Przepis, a w zasadzie patent na to danie dostałam od koleżanki. U mnie w wersji prawie warzywnej, ale zdecydowanie pasuje tutaj farsz mięsny (np. taki jak do kotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków
My simple kitchenzachodu. Urlop niestety już się kończy i nie cieszy mnie perspektywa powrotu do szybkich dań obiadowych. A gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki
My simple kitchentego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę
My simple kitchenostatni placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając
My simple kitchenrozgrzewające przyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :) Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła
My simple kitchennawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak całej potrawy. Taka kalarepa nadaje się jako dodatek np. do jajka sadzonego, schabowego czy mielonych. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: 2 duże kalarepy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki soli sol, pieprz, vegeta Kalarepę pozbawiamy liści i obieramy ze skórki
My simple kitchenzwolenniczką. Do pewnych rzeczy, a także smaków, dorasta się. A szparagi pod taką postacią jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody, w której gotowały się szparagi
My simple kitchensoli pieprz Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Plasterki zasypujemy solą, aby szybciej puściły wodę. Wodę tę odcedzamy i plasterki zalewamy jogurtem naturalnym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Skomentuj
MamaOskarkakaszy jaglanej i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: 100 g kaszy jaglanej ok. 140 g suszonych pomidorów w oleju (mały słoiczek lub 1/2 większego) sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 1-2 łyżka oliwy z oliwek 1-2 łyżki ketchupu Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów - jak zrobić? Kaszę jaglaną przełóż do rondelka, przepłucz kilka razy pod bieżącą
Moje QulinariaDrukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kurczaka (po ok. 300g) 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki mielonego chili (pieprzu cayenne) Do podania pieczone ziemniaki cytrynowo-rozmarynowe marynowane karczochy sałata z pomidorami i ogórkiem przypieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Przyrządzamy w misce marynatę poprzez dokładne
Kulinarna Pokusawykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste. Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek. Upiekłam go w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiPrzygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami. Inspirowałam się kolorową kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie bardzo popularne są grillowane kebaby z mięsa mielonego. Szaszłyki podałam z sosem czosnkowym: przepis . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrysycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie. Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego sok z cytryny oliwa z oliwek mielony pieprz cytrynowy pęczek koperku 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i estragon umyć
Kuchcik gotujemarchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko
Słodko-Słony Świat Ilonybazylia, 1 kg młodej kapusty, 30 g krojonych grzybów mun , 2 duże białe cebule, 1 łyżeczka kminku całego, szczypta przyprawy garam masala, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i szczyptą kminku. Cebulę i grzyby polewamy olejem rzepakowym i układamy
Moniki Smakołyki