mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1059/1557)

Penne w lekkim sosie brokułowym 126

  W weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były dzień wcześniej

Krylowa Kuchnia
Placki z cukinii z serem feta 121

4 porcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej

Kucharzyca
Mięsny wieniec 198

Hej! Teraz propozycja co zrobić z mięsem, które zostało nam z obiadu. Akurat takie resztki wykorzystamy do upieczenia mięsnego wianka. Wystarczy tylko abyśmy mieli w lodówce

Tylko pysznie
Mielone w paluszkach 170

Chyba każdy lubi paluszki. Super do pochrupania ale czy używaliście ich jako panierka do kotletów ? Kiedyś robiłam w ten sposób kotlety schabowe więc przyszedł czas na

Ewa w kuchni
Mielona karkówka z pieca 165

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz

Gaździnka warzy
Barani Kotlet Siekany czyli Niedzielne Mielenie/Siekanie :) odc.13 202

Już od dawna słyszałam od Małżona, że ma chęć na coś z baraniny. Żeby nie było, nie robiłam jej nigdy a i nie jest to popularne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Golonka z indyka w ziołach 196

Moja pierwsza golonka z indyka. Zrobiłam ją według przepisu Małgorzaty i bardzo nam smakowała :)Składniki:2 golonki z indykaświeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)pieprz, sólsłodka mielona

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 197

 Jesli znudzil Cie losos tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni,po prostu posiekaj go i zrob pyszne kotleciki mielone.Kotleciki sa latwe i szybkie do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 191

niezwykle pokrzepiające i zrównoważone danie . Słodycz suszonych śliwek równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka i dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego(...)mieszankę przypraw: sól morka i czarny pieprz 1 płaska łyżka ras el hanout 1 płaska łyżka mielonego kminu 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka imbiru 1 płaska łyżka łagodnej papryki Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki przypraw w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 204

szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo cienko pokrojona w półplasterki  świeże, grubo krojone zioła - pietruszka, szczypior, kolendra mięso z wywaru, pokrojone

Kuchnia Prezydentowej
Żeberka w sosie cebulowym. 248

żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam(...)zrumienią, zalewam je gorącą przegotowaną wodą, tak aby w połowie było przykryte. Zmniejszam gaz, do zawartości patelni dodaję posiekaną w półplasterki cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre

Kuchnia z widokiem na ogród
Łagodne zielone curry z kurczakiem 266

kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku, 3 limonek, 100 gram pędów bambusa, pęczka natki świeżej kolendry, białego pieprzu. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu(...)dzień w lodówce, jednak nie powinno być problemu ze znalezieniem ich w działach kuchni świata w dobrych marketach. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Udka kurczaka pozbawiłem skór, a następnie wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz 3 łyżki sosu rybnego

Wyprawy kulinarne
Boczek pieczony 119

łyżeczka kminku mielonego (Prymat) 1/2 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone

Kolorowy Przepisownik
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 179

kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko(...)szparagami ( dla 4 osób )  6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki białego wina wytrawnego  1 łyżka miodu rzepakowego  1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia  kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków  gałązki rozmarynu ( nie koniecznie )  Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby

Kuchnia na wzgórzu
Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami 242

panierować, można je także grillować, podawać w sałatkach, z makaronem. Sprawdza się przygotowane na wiele sposobów. Kiedy jestem pod presją przygotowania szybkiego obiadu i to jeszcze dodatkowo obiadu z mięsem na czele, sięgam po piersi z kurczaka właśnie. Piersi z kurczaka przygotowane w zdrowszej formie to te pieczone lub grillowane. Do pieczenia dodałam odrobinę oleju po to tylko(...)zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone piersi z kurczaka. 2 duże piersi z kurczaka 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 duży pomidor 2 łyżki oleju słonecznikowego 12,5 dkg mozzarelli Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami Jak przygotować pieczone piersi

mecooks
Karkówka po myśliwsku / Slow Roasted Pork Neck 204

być lekko słodki, kwaśny i pikantny. Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach wymaga długiego pieczenia - dzięki dwóm godzinom w piecu, upieczone plastry karkówki po prostu rozpływają się w ustach, mięso jest tak mięciutkie, ze wręcz się rozpada. Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z grzybami to świetny przepis na karkówkę inaczej niż zwykle. Taki obiad z piekarnika posmakuje wszystkim mięsożercom. Podajcie(...)szklanki gorącej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, ok. 2 łyżek keczupu, łyżka miodu, sok z 1/2 małej cytryny, łyżeczka słodkiej papryki, opcjonalnie szczypta ostrej papryki i szczypta mielonego kminku, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 - 1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka łyżek wody z moczenia suszonych grzybów (do smaku), sól i pieprz do smaku, 1-2 listki laurowe, opcjonalnie

Lekcje w kuchni
Stroganow! 75

palnika wytapiamy boczek *** *** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika *** *** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem *** *** Dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia *** *** Całość przekładamy na mięso, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez(...)jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy *** *** Sos zaciągamy mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody – wlewany i zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (około pół łyżeczki) i papryką mieloną *** *** Na koniec posypujemy siekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Tarta z dzikiem 75

rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Odstawić na 20 minut. Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć. Posypać mąką i wymieszać. Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki do kawy gałki muszkatołowej

królestwo garów
Cielęcina duszona z warzywami 86

Mięso cielęce duszone w formie gulaszu razem z pieczarkami i świeżą papryką z dodatkiem wielu przypraw. CIELĘCINA DUSZONA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny (wybierz taki kawałek cielaka, jaki lubisz); żółta papryka; czerwona papryka; mała zielona papryka; 250 gramów brązowych pieczarek; 2 ząbki czosnku; mielone ziele angielskie; mielona, słodka papryka; suszony tymianek; mąka pszenna; gęsta,... Artykuł Cielęcina

Kuchnia Tomka
Sałatka z pora, jajka i kukurydzy 112

drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Prosta i szybka w wykonaniu. Przed podaniem obowiązkowo chłodzimy w lodówce, taka jest najlepsza.   Potrzebujemy: 4 jajka pół puszki kukurydzy 1 średni por 4 kopiaste łyżki majonezu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania suszona

Izabelawkuchni
pyszne udka kurczaka w musztardzie... 135

piwem i miodem z papryką, kucharkiem, pieprzem mielonym i zostawić w lodówce na całą noc. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, porcje udek obtoczyć w mące pszennej i kłaść na tłuszcz. Smażyć na rumiano z każdej strony razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, na koniec obrócić porcje i bez przykrycia

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony kalafior 111

mięso – właściwie nie miałam mięsa w domu, a w lodówce znalazłam kalafior – tak powstał szybki pyszny aromatyczny obiad. Niezwykle sycący i zdrowy. Polecam! Składniki : – 1 kalafior – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka ostrej papryki – ½ łyżeczki czosnku granulowanego – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka kurkumy – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki mielonego

dom-agi.pl
Kotlety pożarskie 166

malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych)  i obtaczamy z każdej strony

Andzia Pichci
Pikantne skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku. 186

papryki mielonej 4 łyżki ketchupu pikantnego (do tej potrawy idealnie pasuje Roleski ketchup BIO z jalapeno) sól, pieprz czarny   Przygotowanie:   Przed zabraniem się do przygotowania potrawy upewnij się, że na skrzydełkach nie pozostały resztki piór (czasami tak się zdarza). Następnie obetnij końcówki skrzydełek tzw. lotki. Mięso przełóż

kuron.com.pl
Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę 191

doskonale kontuje lekką goryczkę wątróbki, kasza i mielony indyk łączą się w kremową masę o konsystencji pasztetu, a całość uzupełniają pistacje, miękkie, ale też lekko twarde, nadając farszowi chrupkości. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Faszerowany kurczak jest świetnym rozwiązaniem na duży niedzielny obiad, kiedy spodziewamy się gości, a istnieje obawa, że pieczonego mięsa może być za mało. Kremowe nadzienie jest

Niedzielny kucharz
SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 192

również do smarowania kanapek czy zapiekania mięs. U mnie dziś w wegetariańskim wydaniu, smakuje rewelacyjnie, a jeśli zostanie Wam porcja z obiadu to możecie zapakować ją do pracy, odgrzać i w minutę macie wartościowy lunch.  A TUTAJ (KLIK) podaję Wam link do mojego przepisu na tradycyjne pesto bazyliowe, może będziecie  mieli tez ochotę któregoś  razu wypróbować 😉 SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
Pyszny pasztet z soczewicy 121

dużą zawartość białka może być alternatywą dla mięsa. Po więcej informacji zapraszam na: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy-aa-2BfU-57vA-9i38.html Składniki: 230 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej 2 marchewki 100 g selera 40 g białej części pora 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej ¾ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Przepisy Babci
Domowy Falafel 140

zachęcić do spróbowania czasem dań bez mięsa. Na dzisiaj przygotowałam falafel, czyli klasyczne i chyba najbardziej znane danie kuchni wege.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy falafel składniki 450 g suchej ciecierzycy 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego kminu 1 ostra papryczka chili Ciecierzycę namaczamy

Delusional Trine
„Pollo en Pepitoria” hiszpańska potrawka z kurczaka 141

ogniu około 30 minut .Ugotowane żółtka, mielone migdały i czosnek łączymy ze sobą blenderem na gładką masę . Do masy dodajemy wino , mieszamy i wlewamy do kurczaka delikatnie mieszając . Dusimy już bez przykrycia ,żeby umożliwić redukcję i zagęszczenie sosu na małym ogniu przez około 20-25 minut . Najlepiej do czasu aż mięso zmięknie , a sos nabierze właściwej dla naszego

Ogrodnik w podróży
Grillowana pierś z kurczaka (na obiad lub do sałatki) 189

rzepakowego z bazylią 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) 1 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Dobra patelnia grillowa – polecam zajrzeć tutaj Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, tworząc dwa kotlety. W misce mieszamy olej i przyprawy. Wkładamy nasze kotlety, mieszamy ręką, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na około

Słodkie okruszki
Szybka zupa meksykańska z quinoą 148

szklanka ugotowanej białej quinoy 200-250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła pół litra wrzątku kilka plasterków ostrej papryki kumin słodka wędzona papryka w proszku majeranek pieprz sól Wykonanie: Mięso przesmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę

Quinoa Raz!
Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym 674

podsmażone a cebulka się zeszkli dokładamy ponownie mięso *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest

Blog z Apetytem
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym 1432

podsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Dokładamy ponownie mięso, całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest

Blog z Apetytem
Kotlety babuni 1027

mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma

Tradycyjna Kuchnia
Sos tatarski 148

dodatek do jajek, wędlin i wszelkiego rodzaju mięs. Każdy przygotowuje ten sos na swój sposób dla mnie ten skład jest idealny. SKŁADNIKI: 2 średnie ogórki konserwowe kilka pieczarek konserwowych 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego chrzanu 4 łyżki gęstego majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pieprz grubo mielony WYKONANIE: ogórki,pieczarki,cebulę kroimy w drobną

Kuchnia Beaty
schab po chińsku 195

ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki na min 40 min - pamiętajcie im dłużej tym lepiej :) po tym czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy

Gotowanie z pasją
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 164

czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć kości) - jeśli nie wiecie jak się do tego zabrać, dajcie znać, nakręcę dla Was filmik - a następnie wyciąć połowę mięsa. Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi

Spektrum Smaku
Szynka peklowana 354

ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 3 listki laurowe (połamane na małe kawałki) 1 płaska łyżeczka majeranku  1,5 litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką

Smak mojego domu
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 418

porcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu 1 czubata łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki soli, ewentualnie 2/3 łyżeczki ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zapisz

Karo in the Kitchen
Kotlety gryczane 199

połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Ja miele dwa razy, ale nie jest to konieczne

Kulinarne przemyslenia
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 175

płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych 4 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy na pół i odcinamy końcówki. Na skrzydełka wylewamy marynatę barbecue i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy

Smak mojego domu
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 174

passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze 182

niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy: po 5 cm na górze i na dole oraz po 10 cm z prawej i lewej strony. Składniki farszu miksujemy w blenderze na gładką papkę. Po środku, wzdłuż długiego boku układamy równomiernie farsz. Na niego zawijamy boki foli z mięsem. Tworzymy rulonik, który dokładnie związujemy po prawej

Mango Papaja
Schab ze śliwkami 168

może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi?  SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce(...)Cukier, sól i paprykę mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, a następnie długim nożem robimy w środku dziurę na wylot. Wkładamy w nią śliwki i ciasno upychamy. Następnie związujemy mięso sznurkiem i nacieramy przygotowana mieszanką. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy kardamon, goździki, ziele, listki i dolewamy wodę (ok. 2 cm wysokości). Wstawiamy

Czary - gary w kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 201

ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie

Kuchcik gotuje
Nogi kurczaka pieczone z imbirem, sosem sojowym i czerwoną cebulą 159

sosu sojowego ciemnego 4 plasterki imbiru świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Nogi kurczaka nacieramy słodką papryką, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, dodajemy ją do naczynia, układamy plasterki imbiru. Całość polewamy sosem sojowym i pieprzem, przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 4-5godzin. Przed upieczeniem polewamy mięso oliwą z oliwek.  Pieczemy w zamkniętym

Gotowanie i blogowanie
Pikantne pulpeciki z fetą 271

okolice Grecji, albo Turcji.  Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy

Gotuj z Rumcajsem
Kurczak z duszoną papryką, cukinią i marchewką 175

łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny sos sojowy pieprz i sól do smaku 100 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka myjecie, suszycie papierem, oczyszczacie z ewentualnych tłuszczyków tu i tam, kroicie na 3-4 kawałki i wkładacie do szklanej miski. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu, posypujecie nim mięso, dodajecie szczyptę soli, wlewacie cztery łyżki oliwy, mieszacie

GRUBY WAŁEK
Bazowy sos stir fry 211

około 4-5 szklanek wymieszanych warzyw, mięsa i makaronu, na dwie osoby. SKŁADNIKI ¼ szkl jasnego sosu sojowego ¼ szkl ciemnego sosu sojowego ½ szkl sosu ostrygowego (dla wegan-sosu hoisin) ¼ szkl octu ryżowego ¼ szkl skrobi kukurydzianej/ ryżowej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego (możecie zastąpić rzepakowym) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
Drobiowe roladki z ananasem i serem 208

tartego sera corregio mąka jajko słodka mielona papryka sól ,pieprz bułka tarta Przygotowanie Filety płuczemy ,dzielimy na cztery części i rozbijamy. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W tym czasie ananasa kroimy w kostkę i mieszamy z serem. Farsz rozkładamy równomiernie na mięso ,roladki zawijamy ,obtaczamy w mące wymieszanej ze słodką

R'n'G Kitchen
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 338

przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone

Wanilia i Kardamon
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 205

ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapuśniak 173

ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler

MarciochaKucharzy
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 143

ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa.  Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę

Kuchnia w opałach
Kuskus z warzywami 343

rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję