mielone - 47549 przepisów (strona:2065/3170)

Weekend z grillem #3 186

kiełbasek idealnie pasuje sos koktajlowy, również pikantny. SOS KOKTAJLOWY 200 g śmietany 30% 2 łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem

Marder&Marder Manufacture
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 171

taka sałatka spokojnie starcza na nakarmienie 4 osób. 500 g piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i obsypujemy granulowanym czosnkiem, słodką papryką, grubo mielonym czarnym pieprzem i czarną solą. Mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na rumiano i  z powrotem przerzucamy do miski. I znowu obtaczamy w papryce

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 159

rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie

Marder&Marder Manufacture
Zupa z białych szparagów 109

szparagów 4 szalotki ząbek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru oliwa szałwia grubo mielony pieprz Czosnek i szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki

Marder&Marder Manufacture
Pasztet do słoików z szynką 169

pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej odcedzić do drugiego garnka. Do wody wsypujemy kaszę i mieszamy dokładnie. Mięso mielimy na drobnych oczkach (ok.3 mm). Surową wątróbkę też mielimy. dodajemy kaszę i mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 158

przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas(...)instrukcja: "wsyp to, dodaj tamto", ale poradnik dlaczego masz wsypać to i dlaczego właśnie dodać tamto. Przejrzę w miarę możliwości resztę książek, którymi dysponuje Dobra Kiełbasa i jeśli będą mieli więcej takich perełek to dam wam znać :) A tymczasem zapraszam na ich facebookowy fanpage: KLIK . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Grillowane roladki z bakłażana 159

danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowo-wołowy 107

bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz śmietana 18% Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. I wrzucamy na bardzo rozgrzany

Marder&Marder Manufacture
Burgery teksańsko - meksykańskie 178

ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz

Marder&Marder Manufacture
Szynka po staropolsku 141

bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy

Marder&Marder Manufacture
Burger z suszoną szynką i serem owczym 162

dużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce

Marder&Marder Manufacture
Burger kontynentalny 153

burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup

Marder&Marder Manufacture
Miniburgery 205

jest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka ze szpinakiem i awokado 135

bekonu. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych  i sokiem z cytryny. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Wciąż chora Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Słodko-pikantny sos chili 140

ostrych papryczek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 200 g cukru 125 ml octu (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą i wodą

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania