Przegląd przypraw w polskiej kuchni 212wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz w ziarnach lub mielony, ale coraz częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu (zazwyczaj w potrawach o jasnych barwach, w których chcemy ukryć jego obecność(...)stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie
WojnaNaSmaki.pl
Makaron na zielono 169makaronu ( dowolnego kształtu ) 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 małej cukinii garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula średniej wielkości 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić chudszą lub mlekiem , ale wtedy trzeba dodatkowo sos zagęścić mąką , więc w sumie wyjdzie na to samo(...)smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Podsmażamy na maśle jak zmięknie dodajemy krojoną pierś z kurczaka , wyciśnięty praską czosnek , gałkę muszkatołową ,sól do smaku . Przesmażamy chwilę , aż mięso się zetnie . Następnie dokładamy pociętą w plasterki cukinię , mrożony groszek ( bez rozmrażania ) , mieszamy , dolewamy śmietanę . Dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż groszek i cukinia zmiękną a sos samoczynnie się
Ogrodnik w podróży
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 291czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól masło do smażenia natka pietruszki Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę. Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć
https:KKuchniaMniam
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 234pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny(...)dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś
My Chcemy Jeść
Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie 422się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania. Ach, po prostu musicie spróbować. Obiad mistrzów! Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników. Podstawę smaku tworzy dobre mięso i suszone grzyby. Ja zawsze mam zapas pysznych suszonych borowików od Leśne Skarby Są idealne na każdą okazję. Polecam! Roladki ze schabu nadziewane borowikami Składniki: 4 plastry schabu(...)smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki. Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą. Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami. Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku
Słodkie okruszki
Zupa pieczarkowa 231Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów
Moja Delicja
Kurczak curry z ryżem 1822Kurczak curry z ryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka
Kuchnia co dnia
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 198Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek
Kuchnia co dnia
Karkówka z pieczarkami i cebulą 228Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa w wykonaniu, nawet dla początkujący. - ok. 1 kg karkówki - 0
Kuchcik gotuje
Kotlet schabowy w orzechowej panierce 222Kiedyś robiłam filety w orzechach włoskich, tym razem kotlet schabowy z orzechami w trochę innej postaci. Zapraszam!Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkoodrobina mlekamąkabułka tartamielone orzechy włoskiesól
Kuchnia domowa Ani
Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis 115marynata do skrzydełek z grilla jest bardzo prosta. Zazwyczaj do jej zrobienia używam skórki startej z cytryny, sporą ilość startych ząbków czosnku, oliwy, soli, oregano, ostrej oraz słodkiej papryki mielonej. Wszystkie składniki na marynatę do skrzydełek dokładnie mieszam i gotowe. Skrzydełka z grilla. Skrzydełka z grilla Skrzydełka wyjmij z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. Następnie(...)skrzydełek : 1 łyżka suszonego oregano skórka starta z 1 cytryny (cytrynę zachować do grillowania) 6 startych ząbków czosnku 1/2-3/4 szklanki oliwy sól, pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skrzydełka z grilla przepis Krok .1 Przygotować marynatę: wymieszać wszystkie składniki marynaty w niewielkiej miseczce (2 łyżki odłożyć do skropienia gotowych skrzydełek). Skrzydełka umyć, osuszyć
Moja Książka Kucharska
szynkowar-z pieczarkami,papryką wieprzowa wędlina... 228Składniki: mięso wieprzowe 90 dag, usmażone pieczarki 10 dag, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę(...)łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody mielone wieprzowe kawałki gulaszowe rozdrobnić w pojemniku blendera nie za drobno, parę chudszych kawałko pokroić w kawałeczki, wsypać sól peklową, majeranek, przyprawę, żelatynę, cukier, wlać wodę i wszystko dobrze ręką wymieszać na kleistą masę - na koniec wsypać pieczarki z paryką i wszystko jeszcze raz wymieszać masę
W Mojej Kuchni Lubię
Akademia CookUp - Wieprzowina 276piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta(...)żeberek BBQ - były główne wytyczne, ale generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir
Plate of Joy
Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami 102pojedyncza pierś z kurczaka 20 małych brukselek pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą(...)minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa – wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę
Kardamonovy
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 171Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli(...)aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej
Karo in the Kitchen