mielone - 47549 przepisów (strona:2068/3170)

Zupa z zielonych szparagów i dymki 98

cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego pieprzu do smaku szczypta gałki mielonej muszkatołowej sól himalajska do smaku grzanki z masełkiem cienki szczypiorek do posypania zupy Sposób przygotowania: Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką

Wanilia i Kardamon
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 190

makaronu ozdobne wstęgi  Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki do smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem

Wanilia i Kardamon
Młoda kapustka z białą kiełbasą 166

pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków  Rafex 1 łyżeczka jarzynki  Rafex pieprz świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki do zawiesiny Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić w kostkę razem z obraną cebulą.Przełożyć do rondla.Oprószyć przyprawą do gołąbków

Wanilia i Kardamon
Surówka z młodej kapusty i ogórka 135

główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony do smaku  Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić

Wanilia i Kardamon
Lasagne 136

czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki

ChilliJemy
Papryka faszerowana 149

niej już od dawna, aż mnie dopadła ;) Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;)  Ach ten styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa

ChilliJemy
Zupa Meksykańska 186

fantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu

ChilliJemy
Czernina z kluchami 131

kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybka papryka faszerowana 173

Czyli dobry obiad w 5 minut. dla 4 osób: 0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego  4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki

Kuchenna Kontrrewolucya
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 177

dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego

Kuchenna Kontrrewolucya
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 114

się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z sosem polońskim 160

lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano, sól

Kuchenna Kontrrewolucya
Po maminemu - najlepszy rosół świata 268

podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku, a do zupy nałożonej na talerze. Gdy postąpimy inaczej, rosół będzie mętny i niesmaczny

Kuchenna Kontrrewolucya
Śniadanie na 100%! Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z musem pomarańczowo-miodowo-kaki 167

jajka 2 łyżki pełnoziarnistej mąki szczypta soli klarowane masło do smażenia mus: 1 małe kaki 1/4 szklanki soku pomarańczowego 100% 2 łyżki płynnego miodu biały pieprz (czubek łyżeczki) szczypta mielonego kardamonu 1. Mus Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 196

obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania