksłyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 2-3 łyżki oleju sól morska, pieprz Gulasz wieprzowy na cydrze: Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w 1,5 cm kostkę. Posypujemy solidnie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Wyciskamy 1 ząbek czosnku. Mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się przyprawami. Zostawiamy na 30-60 minut, aby mięso nabrało smaku. Marchewki(...)rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, por i marchewkę przez ok. 4-5 minut, często mieszając. Zdejmujemy, dolewamy oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy do czasu, aż mięso zmieni kolor na dość dużym ogniu. Na końcu posypujemy mięso mąką. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy cydr. Łopatką zeskrobujemy wszystkie “smaki” z dna, aby rozpuściły się w cydrze. Wlewamy bulion lub wodę, dodajemy
Poezja smakuczosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych warzyw 3 łyżki - koperek pęczek ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU Osobiście dałem -sól 50-60 g -pieprz czarny mielony płaska łyżeczka -pieprz ziołowy płaska łyżeczka -8 liści laurowych -2 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonkę i, nóżki oraz skórki(...)gotujemy na malutkim ogniu 3 godz bez przykrycia. Godzinę przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy. Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu. Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Turcji i Libii. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, mięs. Bardzo dobrze sprawdza się jako uzupełnienie jogurtu naturalnego. Ja zaproponowałam ją Wam przy okazji zajadania się kotletami z kaszy jaglanej . Składniki: 8 suszony papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy extra virgin sól
KardamonovyCałkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę) 1 łyżka majeranku 2 łyżki stołowe oliwy Sposób przygotowania skrzydełek pieczonych: Skrzydełka(...)magi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną pryprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach. Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw
ugotuj-przepis.plCałkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę) 1 łyżka majeranku 2 łyżki stołowe oliwy Sposób przygotowania skrzydełek pieczonych: Skrzydełka(...)magi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną pryprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach. Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw
ugotuj-przepis.plpieczarek, ½ szklanki oleju do smażenia, sól, tymianek, pieprz mielony, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ok. 0,5 cm w poprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem na patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie
Bułka z Chlebempotrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżymielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę
Praktyczna pl