Kotleciki z Zanzibaru 175Kotleciki z Zanzibaru 10 porcji 30 minut czas przygotowania Delikatne drobiowe kotlety mielone z czerwoną papryką w sosie Carbonara Składniki: · 1 filet z kurczaka · Jajko · Papryka czerwona · 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bułka tarta do panierki · Opakowanie Pomysł na spaghetti Carbonara · 1 szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Mięso bardzo drobno kroimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wsypujemy mąki i wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2. Robimy okrągłe kotleciki
Kulinarna Chwila
Zupa murgh makhani 202Kminek mielony- 1 / 2 łyżeczki Imbir mielony- 1 / 4 łyżeczki Sól- 1 / 2 łyżeczki Pieprz cayenne- 1 / 4 łyżeczki Kurczaka kroimy w kostkę 1×1 cm, cebulę drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Sos, mleko, jogurt, cebulę i czosnek wkładamy do garnka i przyprawiamy. Dobrze mieszamy i dodajemy kurczaka. Gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec
serzmiesem
Tagliatelle z gorgonzolą, kurczakiem i gruszką 169zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min. sos: zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki) na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem,układamy mieso z gruszką, kilka kostek gorgonzoli i posypujemy
Kuchnia Beaty
Kotlety rybne z zieleniną 147tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić
królestwo garów
Domowe Stripsy KFC + film 179łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki panierka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu cayenne olej do smażenia przepis Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka kroimy na niewielkie 1- 1,5 cm paski, pokrojone mięso przekładamy do miski. Do drugiej miski wlewamy
Smakowite Dania
Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" 194przed gośćmi. Składniki (na 4 porcje): Mięso polędwiczka ok 0,5 kg 2 łyżeczki pesto 24 liście młodej botwinki Salsa kiść młodej botwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzie
KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 241oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól
Moja Książka Kucharska
Mielonka drobiowa z szynkowaru 197razem to mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach
Monia miesza i gotuje
Pierogi z pieca 199wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje
Tradycyjna Kuchnia
Risotto z ośmiornicą 220celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Ośmiornicę odmrozić
Passions hobbies life
Tarta raz, tarta dwa 206Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
Kucharzyca
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 458cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli
Sama słodycz i szczypta chili
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 213dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden
Gotowanie Patki
Flaczki cielęce w rosole 337ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku
Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak 175kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać
Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z indyka 184łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum
Food Square
Szybka i dietetyczna pierś kurczaka 557powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie
Proste-przepisy.pl
Pilaw ze szpinakiem i morelami 169danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków
Kulinarne przygody Gatity
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 175łyżeczki bazylii , sól, biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry
słodki bratek
Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi 214kminek mielony, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 łyżeczka imbir, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki jabłka, 2 szt Przygotowanie Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczami
Kurczak na dziko 172Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami drobiu to ta pozycja jest waszym must have. Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku
Marder&Marder Manufacture
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 327ewentualnie szybkimi piklami . Naszykowane w ten sposób mięso jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Glazura mimo zawartości cukru i miodu, dzięki dodatkowi octu ryżowego nie pali się na mięsie. Całość pozostaje lekka, słodko-ostra. Trzeba oblizywać palce ;) SUCHA WCIERKA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka
Karo in the Kitchen
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 257być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie
Kuchenna Kontrrewolucya
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 215łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić
Kuchnia Prezydentowej
Grillowane roladki z bakłażana 198grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana
Marder&Marder Manufacture
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 253łyżeczki cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak aby powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej oleju). Jeśli używamy całych liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie boczku. Boczek dokładnie nasmarować marynatą. Zamarynowane mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galareta drobiowa z batatami 166opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej
ClauditteMissCooking
Domowy rosół z domowym makaronem 386smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego.Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest
Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 224ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać
Codzienna kuchnia niecodzienna
żeberka wieprzowe z papryką i cebulą... 220smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę i smażyć z 5 minut teraz wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu do smaku dodać pieprz
W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 203szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, makaron po seczuańsku Royal Brand 250 gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody
W Mojej Kuchni Lubię
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 187łyżka mielonego pieprzu 1 kg soli 1 kg cukru dodatkowo : siatka wędliniarska lub pończocha ( taka zwykła , najtańsza ) Karkówkę wołową obcinamy z wszelkich odstających i nie apetycznych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy w misce zasypaną kilogramem cukru . Zostawiamy tak na 24 godziny w lodówce . Nie , nie zrobi się słodka jak landrynka , cukier po prostu wyciągnie wodę z mięsa
Ogrodnik w podróży
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 216mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i przegryzienia smaków. Składniki sosu możemy zamiast siekać zmiksować w blenderze. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso
Pyry na Gaz
Pieczony schab 116jeżeli chodzi o pieprz syczuański, nie musicie go używać. Możecie ograniczyć się do ziół, papryki i czosnku. Składniki: 1 kg schabu 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Pieprz syczuański rozdrabniamy (najlepiej w moździerzu). Dodajemy do niego paprykę, rozmaryn, rozdrobnione ząbki czosnku(...)mieszamy. Schab obficie solimy i pieprzymy, smarujemy go marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy godzinę w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy mięso. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Artykuł Pieczony schab pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Siekane kotlety z indykiem i botwinką 97piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Artykuł Siekane kotlety z indykiem i botwinką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 267jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy
Kuchnia po mojemu