Sernik brzoskwiniowo-migdałowy 172Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Chłodzić około 2 godzin. Składniki na masę serową: 6 jaj; 150 g masła roztopionego i schłodzonego; 750 g sera białego mielonego; 1,5 szklanki jogurtu naturalnego; 3 łyżki mąki ziemniaczanej; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Składniki na masę migdałową
In my kitchen
Pieczone kotleciki mielone z kurczaka 386idealne - z chudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie mielona czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy
Kuchnia domowa Ani
Keks z mozzarellą i groszkiem 258jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks (ok. 25 cm) smarujemy masłem
Moniki Smakołyki
Tagliatelle na zielono 200Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeża bazylia, garść rukoli, ok. 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera
Moniki Smakołyki
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 255CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta
Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy 451smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka
kgwjanczewo
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 232czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu 1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 240składniki w ilości, która nam odpowiada. Ja dodatkowo skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce - może być tez tabasco. Mniam :) Uwaga: - z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli lub kukurydzy można natomiast przyrządzić buritos Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 238ostrego chrzanu 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego sól, biały pieprz do smaku ewentualnie mała szczypta mielonej gorczycy Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 233plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Mięso marynować minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamonowe mufinki do kawy 229mąki tortowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki pełnotłusego mleka 1 duże jajko 3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu 4 łyżki stopionego niesolonego masła 1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tahini czyli طحينة 295dodajemy jogurtu) sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 205kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 274Składniki 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka lekko uprażonego sezamu lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mahalabiya - arabski deser 301kukurydzianej 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców Przygotowanie Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata