Muffiny z truskawkami i ricottą 190sztuk: 220 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g drobnego cukru + 1 łyżka szczypta soli 250 g sera ricotta skórka z 1/2 cytryny (drobno starta ) lub szczypta mielonej trawy cytrynowej 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego (60 ml) 120 g pokrojonych truskawek + 12 plasterków Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Wymieszać
Pełny talerz
Tort lodowy z porzeczkami 217bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik rozgrzać do 160°C Białka spienić, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać łyżka po łyżce cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca
Pełny talerz
Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym 204ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać
Pełny talerz
Śniadanie na jesień, na poniedziałek, na dobry nastrój 180razu przygotować większą ilość granoli. Bardzo dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku. Polecam także na deser. Miłego poniedziałku! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 3 małe jabłka 1 czubata łyżka płynnego miodu 1 garść orzechów włoskich 300 g serka Almette 200 g jogurtu naturalnego
Pełny talerz
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 182suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól i świeżo mielony czarny pieprz łyżeczki Grzyby zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin (min.2-3, najlepiej na noc). Następnie grzyby wraz z wodą, w której się moczyły przełożyć do garnka. Gotować
Pełny talerz
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną 278gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek garść suszonej żurawiny ½ szklanki soku jabłkowego 1½ łyżki majeranku 2 ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 ziarna jałowca Uda (jeżeli trzeba oczyścić z pozostałości piór) opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka
Pełny talerz
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 222najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. 200 g śmietanki zagotować na małym ogniu, zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Chwilę przestudzić, odstawić do lodówki
Pełny talerz
Brownie z wiśniami (bezglutenowe) 199świecie. ;) Składniki: 350 g gorzkiej czekolady 225 g masła 220-250 g jasnego cukru trzcinowego 5 jajek 1 łyżka amaretto lub wiśniówki 80 g mąki gryczanej 80 g mielonych migdałów szczypta soli 40 g kakao 320 g wiśni bez pestek (użyłam nieco rozmrożonych, osączonych na sitku) Piekarnik rozgrzać do 180°C (u mnie 170° z termoobiegiem). Blachę 23x33
Pełny talerz
Kacze udka z orientalną nutą 251Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane) 1 szalotka (obrana) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso
Pełny talerz
kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym na pikantnie z przyprawą Harrissa... 209PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, na koniec dodać 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% i na większym ogniu mieszając gotować z 2 minuty kotlety sa pysznie chrupiące, pikantne i z sosem pieczarkowym smakują
W Mojej Kuchni Lubię
Biały barszcz na kiełbasie 187mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około 20 min. Wyjmujemy
kgwjanczewo
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 281TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA /własny;/ dla 2 osób 180 g filetu z łososia 1 czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól ziołowa pieprz świeżo mielony ocet balsamiczny do podania Filet płuczę, osuszam, usuwam skórę i drobno siekam uważając, aby nie zrobić "miazgi". Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i odstawiam
W kuchni Karmel-itki
Paprykowo - pieczarkowa potrawka 246cebula 500 g kiełbasy śląskiej 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 bulionetki warzywne 2,5 l wody 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz śledziowy 314matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule - 2 – 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy) - ok. ½ litra wody W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi
mojewypiekiinietylko
Pasztet z królikiem 224łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę
Tradycyjna kuchnia Kasi