mielone - 47549 przepisów (strona:2083/3170)

Pulpeciki w sosie chrzanowym 192

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 – 4 łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno

kulinarnajamka.blogspot.com
Migdałowe ciasto z gorzką czekoladą 173

Składniki: 120 g mielonych migdałów, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 4 jajka (pokojowa temperatura), łyżka startej skórki pomarańczowej, 125 g twarogu (np. ricotta), 80 g gorzkiej czekolady, 100 g dżemu morelowego. Przygotowanie: Formę natłuścić. Wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzieli

kulinarnajamka.blogspot.com
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 233

średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram

W kuchni Karmel-itki
Sernik Wielkanocny 182

mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej

Anioły w kuchni
Moje propozycje na świąteczny stół 182

kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka

Proste Potrawy
Babka kawowo- orzechowa 160

szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE : 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowo - serowe ciasto porzeczkowe 146

zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek 300 g czarnych porzeczek 3/4 szklanki cukru 4 jajka 600 g mielonego śmietankowego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Porzeczki umyć, odsączyć, poodrywać łodyżki. Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać biały ser i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę serową

Pełny talerz
Sernik z brzoskwiniami 289

Dodać kakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa 500 g mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego) 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyzki mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać

Pełny talerz
Pomidory faszerowane mięsem 184

patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć 1 posiekany ząbek czosnku. Dodać miąższ z pomidorów podsmażyć około 8 minut, aż pomidory zmiękną. Mozzarellę odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia

Pełny talerz
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 242

połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną

Pełny talerz
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 247

pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą

Pełny talerz
Sałatka śledziowa 352

pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym

Pełny talerz
Migdałowe gwiazdy świąteczne 202

gwiazdy: Zaczyn 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki pszennej Typ 650 1 szklanka letniego mleka Ciasto 500 g mąki typ 650 80 g mielonych migdałów skórka z 1 cytryny 90 g masła ¾ łyżeczki soli 2 jaja + 1 do posmarowania gwiazd przed pieczeniem 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego płatki migdałowe do posypania przed pieczeniem Przygotować zaczyn. Drożdże

Pełny talerz
Ryba po grecku 301

białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz 1 sól olej lub masło do smażenia posiekana natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić

Pełny talerz
Kaczka pieczona z jabłkami 193

kwaśne jabłka (np.renety) 3 twarde kwaskowate jabłka (np. ligol) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3 łyżki klarowanego masła 1 łyżka cukru 1 szklanka czerwonego wina Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciąć szyję i ostre końcówki skrzydeł. Przyprawy wymiemieszać natrzeć ptaka

Pełny talerz