pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki sosu sojowego (jasnego) olej do smażenia sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z przyprawami - zielem angielskim , jałowcem i goździkami . Smaż powoli, aż cebula nabierze
Food Squareszklanka mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g masła 1-2 jajka 4-5 średnich jabłek, u mnie były 4 , ale można dać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie
Proste Potrawypieprz do smaku. Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Pasta czerwona: 4 suszone pomidory w oleju, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 czerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna), 1 łyżeczka kaparów, 1 ugotowane żółtko, 1 łyżka m ajonezu , sól
SzczyptaSmaQangielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 20 g soli peklowej Oraz: około 1 kg szynki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu sok i skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 5 łyżek wody gałązka rozmarynu Wszystkie składniki na zalewę -oprócz soli peklowej- zagotować w rondelu. Przestudzić i dopiero dodać
UgotujmyTo.plosoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa? Składniki : 8 żółtek
Słodkie Przyjemnościbaby 3-4 truskawki pół gruszki 1 pojedyncza pierś z kurczaka ser feta sól morska pieprz świeżo mielony sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy (oleju) 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie
Amatorka kuchennaoleju słonecznikowego 200 g mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 starte marchewki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dekoracja: 450 g serka śmietankowego typu Almette 2 łyżeczki cukru pudru 40 orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier
KreatywnePinyłyżka lubczyku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 pęczek koperku (posiekać) szczypta soli himalajskiej i przyprawy do ryb 400 ml jogurty naturalnego świeżo mielony pieprz 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Filety umyć,usunąć ewentualne ości i pokroić w większe kawałki. Posypać delikatnie solą i przywarą. Odstawić na 10-15 minut. Do garnka
ClauditteMissCookingmięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz czarny mielony i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika myję i dzielę na kawałki , każdy nacieram obficie przyprawą do mięs
Takie tam pichceniezgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę. Składniki: 6 jajek 1l wody 40g kminku (nie mielony) pół łyżki soli łupinki z czterech cebul Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Ostudzić i opłukać ze wszystkich stron
Pyry na GazSkładniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięnakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów
Polska Zupaserka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko 3 łyżki bułki tartej Sos 1 brokuł (500g) 2 średnie czerwone cebule 100g serka
Szefowa kuchniSmakuję genialnie, a z dodatkami jeszcze lepsze! Składniki: 1 kostka tofu naturalnego 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól ziołowa czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy siemię, bułkę tartę
Truskawkowa Fiestadosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sosu pomidorowego
Ugotować