mielone - 47549 przepisów (strona:2068/3170)

Barszcz Czerwony 182

dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać

Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 215

podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać

Mama Gotuje
Co zrobić z czerstwymi bułkami 144

które wykorzystuje się rzadko i łatwo się o nich zapomina. Czerstwe bułki Bułki, które są już czerstwe zamiast wyrzucać można wysuszyć i wykorzystać je np. do zrobienia kotletów mielonych. Jeśli do kotletów namaczamy wysuszoną bułkę są one znacznie lepsze niż podczas gdy wykorzystujemy świeże bułki. Można również takie bułki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Taka tarta bułka będzie

Mama Gotuje
Fasolka po Katalońsku 274

proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć

Mama Gotuje
Ravioli z dynią i masłem szałwiowym 124

Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonych migdałów 1 płaska łyżka bułki tartej ½  łyżeczki kurkumy 1 jajko sól morska pieprz ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody

Mama Gotuje
Tort naleśnikowy 173

cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka mielona papryka oregano bazylia szczypta mąki sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Usmażyć naleśniki. 2. Przygotować nadzienie ze szpinaku

Mama Gotuje
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 237

teściowej. Składniki: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 kg karczku 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku kilka ziaren jałowca sól pieprz tymianek rozmaryn cząber słodka mielona papryka Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą

Mama Gotuje
Kotlety z łososia z pietruszką i koperkiem z puree ziemniaczanym 192

Dziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu

MarciochaKucharzy
Lasagne bolognese 169

Dziś tak po prostu: Lasagne bolognese   SKŁADNIKI:   200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka   puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty

MarciochaKucharzy
Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 104

kolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek

MarciochaKucharzy
Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli 150

kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli. Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 172

średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny

MarciochaKucharzy
Grecka Musaka 149

danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso

MarciochaKucharzy
Domowa Fasolka po bretońsku 161

fasoli typu Jaś przecier pomidorowy 1 cebula 1 dobra kiełbasa ok. 100 g wędzonego boczku olej do smażenia przyprawy:  liść laurowy ziele angielskie papryka słodka kminek mielony majeranek sól pieprz Wieczorem dzień  wcześniej, fasolę wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy. Następnego dnia fasolę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Podczas gotowania

MarciochaKucharzy
Spaghetti bolognese 173

Klasycznie i prosto. Spaghetti bolognese SKŁADNIKI:   1 duża cebula 2 łyżki oliwy   500 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych   sól i pieprz, przyprawa do spaghetti   makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez

MarciochaKucharzy