mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1054/1557)

Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 130

łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso przełożyć do papierowych woreczków lub zawinąć w papier

KuchniaWeDwoje.pl
Tuszonka wieprzowa 124

laurowy 3-5 kulek ziela angielskiego pieprz czarny mielony do smaku (dałam 3 g) kopiasta łyżka cebuli suszonej (15 g) 200 g smalcu Przygotowanie: Łopatkę (bez klasyfikacji) pokroić w kostkę, posypać solą i przemieszać. W szerokim rondlu rozgrzać smalec i na dużej mocy palnika obsmażyć pokrojoną łopatkę do zamknięcia porów mięsa. Skręcić moc palnika, nakryć rondel pokrywką i dusić

Kocham..lubię..gotuję..
Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach 118

Pils 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki łyżeczka majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę.  Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką

Niezły Młynek
Wegetariańskie sznycle – kotlety jajeczne 120

patent na obiad, popularny wśród osób unikających spożywania mięsa w piątki. Drukuj Wegetariańskie kotlety jajeczne z zieleniną 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Wegetariańska Trudność: Łatwe Porcje 10 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 290 kcal Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą

ProstePesto.pl
Kotleciki mielone z cukinią 89

przepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii 1 mała cebula

Waniliowe Improwizacje
Kiełbasa z pomidorem 153

POMOCNICZE -peklosól 18-19 g /kg -pieprz syczuański mielony 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg -pomidor suszony płatek 7 g /kg -pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 4 g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szybka zupa z soczewicy 137

ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu 2 marchewki 1 puszka krojonych pomidorów (400g)  lub passaty pomidorowej (około 750 ml) 3 łyżki oleju do smażenia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jarska potrawka z dynią 151

mięsa. 2 porcje lub 4, jako dodatek do mięsa: 300 g dyni piżmowej 1 większa pietruszka 1 mała cebula 120 g konserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona Dynię obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Pietruszkę

Kucharzyca
Golonka pieczona 147

uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami –  sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet

nietylkopasta.pl
PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 186

obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy

Cytryna&Co.
Kurczaczki Buffalo 235

papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy

Blog z Apetytem
Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika 288

mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne 4 cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 2 kostki bulionowe cielęce 4 ząbki czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 2 łyżeczki papryki ostrej , mielonej sól

Ogrodnik w podróży
curry z wołowiny (Bangladesz) 247

łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka cukru   garam masala: 2 kawałki cynamonu 6 goździków 6 owoców zielonego kardamonu 6 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe. W głebokim garnku (woku?) rozgrzać olej. Dodać składniki garam masala i przesmażyć. Dodać cebulę i smażyć na złoto. Wrzucic mięso, pastę z imbiru, pastę z czosnku iresztę przypraw. Wymieszać

stajnia gołębie od kuchni
Sos miodowo musztardowy 380

oliwek ½ łyżeczki tartego chrzanu Szczypta soli Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Miód, musztardę, ocet oraz jogurt mieszamy ze sobą do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając. Na końcu łączymy z chrzanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy do zielonych sałatek lub pieczonych mięs

Kuchnia w czekoladzie
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 220

pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polyndwiczki we marchwiowyj zōłzie (Polędwiczki w marchewkowym sosie) 162

Kebyjście 1 niy mieli pomysłu na niydzielny ôbiołd 2 , a zmiyrzły już wōm sie rolady i kotlety, to polyndwiczki we delikatnyj marchwiowyj zōłzie 3 bydōm dlo

Chop w kuchni
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 183

łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek

Ogrodnik w podróży
Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami 215

łyżeczki imbiru w proszku) 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Wykonanie: Sos sojowy, bulion, ocet, mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz dokładnie wymieszać w misce. Kawałki wołowiny dokładnie zanurzyć w misce (można też całość przełożyć do szczelnego woreczka), dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut (można dłużej). Gdy mięso będzie gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z pomidorów i sera żółtego. 160

Może być dodatkiem do drugiego dania np. do mięsa, może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do wędlin, pysznie smakuje ze świeżych chrupiącym pieczywem. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 20 dag sera żółtego w kawałku 6 twardych pomidorów 5 łyżek majonezu świeża natka pietruszki według uznania sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Pomidory i natkę pietruszki

Izabelawkuchni
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 262

łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso przełożyć do papierowych woreczków

KuchniaWeDwoje.pl
TARTA Z MIĘSEM Z INDYKA TIKKA 202

ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy 1 /3 puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE:  Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego

Gotowanie Patki
Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto 195

mojego punktu widzenia to ogromny plus. Mięso, ryba czy nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto

Cook&Love
Brązowy ryż z warzywami oraz serem feta, pomysł na zdrową kolację 247

nasze ulubione. Następnie dobrać składnik białkowy np. ser, mięso, tofu. Wszystko razem wymieszać oraz doprawić i gotowe. Bardzo proste a jakie pyszne i zdrowe. Składniki: szklanka brązowego ryżu czerwona papryka żółta papryka cebula 2 ząbki czosnku 150g czarnych oliwek garść jarmużu 150g sera feta łyżka oleju rzepakowego papryka słodka, chilli, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotuj

wysmienity
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 193

naturalnej przyprawy do mięs duszonych ( lub mix przypraw: mielony kminek, kurkuma, majeranek, cząber, tymianek, 2 ziela angielskie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 2 łyżki masła WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki: Pokroić w kostkę cebulę, paprykę, cukinię i czosnek, odstawić. Pokroić w kostkę mięso, odstawić. Na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić

Calzonella.com
Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach 215

Pils 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki łyżeczka majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę.  Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką

Niezły Młynek
ZUPA KATALOŃSKA 170

papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło

Kuchnia MagdaLeny
Flaczki drobiowe 222

proszku świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym

W garach u Gosi
Schab w ziołach, cebuli i czosnku 529

schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku   (u mnie  Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili olej rzepakowy do podsmażenia kotletów 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka tymianku   1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu 5 ząbków czosnku Wykonanie: Mięso z obu stron  rozbijamy tłuczkiem.  Każdego

Smak mojego domu
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 151

zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana

Moja smaczna kuchnia
TYMBALIKI DROBIOWE 147

SKŁADNIKI :  2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku(...)twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki  ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.  Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos tatarski delikatny 177

akcent na kanapkach, jajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku mielona papryka słodka cukier puder do smaku Wykonanie: Jajka

Tradycyjna Kuchnia
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 182

łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę

Ogrodnik w podróży
Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach 191

pieprz mielony ·          1-2 torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt

Bazując na smaku
Fenkuł z kuskusem 142

makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej

Kucharzyca
Kotlety mielone z cukinią 167

Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz  placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)  Dzięki cukinii i wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia(...)aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek

Smak mojego domu
policzki wieprzowe z kopytkami 268

poezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego

na gazie
Kaczka pieczona z jabłkami 193

około 2 łyżki) pieprz mielony 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy) Przygotowanie: Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem

Kuchcik gotuje
Marynata do mięsa 132

oliwek, 1/2 szkl kolendra, 1 łyżeczka kminek mielony, 2 łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczki pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki cebula, 1 średnia szt czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz

Gotowanie moimi oczami
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 256

czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 pomidory  sól i pieprze  papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy(...)dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut.  Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy płatkami pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie dodajemy obrane i zblendowane pomidory, całość gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i paprykami. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 216

spróbujcie! Jak zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi

BaRepas
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 352

łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia - proporcje wedle uznania - każdy musi znaleźć swoje  (jak twierdzi mój Mąż). Mięso obtaczamy trzykrotnie - na przemian -  w wodzie

Kuchnia po mojemu
Pieczone żeberka w marynacie miodowej 129

łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej

ClauditteMissCooking
Nudny schabowy? 153

mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi

ClauditteMissCooking
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 174

mielone z wołowiny i szynki 600 g mielonej wołowiny ,400 g szynki, 1 duża cebula sól, pieprz        1 -2jajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso

w mojej kuchni
Sałata z grzankami i grillowanym mięsem 179

wieczoru ciężko ;) Myślę nad lekką sałatą z grzankami z grillowanym mięsem, do tego jakiś lekki cytrynowy dressing i gotowe. A Wy macie już plany na Walentynkowy wieczór? "Składniki:jedna mała sałata ozdobna4 pomidorkikromki chleba pszennegoprzyprawa do sałatek2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych2 łyżki mąki pełnoziarnistejlyżeczka mielonej ostrej paprykipieprz, sólSposób przygotowania:Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Słodkie Przyjemności
Kotlety rybne 187

Olej do smażenia Przyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprz Bułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość

Kolizje Smaków
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 199

patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki a'la Gundel 224

kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 205

kolacyjnej 1 kg wystarczy dla 2 osób. Mięsa jest tam naprawdę niewiele, tu chodzi o smak... :-) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry

Smaczne Zdrowe
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 280

łyżki musztardy rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt

Proste Potrawy
Kokosowe kulki z piersi kurczaka (na parze) 194

tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie:  1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko żeby były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę jajka, wiórki kokosowe (rozdrobnione i resztę), bułkę tartą, sos sojowy, odrobinę cukru i solimy według upodobań. Mieszamy

Malowane smakiem
Makaron z indykiem, groszkiem cukrowym i pesto 90

indyka 150g mini kuleczek mozzarelli 100g groszku cukrowego około 3 - 4 łyżki ulubionego zielonego pesto oliwa 1 ząbek czosnku, starty 1 mała, posiekana cebula posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku Przepis: Krok 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy - odcedzić razem (zachować odrobinę wody(...)zgrillować i pokroić w paseczki. Krok 2. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać pesto, a następnie ugotowany makaron, groszek cukrowy, kuleczki mozzarelli i pokrojone mięso z indyka - wszystko razem wymieszać i chwilę podgrzać (można podlać odrobiną wody z gotowania makaronu). Gotowy makaron z indykiem udekorować posiekanymi świeżymi ziołami, można posypać startym parmezanem. Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Stir-fry z indykiem, warzywami i makaronem na ostrrrroooo 202

Soczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli, 2 łyżkami sosu sojowego, ostrą papryką i zostawić

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania