mielone - 47549 przepisów (strona:2076/3170)

Kardamonowe mufinki do kawy 200

mąki tortowej   1/2 szklanki mąki pszennej   1/2 szklanki cukru   3/4 szklanki pełnotłusego mleka   1 duże jajko   3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu       4 łyżki stopionego niesolonego masła   1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tahini czyli طحينة 246

dodajemy jogurtu)   sól i pieprz do smaku   opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 173

kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego kardamonu   szczypta cynamonu    szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 230

Składniki 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu   1 szklanka lekko uprażonego sezamu   lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mahalabiya - arabski deser 262

kukurydzianej 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy  2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu  Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców Przygotowanie Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Arabski chleb daktylowy z orzechami 221

łyżeczka sody     1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 niepełna łyżeczka olejku waniliowego        1/4 łyżeczki soli   i mała szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie  Masło, sodę, szczyptę soli i daktyle zalać jedną szklanką wrzącej wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 211

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody 1 łyżka oleju roślinnego 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 193

mała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 264

łyżki stołowe masła (do zasmażki) 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw 1 liść laurowy kilkanaście ziaren czarnego pieprzu 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta  - do smaku Przygotowanie Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 198

gramy na kilogram mięsa gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa  zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 184

formy aluminiowej. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy cukier i miksujemy. Ja do mojej masy dodałam dwie łyżki mielonych migdałów. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy skrobię i mieszamy. Masę makową wykładamy łyżką na masę serową. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Tortownicę wstawiamy do piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenna sałatka w stylu fit 315

łyżeczki ziarenek sezamu białego  - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing:  - sok z połowy cytryny  - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej  - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy   Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół

Sajkofanka smaku
Wiosenna sałatka z kozim serem 170

kilka rzodkiewek * 2 pomidory * kilkanaście czarnych oliwek * 200g sera koziego  u mnie miękki, pleśniowy Dressing : * 100ml oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewki w talarki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, ułożyć kawałki sera. W słoiczku zmieszać składniki dressingu. Polać

Magiczne Życie Marty
Ajapsandali (201 kcal) 164

aromatyczna. Składniki (2 porcje): bakłażan duża cebula czerwona papryka 2 jędrne pomidory 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki chili w proszku lub ostra papryka sól morska, świeżo mielony pieprz gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 157

ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu naturalnego 100 g kosmosy ryżowej PRZYGOTOWANIE: Mięso obmyć i oczyścić. Pokroić w kostkę kawałki 1 cm, może troszkę większe. Doprawić solą

ClauditteMissCooking