wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji. Składniki: 1 dorodna polędwiczka wieprzowa 1 spora cebula mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz świeżo mielony olej do smażenia odrobina wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy
Kuchnia po mojemuugotowane na parze w mundurkach (bez soli) 4 średnie ogórki kiszone garść siekanego kopru świeżego garść siekanego szczypioru 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Ogórki i obrane ze skóry ugotowane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany koper i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy majonez
Kuchnia po mojemuznów zawita do mojego menu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu (lub syropu z mniszka) 1/2 łyżeczki octu ryżowego łyżeczka oliwy solidna szczypta płatków chili sól, pieprz biały mielony Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę
Kuchnia po mojemuzdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy zioła oraz sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej
Kuchnia po mojemukilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej kilka strąków zielonej fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane
Kuchnia po mojemupapryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz vegetą. Kiedy mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy
Kuchnia po mojemuprzesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno
Kuchnia po mojemupręgi wołowej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz ok 1 l wody lub 2 sosy pieczeniowe w proszku przyrządzone wg przepisu Przygotowanie: Mięso nacieramy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy plastrami czosnku oraz cebuli. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Dusimy w całości, podlewając wodą co jakiś czas. Mama wykorzystała do tego jeden ze swoich super garnków
Kuchnia po mojemupieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi bardziej zwięzły. Ten z twarogu wiaderkowego jest bardzo kremowy. Przy gotowaniu sernika inspirowałam się przepisem z bloga Smakołyki Bereniki oraz wskazówkami Mamy, która oczywiście musiała mnie
Kuchnia po mojemumiskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz mielony Przygotowanie: Ser Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, jajka drobniutko siekamy. Szczypior z cebulkami również. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy majonezu - tyle by pasta uzyskała odpowiednią konsystencję Najlepiej
Kuchnia po mojemuSkładniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru 2 spore ogórki kiszone 2 łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna, szybka
Kuchnia po mojemukurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem
Kuchnia po mojemupulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, brokuł, jajko, 500ml drobiowego bulionu, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżka bułki tartej, 1/4 szklanki
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI: zupka chińska: łagodna i ostra 5 jajek 6 ogórków konserwowych 1/2 słoiczka dżemowego grzybków marynowanych 1 mała cebulka lub kawałek białego pora 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza WYKONANIE: zupki zalewamy szklanką wrzątku z załączonymi przyprawami, zostawiamy do wystudzenia, ogórki, grzybki, jajka, cebulkę kroimy w drobną kostkę(jeśli macie nadmiar wody z grzybków
Kuchnia Beatypatelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut , aż stanie się wiotka
Food Square